SAMO OPREZNO: Evo šta o digitalnom NASILJU kaže Tamara Radočaj (FOTO)

25.06.2017. 18:19
Piše:
Srbija Danas
tamara radocaj / Izvor:
Pouzdani srpski plejmejker je iznela niz korisnih saveta.

Nisu odbranile evropski tron, ali su ostale naše košarkaške kraljice. To potvrđuju iz dana, ponašanjem na terenu i van njega. Osobe za primer. Jedna od njih je, naravno, Tamara Radočaj, sjajni plejmejker srpske reprezentacije. Veliki borac i pouzdana igračica ovom prilikom, specijalno za „Srbija Danas“ govori o digitalnom nasilju.

KRALJEVSKA PONUDA: Real UZIMA Zvezdinog startera (FOTO)

TRENERSKA KLINIKA: Dok je Vujošević držao predavanje evo šta je radio Radonjić (GALERIJA)

 Da li ste bili žrtva digitalnog nasilja? Ako jeste kako ste rešili tu situaciju?

- Nisam bila u takvoj situaciji, ali znam za neke primere, a vidim i čitam u medijima o tome često. To nisu bezazlene stvari, potreban je veliki oprez pri korišćenju interneta, odnosno društvenih mreža. Pogotovo najmlađi moraju da budu oprezni ii upućeni u moguće posledice. Ne bi smeli da se upuštaju u komunikaciju sa nepoznatim osobama, a ako se već nemile situacije dogode moraju što pre da se prijave nadležnim organima. Naravno, deca da zatraže pomoć od roditelja, nastavnika, školskog psihologa.

Tamara Radočaj / Izvor:
Šta savetujete deci koja su bila u toj situaciji?

- Da slušaju savete roditelja, da zajedno nađu način kako se ružni događaji ne bi ponovili. Najvažnije je da svi izvuku pouke i bez trauma nastave život, a deca po mogućnosti da se okrenu sportu i što zdravijem odrastanju.

Koliko je nasilje prisutno na društvenim mrežama?

- Koliko čujem i čitam, shvatam da je nažalost prisutno u velikoj meri. Obaveza svih nas je da se borimo protiv takvih pojava, šireći informacije o mogućim rizicima i opasnostima koje vrebaju naše mališane.

ATP LISTA: Zna se sa koliko će bodova i na kojim POZICIJAMA osvanuti Đoković i Federer (FOTO)

Da li imate dete u svom okruženju koje je svakodnevno na društvenim mrežama?

- Svuda oko nas ima mnogo dece koja robuju kompjuterima i mobilnim telefonima, a to zaista nije dobro. Naravno, deca i omladina treba da žive u skladu sa savremenim dobom i da budu upoznati sa modernom tehnologijom, ali da je koriste u pozitivne svrhe. Nikako da postanu zavisnici loše, tamne strane interneta. Rešenje je bavljenje sportom, zdravo druženje sa vršnjacima, na taj način se mališani odvajaju od lošeg uticaja i ulice i eventualnih nasilnika, koji se kriju na društvenim mrežama pod lažnim profilima.

Šta biste rekli najmlađima da nikako ne kače na društvene mreže?

- Ima mnogo stvari, koje ne bi nikako smeli da postavljaju, teško ih je nabrojati, ali svakako izbegavati lične podatke i informacije o svakodnevnoj rutini. Deca moraju da budu pod nadzorom roditelja, da postoji međusobno poverenje i procena šta da ih posavetuju kako da se ponašaju u tim situacijama – dodala je Tamara Radočaj, srpska reprezentativka u košarci.

 

Piše:
Srbija Danas
25.06.2017. 18:19
Pogledajte više