KIK BOKS ŠAMPIONKA UPOZORAVA: Deca kriju od roditelja da su na društvenim mrežama (FOTO)

15.05.2017. 15:35
Piše:
Srbija Danas
Diana Dabetić / Izvor: Foto: Facebook/DianaDabetic
Diana Dabetić ponudila i nekoliko saveta.

Aktuelna evropska i svetska šampionka u kik boksu Diana Dabetić prisutna je na društvenim mrežama, naravno sa pravom dozom mere, jer u današnje vreme sve što je zamišljeno sa dobrom idejom često ume da ima i svoju tamniju stranu. Tamnija strana je digitalno nasilje, a s obzirom da je Diana u materiji pošto je programer po struci i da je IT važan deo njenog života koliko i kik boks, odličan je sagovornik na ovu temu. 

PRIHVAĆEN IZAZOV: Oborio je Klička, a sada ga očekuje novi SPEKTAKL (FOTO)

NAŠ PONOS: Srpski tandem u idealnoj postavi Evrope! (FOTO)

 - Nisam nikada bila žrtva digitalnog nasilja, niti sam ikad dobila uvredljiv komentar na društvenim mrežama koje koristim, ali bez obzira na to što se nisam našla u takvoj situaiji, decu bih svakako savetovala da se u toj situaciji pre svega obrate svojim roditeljima od kojih vrlo često, nažalost, čak i kriju da koriste drustvene mreze - naglašava Diana.

JUBILEJ: Rafi je u Barseloni USPELO nešto, što nikom nije u ISTORIJI belog sporta! (VIDEO+FOTO)

Internet je danas dostupan svima, a to kao po pravilu znači da svi mogu i biti žrtve digitalnog nasilja, mada određene grupe sa tim imaju znatno više problema nego ostali.

Diana Dabetić / Izvor: Foto: Facebook/DianaDabetic

 - Digitalno nasilje je danas, pre svega, jako dostupno, bilo ko moze da ima profil na nekoj od popularnih društvenih mreža i da kontaktira osobu koju želi. Svi koriste internet, mislim da su pre svega meta tih napada deca, poznate ličnosti i ljudi koji pripadaju određenim društvenim manjinama, bilo po verskoj osnovi ili seksualnom opredeljenju recimo - ističe Diana.

UZBUNA: Pretnja za Đokovića, veliki Noletov RIVAL napada PEHAR na Rolan Garosu! (FOTO)

Ipak, najugroženija u celoj priči oko digitalnog nasilja su deca. Najmlađi su i najlakša meta za digitalno nasilje, posebno što roditelji često nisu ni upućeni da im deca imaju profile na društvenim mrežama, a čini se da jednostavnog rešenja za taj problem nema. Međutim, Diana ističe da se neke stvari mogu uraditi.

 - Poznajem decu koja su tek krenula u osnovnu školu, a uveliko imaju mobilne telefone, igraju igrice na istim, znaju da koriste internet i određene drustvene mreze. Smatram da deci nije potrebno da imaju društvene mreže. Detinjstvo uz igranje klikera, lastiša i ostajanja napolju dok ne padne mrak je mnogo lepše i zdravije nego sedeći ispred kompjutera. Međutim, danas je takvo vreme da niste "in" ukoliko ne koristite telefon ili niste aktivni na mrežama. Kada je već tako, bar dete treba da drži svoje podatke i profil privatan, koliko je to moguće, tako što ce sam profil biti zaključan, pažljivo će birati koga prihvataju za "prijatelje", nece ostavljati lične podatke poput mesta stanovanja, broja telefona niti ulaziti u komunikaciju sa ljudima koje ne poznaju - zaključila je Diana.

 

 

Log out nasilje / Izvor: Profimedia

 

U okviru našeg projekta LOG OUT nasilje, koji se realizuje u saradnji sa Gradom Beogradom, a usmeren je na prevenciju i suzbijanje posledica digitalnog nasilja, u narednim mesecima imaćete priliku da se informišete o tome kako da ostanete bezbedni na internetu, na šta treba da obratite pažnju, kako da uočite zlostavljanje u digitalnom svetu i da steknete mnoštvo drugih korisnih znanja koja će pomoći da u Srbiji rastu bezbedna deca.

Podržite nas, jer zaštita dece zavisi od svih nas!

 

Piše:
Srbija Danas
15.05.2017. 15:35
Pogledajte više