RODITELJI, OVO MORATE DA ZNATE: Šah deci garantuje uspeh u životu (FOTO GALERIJA)

22.12.2016. 11:47
Piše:
Srbija Danas
Šah / Izvor: Srbija Danas
Igra na 64 polja pomaže najmlađima da budu superiorni u školskim klupama.

Sva lepota i nepredvidivost života ogleda se u šahu. Međutim, za razliku od realnosti, šahovska partija može da se krene iz početka, da se greške isprave. Upravo je to što mališani kroz ovaj sport mogu da nauče – da drže koncentraciju i razmišljaju unapred, kako bi se pripremili za sve što ih očekuje u životu.

Statisitika i brojke ne lažu. Deca koja savladaju šahovsku veštinu već u osnovnoj školi, bolji su đaci u srednjoj u proseku za 30 odsto, a veliki broj njih završava tehničke fakultete sa jako visokim ocenama.

PA TO SE NE RADI: Svi se pitaju DA LI JE REALNO da je Ivana Španović OVAKO okitila jelku! (FOTO)

– Primera je mnogo, ali najinteresantniji podatak je da deca koja su se tek upoznala sa šahom u prvom razredu osnovne škole, maksimalno drže pažnju na jednoj stvari od četiri do šest minuta. Posle godinu dana učenja i takmičenja uz upotrebu satova, sa tih šest minuta pomeraju granicu na čak 20 minuta. Već u drugom razredu pažnja se drži do 40 minuta u proseku, talentovanija deca i preko sat vremena, što su izvanredni rezultati – objašnjava Milorad Branković, predsednik „Delfina”, najmasovnijeg i najuspešnijeg šah kluba u Beogradu i Srbiji.

Kroz šah, kako kaže Branković, u klubu se bave i dimenzijom ličnosti deteta:

– Kroz sistem lige, motivišemo decu da imaju odličan uspeh u školi. Za svake tri petice, dobijaju bod za ligu, i deca imaju direktnu vezu između petica i bodovnog sistema. Roditelji mogu da kažu “uči, za petnaestak godina naći ćeš dobar posao”. Ovde dete odmah vidi rezultat, kroz bodove dobija nagrade – medalje, knjige... Razvijaju se odgovarajuće karakterne crte ličnosti, da zna da je škola na prvom mestu.

OVO MORA DA JE BOLELO: Nezgoda na treningu Ivane Španović (VIDEO)

„Delfin” je odličan primer za to. Iz škole šaha koju je formirao Milorad Branković, izašli su brojni profesori i doktori nauka, koji sa uspehom rade u Srbiji i inostranstvu.

– Trenutno brojimo 300 članova, a svake godine preko 1.200 mališana nauči šah preko škole „Delfina”. Besplatne škole šaha i sekcije formirane su u preko 30 škola na području Beograda, a sa klincima radi 11 učitelja, sa zvanjem operativnih trenera, viših sportskih trenera i diplomiranih trenera – objašnjava Branković.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Jedna od boljih je sekcija u Osnovnoj školi „Drinka Pavlović”, gde sa mališanima radi trener Dragan Josipović, inače inženjer telekomunikacionih nauka.

– Za sve ove godine kako radimo u OŠ „Drinka Pavlović”, vidi se veliki napredak kod dece. Osvojili su veliki broj pehara na školskim prvenstvima u Beogradu, ali i Srbiji, a svi su u isto vreme i odlični đaci – kaže Josipović.

SRAMOTA: Sudije OTELE Partizanu pobedu u Ligi šampiona (FOTO)

Piše:
Srbija Danas
22.12.2016. 11:47
Pogledajte više