VELIKA PLANA ZA SPORT IZDVOJILA 30 MILIONA: Sportom se organizovano bavi više od 2.000 mladih (FOTO)

04.10.2017. 10:15
Piše:
Srbija Danas
Velika Plana / Izvor:
Planirano je da sledećih godina ulaganja u sport budu znatno veća.

Na području opštine Velika Plana, koja ima oko 45 hiljada stanovnika, registrovano je 38 klubova i više od 2.000 sportista. Za razvoj takmičarskog sporta i održavanje infrastrukture iz budžeta lokalne samouprave ove godine je izdvojeno 33.425.000 dinara.

NE MOŽE BEZ PROBLEMA: Partizan u Baru bez VAŽNOG igrača (FOTO)

ZVEZDA U SLOVENIJI, A MILOJEVIĆ U PROBLEMU: Evo šta stvara GLAVOBOLJU treneru crveno-belih (FOTO)

- Procentualno, iz budžeta za sport izdvajamo više nego većina opština u Srbiji. Svako selo ima bar jedan registrovan klub, kojem opština plaća trenera koji ima licencu, odgovarajući teren i prostorije - kaže zamenik predsednika opštine Željko Rajić.
Planirano je da sledećih godina ulaganja u sport budu znatno veća, a najvažniji zadatak biće izgradnja sportskih hala. Klubovi koriste školske fiskulturne sale, što pravi probleme oko termina, održavanja i plaćanja troškova. 

Velika Plana / Izvor:

- Prioritet nam je Markovac, gde nemamo ni školsku salu. Lozovik ima fiskulturnu salu, ali zbog razvoja sporta u najvećem selu u opštini, postoji potreba za izgradnjom sportske hale. Ako sve bude teklo po planu, i u gradu bi izgradili još jednu sportsku halu, tako da bi postojeća, koju koriste OŠ „Sveti Sava“ i Turističko sportski-centar bila na raspolaganju samo školskoj deci - ističe Rajić.

Velika Plana / Izvor:

Opštinskim pravilnikom o kategorizaciji, sportovi su svrstani u dve grupe. U prvoj su fudbal, košarka, rukomet i odbojka i na njih se utroši  oko 86 odsto sredstava namenjenih za sport.  Druga grupa obuhvata tenis, stoni tenis, karate, kik boks, konjički sport, šah, planinarstvo i ostale sportove. 

Velika Plana / Izvor:

Profesor fizičkog vaspitanja Slavoljub Stojadinović, član UO Sportskog saveza opštine, smatra da je ulaganje u sport investicija koja se uvek isplati, ali da treba više ulagati u razvoj školskog sporta i uspostaviti kontrolu utroška sredstava.

- Trenere plaćamo i privatnim klubovima koji istovremeno uzimaju novac od dece i tu treba naći pravu meru. Drugo, pojedini klubovi previše novca izdvajaju za igrače koje dovode iz drugih opština. Treće, nema dovoljne kontrole potrošnje para, pa pojedinci koji vode klubove deo novca namenjen za klub prisvajaju za sebe. 

Velika Plana / Izvor:

Direktor TSC Goran Stefanović smatra da lokalna samouprava i škole mnogo više pažnje trebaju da posvete atletici, a kao gorući problem ističe nepostojanje atletske staze.

- Moramo više ulagati u atletiku, jer je ona bazni sport. Ne kaže se džabe da je atletika kraljica svih sportova. A govoriti o razvoju atletike bez adekvatne atletske staze je neozbiljno.

 

Piše:
Srbija Danas
04.10.2017. 10:15
Pogledajte više