Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ако планирате да на КАМПОВАЊЕ идете МОТОЦИКЛОМ, ово морате да знате...

02.09.2022. 12:17
Пише:
Србија Danas/b92.net
motociklisti
мотоциклисти / Извор: Профимедиа

Камповање мотоциклом је додатна активност која доводи мотоциклизам и вас у присну везу са природом, пишу половни аутомобили.

За разлику од камповања на који крећете аутомобилом или другим возилом са каросеријом, на мотоциклу је камповање теже организовати због мањка простора.

Ипак, није немогуће. У овом тексту објаснићемо основе мото кампинга, па можда и ви пожелите да се упустите у авантуру.

Ако није једноставно, зашто да кампујем мотоциклом?

Живимо у времену где се све одвија брзо, где се тежи лаким и брзим решењима. Отворите неку од апликација, укуцате дестинацију, резервишете смештај у пар кликова, извадите платну картицу и проблематика око смештаја је решена. Зашто се замајавати камповањем?

Камповање мотоциклом ће од вас захтевати да бар на један или неколико дана будете одвојени од шаблонског начина на који проводите време.

Мораћете да пронађете пригодан терен за ваш камп и да свијете привремено гнездо. Ако желите да искусите како је заспати са првим мраком под звездама и будити се мирисом зоре, онда правац на камповање мотором.

За мото камповање, искусни кажу да је то хотел са милион звездица. Мислећи на природу и звездано небо испод којег кампујете.

За почетак бирајте уређена кампинг места

Ако се одлучите за камповање, а пре тога никада нисте камповали, добра идеја је да кампујете на уређеном простору за ту активност. Камповање у дивљини звучи актрактивно, али мислите о томе да чак и једноставне радње које се подразумевају могу бити изузетно компликоване. На пример, запалити ватру и вечерати па потом се бавити личном хигијеном. Није неизводљиво, али захтева велики асортиман ствари за понети, а за које обично немате места на мотоциклу.

Дакле, за почетак изаберите места где имате воде, тоалет, сточиће, grill, итд. по могућству ближе насељима где можете купити оброке. То су тзв. камп места.

Камп места можете једноставно пронаћи претрагом на интернету и за почетак то је идеалан начин да се искусите кампинг туризам на мотоциклу.

Ако кампујете ван тих места, водите рачуна где подижете шатор. Да ли сте на приватном власништву, има ли опасности од дивљих животиња, одрона, поплава и сл.

Временом, ако вам се камповање свиди, постаћете озбиљан мотоциклистички номад коме је мотоцикл кућа путујућа и мало тога ће моћи да вас спречи у томе.

motociklisti
мотоциклисти / Извор: Профимедиа

Шта све треба да понесемо на камповање?

Златно правило код путовања мотоциклом је спаковати се што лакше, односно понети минималну количину пртљага. Исто важи и код камповања. Треба узети у обзир и носивост мотоцикла. Сваки претовар ће негативно утичати на све аспекте мотоцикла и захтеваће више енергије за путовање.

Шта понети? Тај одговор знате само ви. Свако од нас има различите потребе и жеље. Временом ћете упознати личне неопходности, али ако би листу свели на основне ствари она би изгледала овако:

Шатор
Подлога за спавање
Врећа за спавање
Метална шоља, прибор за јело
Лампа
Чекић за побијање клинова за шатор
Нож
Влажне марамице
Квалитетан упаљач
Средство против инсеката
Мини апотека и прва помоћ
Флаша воде
Коцке за потпалу ватре
Мала секира

На тржишту постоји огромна понуда камп опреме. Квалитет и цене варирају, али није нужно да су скупе ствари увек најбоље нити да овакву опрему обавезно треба куповати по специјализованим мото радњама јер су обично скупље. Добро размислите пре него што направите избор. Главни водић нека вам буде компактност опреме, непромочивост и мала тежина.

Најбитније да код шатора, подлоге и вреће ипак изаберете што квалитетније производе како би избегли хладноћу, лош сан и мокре ствари.

Какав мотоцикл је погодан за камповање?

Ако укуцате у претраживачу, мото камповање, највероватније ћете видети слике са локација које одузимају дах са скупим мотоциклом из „адвентуре тоуринг“ класе и луксузном камп опремом. Наравно, ништа лоше у томе, но суштина мото камповања јесте путовати, уштедети на трошковима смештаја и „ослабађење“ од свакодневнице.

Мотоцикл који имате пре свега треба да буде исправан и редовно сервисиран. Добро је да буде опремљен меким и тврдим пртљагом како би имали како да спакујете све своје потребштине. Све преко тога је добро и лепо имати, али није неопходно. Немојте чекати „боље време“ док скупите за већи мотор, скуп шатор и сл.

Издвојили би неколико најважнијих тачака везано за сам мотоцикл, то би било следеће:

Акумулатор мора бити у одличној форми. У пракси се показало да мото акумулатори могу бити поуздани до три године коришћења. Ако претпоставимо да ћемо камповати у природи, даље од густо насељених места где су ноћи хладније, велике су шансе да ће лош акумулатор „издахнути“ на прелазу врелог дана и прохладне ноћи.
Гуме морају бити напумпане нешто већим притиском него иначе. Због терета, третираје мотоцикл као да има сапутника, што обично захтева да се притисак са 2.5 бара повећа на 2.8. Обавезно понесите сет за чеповање гума, без тога се не иде ни на какав дужи пут.

Сет за репарацију сајли. Сајле се углавном користе за команде квачила и гаса. По Марфијевој закону, сајла увек пукне у најгорем могућем тренутку. Са сетом за репарацију, може се релативно брзо и лако поново оспосибити сајла док се не замени новом.

Добра ствар је да имате пуњач за телефон и утичницу на мотоциклу како би пунили телефон током вожње. Тако нећете бити зависни од утичница.
Да резимирамо, вама пре свега треба исправан мотоцикл, а не скуп. Тачке које смо навели су дефекти који вам могу оставити у месту па је зато потребно деловати превентивно.

Да заокружимо причу о мото камповању

Генерално правило код мото камповања када набављате и спремате опрему јесте што компактније и лакше. На мотоциклу немате луксуз гомилања ствари. Како због места, тако и због носивости. То захтева да будете строги према себи док се пакујете и избаците све што није основно и неопходно. Пре паковања поређајте све што желите да понесете како би створили јасну визуелизацију ствар које носите. Све без чега се може, лети напоље. Други пар обуће, ствари за бријање, лаптоп? Све су то ствари без којих се углавном може.

Не постоји ултимативна листа ствари, мото камповање може да буде једноставно или компликовано колико ви то желите да буде. Запамтите, само минималистички.

Друга битна ствар код мото камповања је избор шатора, вреће за спавање и подлоге. Ако се којим случајем погорша време, за разлику од четвороточкаша нећете имати каросерију да се склоните. Многа мото камповања су „пропала“ због хладноће и спавања на земљи. Ћебе или друге сличне простирке или покривке нису довољне. Подлога на надувавање је одличан избор за спавање јер пружа висок ниво удобности уз компактне димензије када се издува.

При избору вреће за спавање, увек бирајте оне топлије вреће. На пример, ако је произвођач прописао до 15 степени, ви узмите још топлију. То је савет који практикују искусни планинари и кампери.

Код избора шатора, главна мудрост је купити добар квалитетан шатор и не погрешити око величине. На пример, узмите шатор за двоје иако кампујете соло. Добићете на простору и имаћете места да склоните мото опрему. Слободно идите на „број већи“ јер разлика у величини спакованог шатора за једну или две особе није драматична.

Још један наизглед баналан савет око мото камповања

Добро планирајте дневну километражу. Поготово ако нисте претходно одредили место камповања.

Прво, треба времена пронаћи добро место за камповање што може да потраје.

Друго, чак иако имате предодређено место за камповање, може се десити да се тај простор променио услед временских непогода, радова, а да ви то сазнате тек када стигнете на лице места.

Грешка коју неискусни мото кампери праве јесте да „гурају“ максималну дневну километражу. Тада могу доћи у ситуацију да морају постављати камп у сумрак или мрак. Треба се распремити, осигурати шатор, припремити храну и одморити се до ујутро, а све то радити по мраку или под лампом није морање, ако није нужда. Ако никада нисте постављали шатор обавезно пробајте да га поставите пре камповања како бисте схватили где шта и како иде, како се не би замајавали и губили време на путу.