Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Често једете за воланом? Онда морате да знате шта све може да се догоди са храном у вашем ауту

20.02.2021. 07:47
Пише:
Србија Danas/telegraf.rs
jesti u kolima
јести у колима / Извор: Профимедиа

Уколико идете на дужи пут или, из неког другог разлога, дуже држите храну у колима потребно је да обезбедите одговарајуће услове, у супротном...

Када превозите намирнице из продавнице, идете на дужи пут па понесете сендвиче и грицкалице, или само "скокнете" до пекаре да узмете нешто "за упут", постоји много разлога због којих не би требало да остављате храну у колима.

Наравно, са превозом хране на краће дистанце нема никаквих проблема, али ако храна остане затворена у ауту дуже време, убрзо може постати опасна по здравље.

Остављање већине намирница ван фрижидера у дужем периоду времена доводи храну у "опасну зону", односно у температурни распон између 4 и 60 степени целзијуса (односно 40 и 140 стапени Фаренхајта, према Министарству пољопривреде САД). То су темепературе на којима се количина бактерија повећава експоненцијалном брзином, па се њихов броја може дуплирати за само 20 минута. (У таквој ситуацији би идеално било да се хладне намирнице држе на температури испод 4, а топле изнад 60 степени Целзијуса.)

Имајући у виду поменуте темепературе, и знајући колико брзо на сунцу аутомобил може да се "усија" а температура у кабини порасте, или зими да се "смрзне", можете сами, отприлике, сами да закључите како ће остављање у колима утицати на храну.

jesti u kolima
јести у колима / Извор: Профимедиа

Брз пораст температуре у затвореном аутомобилу не утиче само на храну, већ и на паковање у коме се она налази. Неки метаријали од којих се та паковања праве лошије подносе велике промене температура и отпуштају неке материје, па је може бити јако лоше када, у таквим ситуацијама, долазе у директан додир са храном.

Због свега овога, за дужа путовања се свакако препоручује ношење ручног фрижидера, па чек и путног грејача за храну, уколико сматрате да вам је то потребно. Треба напоменути да се држање на хладном током дужег путовања препоручује и за кесице са грицкалицама, чоколадице и различите енергетске барове. Наравно, воће и поврће ће се много брже наћи у "опасној зони", па их је потребно што брже потрошити уколико их носите са собом, или их не носите уопште.

Остављање хране у колима на дуже време може довести до појаве непијатног мириса у кабини, али и до њеног топљења и цурења по топлом времену, па са тако може десити да истопљена чоколадица или сир из сендвича, заврше у отвору за вентилацију или УСБ порту аутомобила, што је нешто што свакако не желите да вам се деси.