Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ВАМ СЕ ТОЧКОВИ СИЈАЈУ: Очистите ФЕЛНЕ вашег аутомобила сами, уз само пар ЛАКИХ КОРАКА

22.10.2023. 18:21
Пише:
Србија Данас
čišćenje felni
чишћење фелни / Извор: Shutterstock

Кључни естетски фактор.

Колило вам се пута десило, када оперете аутомобил на самоуслужној аутоперионици, да вам фелне некако остану прљаве, ма шта им урадили. Имамо решење за тај проблем, а нећете ни претпоставити шта може да вам помогне.

НЕМА ПОТРЕБЕ ДА ПАНИЧИТЕ: Ево шта требада урадите ако вам се поквари квачило у току вожње (ВИДЕО)

НЕМА ПОТРЕБЕ ДА ПАНИЧИТЕ: Ево шта требада урадите ако вам се поквари квачило у току вожње (ВИДЕО)

РЕВОЛУЦИЈА НА ТРЖИШТУ: BMW уводи паметне наочаре за мотоциклисте (ВИДЕО)

РЕВОЛУЦИЈА НА ТРЖИШТУ: BMW уводи паметне наочаре за мотоциклисте (ВИДЕО)

БИЗАРАН ПРОПУСТ ТЕСЛЕ: Аутомобили испоручени без плаћања, преварант ухапшен

БИЗАРАН ПРОПУСТ ТЕСЛЕ: Аутомобили испоручени без плаћања, преварант ухапшен

Колико је точак био важан изум за напредак човечанства толико је и важна компонента сваког аутомобила.

Поред безбедносног аспекта, многим љубитељима четвороточкаша је естетски аспект точкова подједнако важан. Важан у толикој мери да чак постоји и читава суб-култура унутар “тјунинг” културе изграђена на посвећености фелнама у њиховим најразличитијим димензијама, материјалима, завршној обради и дизајну.

Последњих година ауто детаилинг сцена је све заступљенија у свету, па и код нас где бележимо раст у броју новоотворених детаилинг радионица које доводе педантност аутомобила до перфекције.

Обзиром да су услуге детаилинг радионица резервисане углавном за ексклузивне аутомобиле и њихове власнике којима трошкови одржавања нису битна ставка у буџету, ми имамо много повољније решење.

Како настају флеке на фелнама?

Сваки аутомобил који користи дискове и плочице као систем за кочење има проблем са кочионом прашином. Наиме, приликом кочења настаје трење између кочионих дискова и плочица приликом којег се плочице дезинтегришу у виду ситних тамних честица попут прашине, која је притом загрејана на високој температури што јој омогућава да се дуготрајно залепи за површину фелне.

Постоји још једна врста флека коју не можемо скинути само уз помоћ воде и детерџента, а у питању су флеке од катрана. У летњим данима температуре асфалта су изузетно високе и делови врелог катрана заврше најчешће са унутрашње стране фелни, унутрашње стране блатобрана и деловима каросерије око точкова.

Детаљно чишћење фелни у четири корака

Уколико су ваше фелне тако дизајниране да је тешко прићи унутрашњем делу пожељно је да их демонтирате са аутомобила. Звучи компликовано, али заиста је важно да и тај део фелне одржавате чистим јер након одређеног периода контаминирани делови могу претрпети трајно оштећење на вашим точковима. У случају да можете лако прићи унутрашњем делу, можете приступити првом кораку без демонтаже.

1. Прање детерџентом

Пре свега, неопходно је да са фелне и гуме скинемо прљавштину колико је то могуће уз помоћ воде и детерџента. Поквасите фелну и бочни део гуме, нанесите детерџент на сунђер и пређите све делове којима можете прићи, док за делове којима је теже прићи можете користити четку на коју је такође потребно нанети детерџент. На исти начин уз помоћ четке је потребно очистити бочне делове пнеуматика како би извукли прљавштину из набора. Након тога можете испрати точак и приступити следећем кораку.

2. Дубинско чишћење

За овај корак неопходно је СРЕДСТВО ЗА ЧИШЋЕЊЕ АЛУМИНИЈУМСКИХ ФЕЛНИ. Средство можете пресути у спреј боцу и потом га нанети на површину фелне и оставити пар минута да одреагује. За побољшани ефекат можете поново употребити четку. Након што средство одреагује потребно је испрати точкове водом у потпуности и осушити их уз помоћ крпе.

Овим кораком ћете у потпуности очистити фелну од прашине кочионих плочица која може трајно оштетити фарбу на вашим фелнама, али и од трагова катрана уколико се налазе на точку.

Међутим, уколико имате трагове катрана и на осталим деловима каросерије око точка искористите прилику да их очистите сада.

3. Уклањање катрана

Оно што СРЕДСТВО ЗА УКЉАЊАЊЕ КАТРАНА разликује од осталих агресивних средстава је што не може нашкодити лакираним деловима ваше каросерије, као ни хромираним површинама. Обратите пажњу на ниже делове каросерије, иза точкова, на рубовима, крилима као и вратима вашег аутомобила јер се катран најчешће ту задржава. Нанесите средство директно на мрље од катрана и сачекајте да одреагује. Уз помоћ чисте крпе нежно пребришите средство и у случају да су трагови катрана још увек присутни поново нанесите средство и поновите радњу све док трагови не нестану.

Када будете задовољни резултатима, довољно је да исперете чистом водом део каросерије који сте чистили и тиме сте се дефинитивно решили катрана, који у случају да остане на каросерији вашег аутомобила може трајно оштетити лак и фарбу.

4. Чишћење гума и повратак њиховог сјаја

Сви волимо да видимо чисте и сјајне пнеуматике на свом аутомобилу, међутим, да ли сте знали да постоји средство којим можете добити не само сјај гуме који траје дуже од обичних средстава на бази силикона, већ и да продужите век трајања пнеуматика?

ПЕНА ЗА ЧИШЋЕЊЕ И НЕГУ АУТОГУМА функционише тако што уклања дубинску прљавштину из набора гума, враћа сјај и изглед нове гуме и што је најважније - штити гуму од УВ зрака чиме успорава старење гуме (пуцање површине гуме и промена боје).Такође је битно напоменути да ово средство не оштећује лак и боју на вашим фелнама и за разлику од силиконских средстава која се користе у перионицама, има дуготрајнији ефекат сјаја јер одбија прашину и нечистоће антистатичним дејством.

Довољно је да средство нанесете на гуму и утрљате чистом крпом чиме је цео процес детаљног чишћења точкова коначно завршен.