Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСТЕКЛА ВАМ ЈЕ ВОЗАЧКА ДОЗВОЛА? Ево која је цена и шта је потребно да припремите од документације

07.11.2023. 11:54
Пише:
Србија Данас
vozačka dozvola
возачка дозвола / Извор: Профимедиа

Лакше него што мислите...

Уколико вам истиче возачка дозвола, можете да урадите продужење возачке дозволе једноставно и лако. Цена продужења возачке дозволе је око 1.200 динара, уз могућу провизију од 100 динара, а имаћете додатни трошак ако морате и на преглед код офталмолога. Ево како се продужава возачка дозвола и која је цена.

КЉУЧНА СТВАР: Теслин менаџер објаснио зашто половне електричне аутомобиле сматра важнимTesla

КЉУЧНА СТВАР: Теслин менаџер објаснио зашто половне електричне аутомобиле сматра важним

СТАЊЕ НА ПУТУ: Теретњаци на ОВИМ прелазила чекају САТИМА! Ево какво је стање за путничка возилаGranični prelaz Å id-Tovarnik

СТАЊЕ НА ПУТУ: Теретњаци на ОВИМ прелазила чекају САТИМА! Ево какво је стање за путничка возила

ВЕОМА ЈЕ ВАЖНО: Ево зашто треба да обратите пажњу на то колико уља у мотор сипатеulje u automobilu

ВЕОМА ЈЕ ВАЖНО: Ево зашто треба да обратите пажњу на то колико уља у мотор сипате

Наиме, возачка дозвола којој је истекао рок важења продужава се тако што се на захтев возача издаје нова возачка дозвола. Захтев за издавање нове возачке дозволе због истека важења претходне подноси се најраније 30 дана пре истека важења возачке дозволе.

Изузетно, када је то потребно (због одласка у иностранство или других оправданих разлога) захтев се може поднети и пре наведеног рока али не раније од годину дана.

Потребна документа за продужење возачке дозволе:

Возачка дозвола издата на старом обрасцу:

Уверење о здравственој способности за управљање моторним возилима и скуповима возила оне категорије за које се захтева издавање возачке дозволе које није старије од шест месеци (доказ треба приложити ако је ранија дозвола издата на период краћи од 10 година из здравствених разлога, односно ако захтев подноси лице које је старије од 65 година живота);

важећу личну карту на увид;
уплатница генерисана на порталу еУправе

Ако се тражи издавање возачке дозволе по хитном поступку, уз захтев треба приложити доказе који упућују на хитност поступка (лечење, болест или смрт члана породице, неодложно службено путовање или други оправдани разлози).

Уз захтев се може приложити једна фотографија величине 50 x 50 mm у аналогном облику која верно и без прикривања приказује лице подносиоца захтева, није ретуширана ни израђена на аутомату за фотографисање и није старија од шест месеци.

Сва документа и докази стављају се на увид или прилажу у оригиналу, осим доказа који су органу доступни у електронском облику.

Возачка дозвола за управљање моторним возилима издаје се на рок од 10 година. Лицима старијим од 65 година дозвола се издаје на рок важења до највише пет година. Лицима која у време издавања возачке дозволе имају више од 55 година, дозвола се издаје са роком важења до навршене 65. године. Изузетно, дозвола се може издати и на краће време, на основу налаза и мишљења у уверењу о здравственој способности за возача.

Раније издату возачку дозволу (која је предата уз захтев и којој је истекао рок важења) надлежни орган поништава бушењем. Ако важност старе возачке дозволе није истекла, подносилац захтева ту дозволу задржава до уручења нове, када стару дозволу предаје органу ради поништења исте бушењем. Поништена возачка дозвола враћа се возачу.

Ако је захтев уредан и потпун, службено лице које води поступак издаће подносиоцу потврду која се враћа приликом преузимања нове возачке дозволе.

Како заменити возачку дозволу на еУправи?

Да бисте користили ову услугу, неопходно је да:

Поседујете важећу личну карту Републике Србије

- будете пријављени на Портал еУправа квалификованим електронским сертификатом или мобилном апликацијом ЦонсентИД
уколико сте пријављени на Портал квалификованим електронским сертификатом, потребно је да имате инсталирану апликацију за електронско потписивање на Вашем рачунару како бисте могли да потпишете захтев за замену пре слања.

- уколико сте пријављени на Портал мобилном апликацијом ЦонсентИД, потребно је да имате издат квалификовани електронски сертификат у клауду како бисте могли да потпишете захтев за замену пре слања.

- потврдите да није дошло до значајне промене и да сте сагласни са преузимањем фотографије из личне карте у сврху израде возачке дозволе (због преузимања фотографије лична карта не сме бити старија од 5 година)
потврдите да Вам стара возачка дозвола није издата са уписаним здравственим ограничењима

vozačka dozvola
возачка дозвола / Извор: Профимедиа

Како да платите таксу или накнаду?

Покрените услугу кликом на зелено дугме Покрени услугу. Попуните обавезна поља и одаберите жељену услугу (нпр. издавање копије саобраћајне дозволе, личне карте, путне исправе итд.)

Након тога кликом на дугме Напред приказаће Вам се сви подаци које сте унели у претходном кораку. Уколико су сви подаци тачни кликом на дугме Креирај уплатницу систем ће Вам приказати уплатницу коју можете да платите одмах онлајн или да је сачувате и платите касније у банци или пошти. Уколико плаћање по креираној уплатници вршите одмах онлајн, плаћање можете извршити платним картицама, еНовцем и скенирањем НБС ИПС QR кода (инстант плаћање).

Уколико плаћате онлајн Ваша уплата ће бити евидентирана у систему и као доказ о уплати доступна овлашћеном лицу.