Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

МАЛО ЉУДИ ЗНА ЗА ЊЕГА: Ово је најређи икада произведен примерак Chevroleta Corvette (ВИДЕО)

31.08.2023. 21:10
Пише:
Србија Данас/ АутоРепублика
corvette
corvette / Извор: Фото: Youtube printscreen/ corvettemuseum

Нудио је неке од највећих и најмоћнијих мотора икада понуђених од стране Генерал Моторса.

Chevrolet Corvette ће ове године прославити чак седам деценија постојања. Видели смо осам генерација током наведеног периода и свака од њих је била посебна на свој начин, од оних за шире народне масе па све до специјалних издања за професионални и аматерски ауто-мото спорт.

ВОЗАЧИ, ОПРЕЗ! Почиње нова школска година

ВОЗАЧИ, ОПРЕЗ! Почиње нова школска година

КАЗНА ЗА ТЈУНЕРЕ: Платиће јер су модификовали дизел пикапе да емитују црни дим

КАЗНА ЗА ТЈУНЕРЕ: Платиће јер су модификовали дизел пикапе да емитују црни дим

УЗМИТЕ ШЕЋЕРА И ВОДЕ: Дизајн нове Алфе је за падање у несвест, као и цена (ФОТО ВИДЕО)

УЗМИТЕ ШЕЋЕРА И ВОДЕ: Дизајн нове Алфе је за падање у несвест, као и цена (ФОТО ВИДЕО)

Оно што мало људи зна јесте то да је најређи примерак онај који никада није имао приватног купца. Реч је о Corvetti из 1983. године, јер барем на папиру – Corvette из 1983. године не постоји. Па о чему је реч?

Трећа генерација овог аутомобила је имала најдужу каријеру од свих Corvetta. Дебитовала је 1968. године и производиће се све до краја 1982. године. Далеко од тога да је популарни Ц3 заиста планиран са таквом каријером. Оригинално је представљен као потпуно нови и савремени аутомобил и дуги низ година ће наставити да ужива у том тренду.

Нудио је неке од највећих и најмоћнијих мотора икада понуђених од стране Генерал Моторса, а замена је планирана за средину седамдесетих година са централно постављеним ротационим мотором.

Али како су се трендови и закони о безбедности и издувним гасовима мењали, тако је Chevrolet одустајао од таквих идеја и освежавао Ц3. Иронично, продаја није падала већ је заправо расла, а 1979. године јс испоручено рекордних 53.807 јединица. Међутим, када је наредне године снага пала на свега 180 "коња", компанија је схватила да мора да пожури са наследником пре него што је конкуренција остави у прашини.

Потпуно нова генерација Ц4 је планирана за 1982. годину. Аутомобил је задржао генералну дизајнерску идеју иако је био потпуно нов у сваком погледу. Нов мотор кодне ознаке Л83 је развијао 205 "грла" и донео доста иновација на рачун огибљења, завршне израде и опреме. Штавише, све команде у ентеријеру су биле дигиталне, што је карактеристика коју ће ривали пратити доста касније.

Производња је каснила па је премијера померена за 1983. годину, која је уједно требала да буде 30. годишњица за омиљени амерички спортски аутомобил. Програм је предводио човек по имену Лојд Ројс, а касније ћемо га упамтити по великим успесима са турбобензинцима за братски бренд Буицк.

Баш када је производња требало да крене у америчкој савезној држави Кентаки, Ројс је захтевао да Corvette добије кров тарга уместо ранијег т-топа, и да се уклоне још неке ситне мане. Порука је била јасна, па је јавност очекивала перфекцију после петнаест година чекања и сваки део аутомобила је морао да буде идеалан. Такве измене нису могле да буде комплетиране за моделску годину 1983. па је премијера још једном померена за годину дана касније.

Па како је онда Corvette iz 1983. године? Одговор је прост, а лежи у серији раних прототипова и возила за промоцију. Амерички гигант ће да направи осамнаест прототипова за тестирање и још 43 возила ради промоција и тест вожњи за медије и потенцијалне муштерије.

Када је премијера померена за 1984. годину, сво 61 возило је требало да буде уништено и Chevrolet је изнајмио пресу на један дан поред своје фабрике у Кентакију. Посао је допао рук радника по имену Ралф Монтилион. Званична прича каже да је једног дана у јуну 1982. године уништио све прототипове и још 42 од 43 Corvette за промоцију.

Када је дошао до оног последњег, изненада је почела да пада киша, па је оставио посао за наредни дан. Међутим, када се следећег дана појавио на послу, приметио је да преса више није ту пошто је фабрика изнајмила на само један дан. Преостали примерак са серијским бројем 1G1AY0783D5110023 нам говори да је реч о укупно 23. произведеном моделу у серији. Имао је неке детаље које касније нисмо видели у серијској производњи, као што су посебне 16-инчне фелне.

Без неке друге опције, аутомобил је затим пакиран у један од хангара и ту се налазио наредних неколико година док га један од шефова није приметио. Тада је добио нову боју са специјалним графикама у стилу америчке заставе и паркиран је у центру зграде за запослене.

Током раних деведесетих година је поред фабрике у граду Бовлинг Грин изграђен званични Corvettein музеј, а први гост је био баш овај модел. Аутомобил је рестауриран у оригинално стање без споменутог детаља о америчкој застави. Као што нам је познато, музеј је имао инцидент пре десетак година када је пропао под и многи модели су значајно оштећени, али овај једини преживели примерак из 1983. године није био један од њих.

Corvette Ц4 ће се појавити у продаји 1984. године, а на свом дебију ће пронаћи 51.547 купаца. То ће се показати као друга најуспешнија по продаји година у историји, а успех је још већи када знамо да мануелни мењач није био доступан током готово целе године.

Chevrolet је такође поставио цену од веома високих 21.800 америчких долара (око 61.400 "зелембаћа" у данашњој вредности новца), што је било двоструко више у поређењу са периодом од само пет година раније. На крају дана, једини преживели примерак из 1983. године свакако није најбитнији модел Corvette у историји, али дефинитивно доноси занимљиву историјску причу…