Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОБАВЕЗНО ПРОЧИТАЈТЕ: Све што треба да знате о ПРЕНОСУ ВЛАСНИШТВА возила!

26.03.2024. 20:28
Пише:
Србија Данас
automobil
аутомобил / Извор: Shutterstock

Куповина половног аутомобила често узбуђује и привлачи. Сваки трансфер својине на возилу захтева пажљиву администрацију, те поступак преноса власништва не треба схватити олако.

Ипак, у мору папирологије кључно је разумети основне кораке: уговор о купопродаји, потврду о техничкој исправности, као и обавезно регистровање возила на ново име.

Процес је вишеслојан и захтева стрпљење.
Неопходна документација за пренос власништва

За успешан пренос власништва возила, од круцијалног значаја је прикупљање и уредно попуњавање комплетног сета докумената који су прописани законодавством Републике Србије. Пре свега, неопходан је уговор о купопродаји који мора бити овлашћен или оверен код јавног бележника. Осим тога, власник је дужан да пружи потврду о власништву возила (саобраћајну дозволу), као и доказ о уплати пореза на пренос апсолутних права, уколико порез није ослобођен или плаћен.

Важно је нагласити да се документација може разликовати у зависности од ситуације – да ли возило купује физичко или правно лице, да ли је реч о наслеђивању или поклону. Увек се тражи и извод из евиденције регистарских таблица како би се утврдило претходно власништво и стање возила. За возила старија од седам година потребан је и атест о техничкој исправности, познатији као технички преглед. Након комплетирања документације, следи одлазак на шалтере МУП-а ради подношења захтева за пренос власништва и промене регистрације.
Валидна лична документа купца и продавца

Валидна лична документа су основа легалног преноса власништва возила.

Без идентификационих докумената ни једна трансакција куповине возила не може бити правно важећа.

Приликом преноса власништва, купац и продавац морају поседовати важећи лични документ. То укључује личну карту или пасош, које издаје надлежни орган.

За стране држављане, неопходан је пасош с важећом визом или боравишном дозволом. Незамењиви су за идентификацију странака и легализацију уговора о купопродаји.
Уговор о купопродаји возила

Уговор о купопродаји возила је правни документ којим се регулише пренос права власништва са продавца на купца.

   Детаљно наведени подаци о возилу (марка, модел, година производње, број шасије, број мотора)
   Лични подаци продавца и купца (име и презиме, ЈМБГ, адреса становања)
   Изјава о стању возила у тренутку продаје и потврда о задовољењу стандарда техничке исправности
   Прецизиран износ купопродајне цене и начин плаћања
   Датум склапања уговора и потписи обију страна
   Изјава о преносу власништва и обавезе које проистичу из тог преноса

Законски обавезан је оверени потпис код јавног бележника како би уговор био важећи.

Без важећег уговора о купопродаји возила, транзакција није призната у правном систему и не може се наставити са процедуром преноса власништва.
Потврда о техничкој исправности

Потврда о техничкој исправности је документ који потврђује да возило задовољава све законске норме и стандарде безбедности у саобраћају. Без ње, пренос власништва се не може реализовати.

   Закажите технички преглед у овлашћеној сервисној станици који је признат од стране Министарства унутрашњих послова.
   Презентујте возило на заказани термин техничког прегледа.
   Приложите све потребне документе о возилу, који су вас тражени приликом заказивања техничког прегледа.
   Сачекајте завршетак прегледа возила и тестирање свих битних функција и система возила.
   Подигните потврду о техничкој исправности уколико је возило прошло технички преглед.

Рок важења потврде о техничкој исправности је обично једна година од дана издавања.

Ова потврда је кључни документ у процесу купопродаје, јер гарантује да је возило безбедно за употребу.
Поступак преноса у МУП-у

Након што су испуњени сви претходни кораци, пренос власништва се обавља у надлежној полицијској управи или станици. Битно је понети све потребне документе: потврду о техничкој исправности возила, саобраћајну дозволу, личне карте оба учесника преноса (продавца и купца), као и уговор о купопродаји или поклону. Власник возила је дужан да приликом преноса преда регистарске таблице, уколико се возило одјављује са претходне регистрације.

Пријем захтева за пренос власништва обавља се на шалтерима МУП-а, где се проверава тачност и потпуност предатихр документа. Потребно је уплатити одређене таксе и накнаде предвиђене законом, након чега се издаје нова саобраћајна дозвола на име новог власника возила.
Заказивање термина и подношење захтева

Заказивање термина у МУП-у је први корак у процесу преноса власништва возила, без кога се не може приступити подношењу захтева. Овај корак омогућава ефикасан и организован пријем свих потребних документа.

Термин се може закажати путем интернет портала или директно у полицијској станици. Да бисте закажали термин online, потребно је посетити званични сајт МУП-а и пратити упутства за заказивање.

Приликом доласка на заказани термин, неопходно је понети сва документа која су прописана законом. У овим документима спадају уговор о купопродаји, потврда о техничкој исправности возила, лична документа и, по потреби, додатни пратећи акти.

Захтев за пренос власништва возила подноси се на одговарајућем обрасцу који се попуњава на лицу места у полицијској управи, чиме се званично покреће поступак преноса. Тај образац се најчешће добија на шалтеру где се подносе захтеви или се преузима online.

Након предаје захтева, следи административни поступак провере података и документације, који претходи издавању нове саобраћајне дозволе. У поступку се такође врши уплата предвиђених такси и накнада по државном тарифнику.
Трошкови и таксе преноса власништва

При преносу власништва возила прате нас различити трошкови, који обухватају административне таксе, порез на пренос апсолутних права и евентуално плаћање агенцијских услуга, уколико се користе такви сервиси.

Административне таксе укључују трошкове обраде захтева за пренос власништва.

Порез на пренос апсолутних права се обрачунава у проценту од процењене вредности возила.

Висина пореза може варирати у зависности од врсте возила, његове старости, али и одредби које поставља локална самоуправа.

У случају ангажовања агенције за регистрацију возила, њихове услуге представљају додатни трошак који се не наплаћује по државном тарифнику, већ су цене услуга агенција тржишне и одређене су према њиховом ценовнику.

Такође, потребно је узети у обзир и трошкове техничког прегледа возила, који је обавезан приликом промене власништва, осим уколико се уговором другачије не дефинише.

Дакле, укупни трошкови преноса власништва могу бити значајно различити и зависе од низа фактора, као што су одабрана агенција, вредност возила и прописи локалне самоуправе.
Регистрација возила на новоиме власника

Након реализације преноса власништва, неопходно је иницирати поступак регистрације возила на новог власника. Регистрациони поступак се покреће подношењем захтева надлежној регистрационој служби, уз обавезан доказ о претходном власничком преносу.

Захтев за регистрацију треба да буде праћен сетом документације која обухвата, поред горе споменутог доказа, и уверење о извршеном техничком прегледу, доказ о плаћеном порезу на пренос апсолутних права, као и потврду о осигурању возила. Посебну пажњу треба посветити важењу претходних докумената и благовремености њиховог подношења, како би се избегле могуће законске компликације.

Коначна етапа овог процеса представља добијање нових регистарских ознака и саобраћајне дозволе, неопходних за легалан промет возилом.
Прикупљање потребних потврда и налепница

При процесу преноса власништва возила, потребно је да припремите комплетан скуп документације који ће бити неопходан за даље кораке. Документација укључује потврде о техничкој исправности возила, важну за регистрацију.

Следећи корак је прибављање потврде о плаћеном порезу на пренос апсолутних права. Без овог документа, пренос власништва се не може законито обавити.

Надаље, важан елемент у процесу је осигурање возила које треба да буде актуелно. Доказ о валидном осигурању мора бити приложен приликом регистрације, заједно са претходно поменутим доказима о техничкој исправности и плаћеном порезу.

На крају, пре него што се возило региструје на новог власника и добије нове регистарске ознаке и саобраћајну дозволу, неопходно је и да се обезбеде налепнице које потврђују извршену регистрацију. Оне укључују налепницу за обавезно осигурање и еко налепницу, која сведочи о припадности одређеној емисионој класи возила. Ове налепнице су видљив знак да су сви законски захтеви задовољени за безбедно учешће возила у саобраћају.
Актуелни рокови за регистрацију возила

Регистрација возила је обавезан процес, који мора бити обављен у прописаним роковима.

Свако возило мора бити регистровано најкасније до дана истека важеће регистрације, како би се избегле правне и финансијске консеквенце. Уколико се регистрација не обави на време, возило се сматра нерегистрованим, и као такво не сме учествовати у саобраћају.

Важно је имати на уму да се са роком важења регистрације возила истовремено веже и рок важења полисе обавезног осигурања. Уколико дође до прекида у континуитету осигурања, то може утицати на висину премије осигурања приликом наредне регистрације.

Аспект који такође захтева пажњу јесте правовремено заказивање техничког прегледа. Већина возила мора проћи технички преглед сваке године, а заказивање је најбоље обавити најмање месец дана пре истека регистрације.

У случају кашњења са регистрацијом, постоје одређене финансијске санкције. Зато је кључно поштовати рокове како би се избегле непотребне компликације.
Често постављана питања

Да ли је обавезно оверити купопродајни уговор? Овера купопродајног уговора у суду или код јавног бележника јесте обавезна, јер без тога није могуће извршити трансфер власништва.

Које документе је потребно прикупити за пренос власништва? За успешан пренос власништва неопходни су: оверен купопродајни уговор, лична документа продавца и купца, саобраћајна дозвола, потврда о плаћеној купопродајној цени, као и доказ о плаћеној административној такси.

Да ли постоји рок за пријаву преноса власништва? Након куповине возила, законска обавеза је да се пренос власништва пријави у року од 30 дана.
Рокови за пријаву преноса власништва

Важно је поштовати законски дефинисане рокове за пријаву преноса власништва возила како бисте избегли могуће санкције.

   Након куповине возила, нови власник има обавезу да у року од 30 дана изврши пријаву преноса власништва у надлежном органу.
   У случају куповине возила од правног лица, потребно је сачекати да правно лице изврши одјаву возила из евиденције пре него што се покрене процес преноса власништва.
   За возила купљена на јавној аукцији, рок за пријаву преноса власништва може бити другачије дефинисан, те је потребно консултовати се са организатором аукције о специфичним временским ограничењима.

Неиспуњавање ових обавеза у предвиђеном року може резултирати новчаним казнама.

Консеквенце непридржавања ових рокова могу укључивати административне препреке у даљем коришћењу возила, као и правне импликације по питању одговорности у саобраћају.
Права и обавезе страна приликом преноса

Купац и продавац возила имају правне обавезе према закону о преносу власништва. Ово укључује правилну предају документације и плаћање пореза.

Продавац је дужан да обавести надлежне органе о промени власништва и обезбеди исправност возила у тренутку продаје. Правилна комплетација документације је неопходна за легалност трансфера.

Купац возила преузима обавезу регистрације возила на своје име и плаћа трошкове који су везани за пренос. Такође је одговоран за преузимање свих потребних докумената који прате возило, као што су саобраћајна дозвола и потврда о техничкој исправности.

Продавац се ослобађа свих обавеза везаних за возило након комплетације преноса, укључујући порезе, осигурање и одговорност за будуће казне. Купац је од то тренутка у потпуности законски одговоран.

Обе стране су обавезне да поштују рок од 30 дана за пријаву промене власништва како би се избегле санкције. Процес се завршава овербом купопродајног уговора.