Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ОВО МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ: Како изабрати НАЈБОЉИ пакет за ПОМОЋ НА ПУТУ

27.06.2023. 17:45
Pomoć na putu
Помоћ на путу / Извор: Shutterstock

Понуда је велика и разноврсна.

Пошто је веома тешко изабрати „најбољи“ пакет помоћи на путу, нарочито када је иностранство у питању, даћемо савете како да избегнете уобичајене грешке и на које детаље да обратите посебну пажњу. Наиме, услови се толико разликују да је било какав вид директног поређења буквално немогућ. Зато обавезно ставите све „на папир“. Запишите све најважније услове и ограничења како бисте могли бар донекле да их упоредите.

ОВО МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ: Пет ОДЛИЧНИХ савета како да ЗАШТИТИТЕ ваш аутомобил док сте на МОРУ

ОВО МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ: Пет ОДЛИЧНИХ савета како да ЗАШТИТИТЕ ваш аутомобил док сте на МОРУ

Како да вам ГРАДСКА ВОЖЊА не буде СТРЕСНА: Савети за возаче који немају искуства у ВЕЛИКИМ срединама

Како да вам ГРАДСКА ВОЖЊА не буде СТРЕСНА: Савети за возаче који немају искуства у ВЕЛИКИМ срединама

Ево како да ЗАШТИТЕ ваш аутомобил од ГРАДА: Савети за спречавање штете

Ево како да ЗАШТИТЕ ваш аутомобил од ГРАДА: Савети за спречавање штете

  •   У НИСУ сви пакети помоћи на путу „ИСТИ“. Далеко од тога. Саветујемо да проверите све услове свих фирми (што укључује и осигуравајуће куће) које нуде помоћ на путу и да тек тада изаберете оно што вама највише одговара, пошто постоје велике и значајне разлике!
  • Почните да тражите на време. Није могуће код свих пружалаца услуге помоћ на путу - да та услуга буде активирана одмах сутрадан. Код неких ће бити активирана у року 24 сата, код неких после 72 сата. Дакле, не чекајте задњи час да позовете и купите помоћ на путу – обавите то на време.
  • Проверите ограничење километраже за шлеповање - ова ставка може да се разликује драстично у зависности од бројних услова, тако да пре потписивања проверите шта вам највише одговара.

Такође, неки у случају озбиљније саобраћајне незгоде нуде шлеповање из иностранства до куће или сервиса у Србији без обзира на километражу.

  • До првог сервиса уместо тамо где ви желите? Услови могу да се разликују и у зависности од тога да ли је реч о квару или саобраћајној незгоди. То треба да прочитате у уговору пре потписивања како бисте знали шта можете да очекујете.
  • Не ослањајте се на „поправку на лицу места“ – звучи сјајно као идеја, али када дођу сервисери да среде ауто негде поред пута, углавном дође до проблема. Наиме, та поправка на лицу места се у ствари односи на поправку мањих кварова и на мање интервенције. Али шта обухватају те „поправке на лицу места“?

Углавном обухватају мању интервенцију која не захтева специјалан алат или канал и не траје дуже од једног сата. На пример, замена точка, осигурача, сијалице, испражњен акумулатор, достава горива… Те поправке и интервенције су ограничене и новчано и „физички“, а понекад и временски, па би требало детаљно да проверите какве поправке можете да очекујете.

Да ли власник аутомобила мора да буде присутан? – углавном не мора, али проверите за сваки случај. Код већине осигуравајућих кућа „помоћ на путу“ везује се за аутомобил, тако да нема везе ко га вози у тренутку када дође до проблема. 

Међутим, код неких „помоћ на путу“ важи само ако се у возилу налазе власник ИЛИ чланови породице – али ту углавном спадају само супружник и деца са истом адресом пребивалишта, не и други чланови породице у истом домаћинству.

За тешка возила нема шлепа – уколико сте власник неког великог СУВ-а (џипа) чија је укупна маса возила и терета преко 2.5 тоне, може да вам се одбије шлеповање у случају квара или удеса. Зато проверите и ову ставку пре потписивања уговора. Ова ставка неким возачима може да буде проблематична, пошто су већи СУВ-ови углавном прилично тешки, а када се дода и терет, та граница се веома лако пробија.

Искључиво овлашћени сервис?! – у неким случајевима, када се ауто поквари, транспортује се искључиво у овлашћени сервис. Ово је још један разлог да пажљиво прочитате уговор и уколико постоји тај услов, сами одлучите да ли вам одговара.

Колико важи пакет „помоћ на путу“? – важи 12 месеци, односно годину дана. Међутим, то је само временско ограничење, а постоји и ограничење у броју услуга које можете да искористите. На пример, једном искористите шлеповање у иностранству са неограниченом километражом и више ту услугу не можете да користите. Или нпр. имате једно шлеповање у иностранству до најближег сервиса и то је то. Наглашавамо да ови услови могу да се разликују у великој мери – не само између компанија које пружају ову услугу, већ и између пакета које нуди иста компанија. Ако уплатите скупљи пакет, добијате бољу „покривеност“ разних ризика.

Pomoć na putu
Помоћ на путу / Извор: Профимедиа

Колико пута могу да искористим шлеп службу или поправку у иностранству? – то пише у уговору, тако да саветујемо да се потрудите и прочитате детаљно све услове.

Ауто мора да буде на територији Србије када се пакет активира – код многих постоји ова ставка и служи томе да спречи преваре, односно да се купи овај пакет помоћи на путу тек након што је ауто претрпео неки озбиљан квар или удес у иностранству.

  Смештај у хотелу, наставак путовања, рент а цар – ако путујете са породицом, сигурно ће вам веома значити покривање трошкова спавања у хотелу док се чека да се ауто поправи. Међутим, то нипошто не значи да можете да уживате у луксузном хотелу... Проверите који износ се признаје када је у питању покривање трошкова хотелског смештаја. Постоје ту и други услови – нпр. колико може да се остане у хотелу. 

Обезбеђивање наставка путовања аутобусом или нпр. возом – без обзира да ли се враћате кући или идете тамо где сте планирали да проведете одмор – опет немојте да очекујете велики луксуз. Посебна прича је рент а цар, пошто тек ту постоје разна ограничења. Стога наглашавамо – пакет помоћ на путу не значи да можете без икакве бриге да кренете на пут, надајући се да ћете у случају било каквог проблема бити смештени у хотел, да ће вам ауто бити бесплатно поправљен, да ћете добити рент а цар ауто, итд.

Pomoć na putu
Помоћ на путу / Извор: Shutterstock

Закључак

Прочитајте пажљиво све услове – поштедећете себе разних непријатности и великих трошкова. Документ са свим условима можете да нађете на интернет сајту готово сваке осигуравајуће куће или компаније која се бави услугама помоћи на путу. Ако вам нешто није 100% јасно – позовите осигуравајућу кућу, организацију или компанију и питајте детаљно шта конкретно и под којим условима одређена услуга подразумева и која ограничења постоје.