Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НИКАД ЛАКШЕ: Пут до Грчке преко Северне Македоније сопственим возилом

06.07.2023. 13:23
Пише:
Србија Данас
Grčka
Грчка / Извор: Профимедиа/илустрација

Искуства, савети и препоруке.

Ако сте се одлучили да ове године проведете своје летовање у Грчкој и путујете аутомобилом, онда ћемо вам дати пар смерница како да путовање до Грчке прођете са што мање изненађења.

ОБАВЕЗНО ПРОЧИТАЈТЕ: Колико је ОПАСНО оставити ДЕЦУ И КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ у возилу на СУНЦУ?

ОБАВЕЗНО ПРОЧИТАЈТЕ: Колико је ОПАСНО оставити ДЕЦУ И КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ у возилу на СУНЦУ?

ОВО МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ: Како изабрати НАЈБОЉИ пакет за ПОМОЋ НА ПУТУ

ОВО МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ: Како изабрати НАЈБОЉИ пакет за ПОМОЋ НА ПУТУ

НЕ МОРАТЕ ДА БРИНЕТЕ: Ево како да савладате ХАУБУ која не жели да сарађује

НЕ МОРАТЕ ДА БРИНЕТЕ: Ево како да савладате ХАУБУ која не жели да сарађује

Пре него што кренете на путовање,обавезно проверите техничку исправност возила, како бисте што безбедније стигли до жељене дестинације. Пре самог поласка на пут информишите се о стварима које может пренети преко границе, како бисте избегли непријатна изненађења. Пожељно је и да на време обезбедите путно здравствено осигурање, у зависности од потребе сагласност за путовање малолетног детета у иностранство, као и зелени картон који је потребан за улазак у Македонију. Такође, ако идете туђим аутомобилом, потребна вам је и дозвола за управљање туђим возилом, коју можете прибавити у AMSS.

Колико новца је дозвољено пренети преко границе?

Приликом преласка граничног прелаза путник може да поседује највише до 10.000 евра (новац у готовини, путнички чекови). Ако са собом имате више од 10.000€, потребно је да то пријавите царинском службенику. Уколико не пријавите новац, а поседујете већу суму од дозвољене, против вас се подноси прекршајна пријава и у том тренутку вам се одузима новац.

Једина ситуација када је дозвољено да пренесете више новца је у случају када се селите из своје земље и том приликом је потребно да доставите документ који представља доказ о исељењу. Количина новца коју имате на платним картицама није ограничена и нико вам неће правити проблем око тога.

Колико је цигарета дозвољено пренети преко границе?

Преко границе путник може пренети 40 цигарета, 20 цигарилоса, 10 цигара и 50 грама дувана, ако се прелази граница на копну. У случају да се прелази граница на аеродрому дозвољено је пренети 200 цигарета, 100 цигарилоса, 50 цигара и 250 грама дувана.

Колико је алкохола дозвољено пренети преко границе?

Приликом преласка граничних прелаза углавном је дозвољено унети 0,5 литре жестоког алкохолног пића са уделом алкохола 22%, 0,5 литре вина и 2 литре пива. Акцизне робе (пиће, цигарете, гориво) могу уносити само лица старија од 17 година.

Пут до Грчке кроз Србију

Већина пута кроз Србију је аутопут доброг квалитета, са доста одморишта, ресторана и бензинских пумпи, тако да овај део пута возачима не би требало да буде напоран, изузев у случајевима већих гужви. Иако је пут добар, немојте претеривати са брзином јер има пресретача који нису у обавези да вас зауставе, али вас фотографишу и казну добијате на кућну адресу.

Путарина – Србија

Уколико на пут крећете од Београда, требало би да знате да је путарина за путничке аутомобиле до Прешева 1.690 динара.Уколико идете од Новог Сада, онда је цена 1.960 динара, а од Ниша до Прешева је око 700 динара.

plaćanje putarine
плаћање путарине / Извор: Профимедиа

Места где можете направити паузу у Србији

Ресторан Предејане, удаљен око 70км од Ниша, једно је од места на којима туристи углавном праве паузу. Овде се налази велики паркинг, тоалет и наткривена тераса, услуга је брза, а храна укусна. У близини су и маркет и бензинска пумпа. А можете и у Мотелу Џеп, на само 8км удаљености од Ресторана Предејане.

Гранични прелази Србија – Македонија

За улазак у Македонију можете изабрати један од два гранична прелаза. Главни прелаз Прешево-Табановци је од Београда удаљен 384км, што је око 4 сата вожње. Због гужви у сезони, неки возачи се опредељују за алтернативни прелаз Прохор Пчињски.

Овај прелаз ради 24 сата и на њему су мање гужве, а углавном их ни нема, али је пут напорнији због великог броја кривина. Искључење за Прохор Пчињски је видно истакнуто, тако да нећете имати недоумицу где скренути ако се одлучите за овај прелаз.

За улазак у Македонију потребани су вам: пасош, возачка и саобраћајна дозвола и зелени картон. Посебно наглашавамо да није потребна међународна возачка дозвола.

Пут до Грчке кроз Македонију

Од самог уласка у Македонију излазите на аутопут. Код скретања за Катланово траке аутопута се раздвајају, али саобраћајна сигнализација јасно указује да сте и даље на аутопуту. Асфалт је овде нов, али је пут мало кривудав, па не треба журити. Пар километара после Велеса траке аутопута се поново спајају и наилазите на краћу деоницу нешто лошијег аутопута.

Путарина у Македонији

Путарина кроз Северну Македонију се није мењала у односу на прошлу годину. Дакле, оне се плаћају на 5 наплатних рампи и цене су од 1,5 до 2 евра. Путарина се плаћа најчешће у македонским денарима, али може и у еврима, такође постоји могућност и плаћања свим картицама. 

На рампама једино не примају метални новац испод једног евра. Уколико мењате новац у мењачницама на граничном прелазу, треба знати да за 1 евро дају 60 денара.

Надамо се и верујемо да нећете имати ванредних ситуација, али ипак у случају да вам затребају забележите који су важни телефони у Македонији: полиција 192, хитна помоћ 194, ватрогасци 193 и помоћ на путу 1555.

Где направити предах од пута у Македонији?

Због дужине пута и летњих гужви, препоручујемо да током пута правите чешће паузе. Одмор и освежење ће вам сигурно пријати, а можда и преноћиште ако путујете из севернијих крајева наше земље.

Хотел Романтик на језеру Младост у непосредној близини Велеса смештен је у прелепом природном амбијенту. Велика тераса са погледом на језеро осим пролазних посетилаца, привлачи и велики број локалних становника. Овде се налази и игралиште за децу, тако да ће и ваши малишани уживати.

На непуних 80км од хотела Романтик је бифе Белов, такође смештен у дивном природном амбијенту са погледом на Вардар.

Ако настављате ка прелазу Евзони, можете предахнути и на последњој пумпи у Македонији, где је и пристојан ресторан са наткривеним паркингом и добро снабдевена продавница. Ово одмориште је посебно згодно за кампере јер се овде налазе и тоалети са тушевима, који су бесплатни.

Гранични прелази Македонија – Грчка

Пут до Грчке преко Дорјана је чест одабир возача. Искључење за Дојран налази се на 20км од тунела и овде можете да се искључите са аутопута ако изаберете алтернативни гранични прелаз за Грчку до којег има 38км. Пут јесте ужи, али је задовољавајућег квалитета и ово је идеалан правац за оне који путују на Халкидики или Тасос. Важно је нагласити да на овом граничном прелазу углавном нема гужви.

granični prelaz bh
гранични прелаз бх / Извор: Фото: Youtube printscreen/RTRS вијести

Ако сте решили да у Грчку уђете на главном граничном прелазу Евзони, наставите вожњу аутопутем ка Ђевђелији. Нагласимо и то да су у сезони на прелазу Евзони честе гужве.

Неколико корисних савета пре уласка у Грчку

Ако сте пушач, обавезно угасите цигарету на граничном прелазу, јер по европским стандардима пушење није дозвољено на овом месту.

Када уђете у Грчку, не заборавите да сте ушли и у другу временску зону и померите своје часовнике сат времена унапред.

У Грчкој дању нису обавезна упаљена светла.

Овде наглашавамо да на грчком аутопуту бензинске пумпе нису тако честе као кроз Македонију и Србију и углавном је потребно сићи са аутопута да бисте наточили гориво.

Ако сте возач и носите диоптријске наочаре, водите рачуна да у Грчкој морате имати и резервне.

На грчком аутопуту посебно се чувајте траке за претицање и возите њоме искључиво када претичете, јер Грци слабо поштују ограничење брзине и често се крећу брзинама 150-200км/х.

Важни телефони у Грчкој: полиција 100, хитна помоћ 166, ватрогасци 199 и помоћ на путу 154.

Путарина кроз Грчку

Наплатних рампи кроз Грчку има више и путарине се разликују у зависности од дестинације у коју се иде.

Ако се иде ка Халкидикију, укупна цена путарине је испод једног евра. Ако људи иду у Олимписку регију, путарине су отприлике око пет евра у зависности од места до места. Ако иду у прву регију, рецимо до Паралије, треба да издвоје око четири евра, а ако иду скроз до Неохорија, онда око 6 евра у једном правцу. До Атине цена је и преко 30 евра.

Будите безбедни и срећан пут.

 

 

}