Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РЕШИТЕ СЕ ГАМАДИ: Шта урадити са залепљеним и "запеченим" инсектима на аутомобилу?

01.09.2023. 17:35
Пише:
Србија Данас/ Половни аутомобили
automobil
аутомобил / Извор: Профимедиа

Обратите пажњу која средства користите.

Ништа лепше од одласка на море. Међутим, када стигнете на море, видите да је предњи део аута пун залепљених и на сунцу "запечених" инсеката. Након толике вожње, вероватно вам је последња ствар на листи приоритета да перете ауто. Уосталом, ко на одмору пере ауто?!

СКУПЕ ПОПРАВКЕ: Да ли знате колико дуго трају ЛЕД светла на аутомобилима?

СКУПЕ ПОПРАВКЕ: Да ли знате колико дуго трају ЛЕД светла на аутомобилима?

AMSS АПЕЛУЈЕ: Будите пажљиви у зонама школе!

AMSS АПЕЛУЈЕ: Будите пажљиви у зонама школе!

ДИЗЕЛ ПОСКУПЕО! Ово су нове цене горива, ево колико ће наредних седам дана коштати

ДИЗЕЛ ПОСКУПЕО! Ово су нове цене горива, ево колико ће наредних седам дана коштати

Али зато, када се вратите кући и схватите да те инсекте не можете да скинете обичним прањем, почињу проблеми...

Једноставно, када ауто на који су се залепили инсекти током вожње оставите данима или недељама на сунцу, њихови остаци се све чвршће лепе за лак (или фарове или стакло ветробрана), при чему може доћи чак и до хемијских реакција које оштећују лак.

Да бисте ово избегли, треба што пре да оперете ауто. Што касније га оперете, то ће бити теже да уклоните залепљене инсекте и самим тим биће већа шанса да током прања оштетите лак. То не морају да буду велика и одмах видљива оштећења, већ (само) микроогреботине, али управо те микроогреботине утичу на то да лак аутомобила губи сјај, односно да матира.

Да ли је могуће да се опере ауто у Грчкој?

Наравно, у неким мањим местима неће бити перионица ни у ближој околини, али можете да испланирате на време и да свратите на неку успутну перионицу. Колико год да кошта, биће добро да што пре скинете инсекте са аута.

Јасно је да је обичном човеку или жени прање аутомобила последња ствар на уму када након дугог путовања коначно стигне на море. Међутим, не заборавите да се сви они инсекти које сте "покупили" на путу сада све чвршће лепе за лак под утицајем високих температура и сунчевих зрака.

Стога се можда исплати и да након што дођете у место где одседате, уколико тамо немате могућности, да одете мало даље и оперете ауто чак и ако морате да одете у неки други град или место.

automobil
аутомобил / Извор: Профимедиа

Уништавају се и фарови!

Инсекти се лепе и на фарове, па то може да доведе и до микроогреботина на фаровима. Тиме се убрзава матирање пластике фарова, а не треба да објашњавамо шта то значи...

Шта не треба радити ако су се остаци инсеката већ осушили и чврсто залепили?

Не покушавајте да их састружете грубом четком, грубом (зеленом) страном сунђера за прање судова и сличним стварима. Тако ћете само да изазовете још већу штету.

И класичним прањем сунђером може да се изгребе лак, пошто прегрубим трљањем могу да се откидају тврди остаци инсеката, који затим буквално шмирглају лак под притиском сунђера.

Избегавајте и разна агресивна средства за прање која се користе у купатилу или кухињи, с обзиром на то да она могу да оштете лак, као и неке пластичне или гумене делове на аутомобилу.

На пример, Циф, Вим или Арф имају одличне карактеристике по питању уклањања чврстих нечистоћа и масноћа, што значи да би вероватно лако уклонили инсекте, али би готово сигурно оставили и видљива оштећења на лаку. Не препоручује се ни класичан детерџент за прање судова.

Купите наменска (посебна) средства за скидање остатака инсеката

Разна наменска средства за уклањање остатака инсеката можете да нађете у продавницама ауто-козметике, на бензинским пумпама, у мега-маркетима… Користе се врло једноставно. Могу да буду веома ефикасна у зависности од тога колико дуго су остаци инсеката били на лаку под утицајем топлоте и сунца.

Углавном решавају проблем без негативних последица, нарочито ако је реч о неким квалитетнијим производима.

Обавезно прочитајте упутство за употребу, пошто ова средства могу да буду агресивна. Нека средства се продају спремна за употребу, а нека је потребно разредити пошто се продају у концентрованом облику.

Не користе се сва средства на исти начин. На пример, нека треба само напрскати на претходно водом испрскан и мокар ауто, оставити да делују одређено време и затим испрати водом. Нека друга треба обрисати сунђером или меком крпом уз истовремено испирање.

Ауто мора да буде што хладнији када користите ова средства, пошто са вишом температуром расте и њихова агресивност, па постоји могућност да оставе флеке уколико их пустите да предуго делују.

Пре коришћења средства треба обичном водом што више испрати проблематичне делове, да би се колико-толико натопили и евентуално размекшали остаци инсеката, што може да олакша посао средству за њихово уклањање.

automobil
аутомобил / Извор: Профимедиа

Ако не успете да очистите ауто одмах, будите стрпљиви и стрпите се са агресивнијим методама.

Читав поступак поновите још пар пута. И даље будите пажљиви и пратите упутства - немојте нпр. да правите јачу концентрацију него што је прописано, да стружете (на силу) и слично.

Уколико све ово радите у самоуслужној перионици, можете прво да покушате са топлом водом и активном пеном како би сте уклонили оно што тиме може да се уклони, а затим да примените средство за инсекте.

Иако коришћење воде под високим притиском у самоуслужној перионици делује као лако решење за скидање остатака инсеката ако довољно близу поставите млазницу, имајте у виду да и на овај начин може да дође до оштећења лака.

Боље спречити него лечити

Оперите ауто када дођете тамо где ћете провести одмор и када се вратите са одмора. Ово није никаква гаранција. Пошто пут може да буде заиста дуг, а сунце и врелина врше свој утицај на остатке залепљених инсеката и док возите.

У сваком случају, уклањање онога што остане након класичног прања, биће лакше него ако то урадите 10 или 15 дана касније.