Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У ОВОМЕ НИКАКО НЕ СМЕТЕ ДА ВОЗИТЕ: Са ових 9 ствари НИКАДА не седајте за волан!

18.02.2024. 11:50
Пише:
Србија Данас
vožnja desnom stranom puta
вожња десном страном пута / Извор: Профимедиа

Обавезно прочитајте...

Предузимање мера предострожности за воланом је једна од најважнијих ствари које можете да урадите да бисте били безбедни на путу. Наравно, постоје основна безбедносна правила која треба разумети током вожње. Никада не пијте и не возите, увек вежите појас, не проверавајте телефон и дајте путницима довољно простора за маневрисање. Међутим, постоји још један начин да останете безбедни о коме мало људи размишља пре него што уђе у ауто: како се правилно обући за вожњу? Стручњаци кажу да постоји девет комада одеће и додатака које треба избегавати ако намеравате да седнете за волан.

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ВЕЛИКЕ ГУЖВЕ: Данас се очекује појачан интензитет саобраћаја на свим путним правцима!Gužva na auto-putu

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ВЕЛИКЕ ГУЖВЕ: Данас се очекује појачан интензитет саобраћаја на свим путним правцима!

Алфа Ромео укида два чувена модела!Alfa Romeo

Алфа Ромео укида два чувена модела!

НЕКИ СУ ПРЉАВИЈИ И ОД ЈАВНОГ ТОАЛЕТА: Ово су делови аута који се јако ретко чисте!čišćenje automobila

НЕКИ СУ ПРЉАВИЈИ И ОД ЈАВНОГ ТОАЛЕТА: Ово су делови аута који се јако ретко чисте!

Јапанке

Сви стручњаци се слажу да су један од најопаснијих одевних предмета који људи носе током вожње широке сандале или јапанке.

- Јапанке немају прави пристајање и могу лако да склизну са педале, компромитујући контролу возила - објашњава Лукас Волденбек, суоснивач Зутоби Дриверс Ед.

Штавише, јапанке вам можда неће пружити довољну подршку да притиснете кочнице довољно брзо да зауставите аутомобил, примећују стручњаци из Suffolk Фоот & Анкле. Ова ситуација је позната као „проклизавање педале“, где вам нога склизне са педале кочнице или гаса, или притиснете погрешну педалу у потпуности. Геицо извештава да је студија коју је спровела Национална управа за безбедност саобраћаја на аутопуту открила да је око 16.000 несрећа сваке године узроковано кваром педале возила, према Бест Лифе.

Високе потпетице

Високе потпетице представљају сличну опасност јер несигурно балансирају тежину вашег стопала на педалама возила.

- Високе потпетице могу да инхибирају могућност примене константног притиска на педале, што отежава глатко кочење или убрзање - објашњава Валденбек. Уместо да се возите у штиклама, одлучите се за патике и обујте свечане ципеле по доласку.

Превише слојева одеће

Волденбек сугерише да ношење превише слојева одеће или гломазних капута и тренерки „може ограничити кретање и спречити брзе реакције у хитним случајевима“.

- Они такође могу да створе превише простора између вас и сигурносног појаса, смањујући његову ефикасност - додаје Џон Лин, власник аутолимарске радње у Филаделфији.

Дуксерица са капуљачом

Осим што су гломазне, дуксерице могу бити извор додатне опасности због лабавих веза које „могу да се запетљају у волан или мјењач, што може довести до гипса и потенцијалних несрећа“, објашњава Волденбек.

Поред тога, ношење капуљаче може блокирати ваш периферни вид, што представља озбиљан ризик по вашу безбедност када скрећете или улазите у траку.

Уска одећа

Уска одећа такође може да вас изложи ризику током вожње јер „може ограничити ваш домет покрета, смањујући вашу способност да се окренете, проверите мртве углове или направите неопходне маневре“, каже Волденбек.

„Уске фармерке или уске сукње могу да ограниче кретање ногу, што отежава брзи прелазак са педале гаса на папучицу кочнице“, слаже се Лин.

Капе и шалови

Волденбек такође упозорава да не носите превелике модне додатке, „као што су крупни накит или шешири са широким ободом, ’за које каже да могу да вам одвуку пажњу и замагли поглед.

Стенли Хокин, стручњак за безбедност у аутомобилима, посебно истиче један додатак: „Дуги шалови могу лако да се закаче за волан, мењач или друге команде, изазивајући изненадне и неочекиване покрете. Ово представља значајан безбедносни ризик“.

Слушалице

Иако нису превелике, слушалице су још један додатак који може изазвати несрећу на путу јер елиминише вашу способност да чујете сирене аутомобила и друге звучне знакове упозорења.

- Иако су визуелни знакови од примарне важности, постоји много звучних знакова на које треба да обратимо пажњу током вожње - каже Роберт Муњоз, стручњак за вожњу и оснивач СенсиблеМотиве-а, за Бест Лифе. Будност сваког чула ће вас заштитити док возите.

Сунчане наочаре у сумрак

Током посебно сунчаног дана, наочаре за сунце вам могу помоћи да видите пут без опасног одсјаја, или када падне ноћ, могу створити потенцијално опасну ситуацију.

- Наочаре за сунце треба користити само за заштиту од одсјаја. Њихова употреба при слабом осветљењу може смањити видљивост.

Ципеле са дебелим ђоном

Чак и патике или чизме могу бити опасне у вожњи ако имају посебно дебеле ђонове, каже Лин.

- Попут високих потпетица, чизме или патике са дебелим ђоном могу створити тампон између вас и педале, смањујући тактилну повратну информацију која вам помаже да процените колики притисак да примените - објашњава он.