Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Сада поред цене аутомобила, морате да платите и ПРОБНЕ ТАБЛИЦЕ! Могу много да коштају, ево од чега то зависи

18.11.2021. 12:48
Пише:
Србија Danas/b92.net
Gužva, saobraćaj, vozila, vožnja
Гужва, саобраћај, возила, вожња / Извор: Профимедиа

Приликом куповине аутомобила, осим основног трошка – цене самог возила, возаче често сачека још једна, не тако мала ставка. Реч је о пробним таблицама, уколико возило није већ регистровано.

Наиме, аутомобил не можете да одвезете са места куповине уколико он није регистрован (како нов тако и полован), а да бисте то урадили потребне су пробне таблице које служе као замена док возило не добије оне редовне, на дужи временски рок.

Из агенције за продају возила Виацар 2014 у Београду за Бизнис рс. кажу да се пробне таблице издају за возила без таблица, односно оцарињена или одјављена.

„И то је најчешће у случају да се возила транспортују од места где су купљена до места где ће бити регистрована, као и у сврху техничког прегледа, испитивања или преправљања. Дакле, не могу се извадити за возило са истеклом регистрацијом, како то већина мисли, јер возило које има таблице не може да добије још једне. Такође, могу се извадити за возила која се преправљају или испитују (на пример, ако се према упуту са техничког прегледа утискују број мотора или шасије)“, кажу из ове ауто-куће.

На сајту Министарства унутрашњих послова пише да се таблице за привремено означавање возила издају за моторна и прикључна возила која су преправљена или поправљена, као и за новопроизведена возила која треба да се превезу од произвођача до места где ће бити складиштена, или до места где ће бити регистрована.

Пробне таблице могу бити приличан трошак, а он зависи од више фактора. Пре свега, од броја дана на који их узимате, али и од врсте возила, односно полисе осигурања.

„Најдужи временски рок за издавање таблица означеним ПРОБА је 15 дана, а најкраћи 24 сата. Цена таблица варира у зависности од броја дана за који су вам потребне. Осим Републичке административне таксе по дану у износу од 1.350 динара, једнократно се плаћају још 366 динара Заводу за израду новчаница и 280 динара за захтев. Полиса осигурања се обрачунава процентуално броју дана, до три дана пет одсто од годишње премије, до седам дана 10 одсто, а до 15 дана 15 процената. На висину премије полисе осигурања утиче снага мотора возила. Овим износима треба додати и цену техничког прегледа која у Београду у овом тренутку у просеку износи 7.000 динара за обична путничка возила“ објашњавају из Виацар 2014.

Gužva, saobraćaj, vozila, vožnja
Гужва, саобраћај, возила, вожња / Извор: Профимедиа

Из ове агенције кажу да је у њиховом случају процедура за добијање пробних таблица једноставна.

„Сам поступак вађења таблица не траје дуже од 15-20 минута, а документација зависи од порекла возила. Захтев за пробне таблице попуњава се на лицу места, а такође је неопходан и доказ о техничкој исправности возила, осим за возила која се одвозе на технички преглед. Дакле, за возила из увоза то су: царинска декларација, инострани рачун и саобраћајна, доказ о власништву, лична карта власника и лична карта и возачка дозвола возача. Уколико је возило домаће, неопходно је следеће: одјављена саобраћајна, доказ о власништву (обично су то купопродајни уговор или уговор о поклону оверени код нотара), плаћен порез у зависности од ситуације, полиса осигурања уколико је важећа и наравно лична документа власника и возача“, кажу из Виацар 2014 и додају да возилом обележеним пробним таблицама не мора да управља стриктно власник, што је такође још једна заблуда оних којима су потребне, већ возач може бити и друго лице са важећом личном картом и возачком дозволом.

„Морамо да напоменемо да се возачи не могу мењати за време важења таблица, већ то треба да буде лице наведено у захтеву и потврди“, истичу наши саговорници.

Казна за случај вожње возила без пробних таблица, ако су потребне, је два казнена поена, као и новчана казна од 15.000 до 30.000 динара или затвор од 30 дана.

„Пробне таблице се израђују, односно штампају, на белом картону чије су димензије 34×18 центиметара. Код путничких аутомобила постављају се у доњем десном углу са унутрашње стране ветробранског стакла а са задње стране у левом углу испод задњег стакла. У случају непрописно постављених пробних таблица можете бити кажњени са два казнена поена и новчаном казном од 6.000 до 20.000 динара“, потврдили су нам из фирме за технички преглед возила РесРота у Београду.

На интернету се могу пронаћи и калкулатори цена пробних таблица, међутим за њих стручњаци из ове области кажу да нису довољно поуздани. Можда могу да послуже као пример колико би отприлике требало издвојити новца за ПРОБА таблице. У зависности од броја дана за који су вам потребне, цене се, према овом калкулатору, крећу од око 4.000 за дан, па до скоро 43.000 динара за 15 дана уколико је возило снаге мотора 55KW.