Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА ВОЗИ ШУРДА, А ШТА ПАЈА И ЈАРЕ? Представљамо вам ТОП 10 аутомобила из ex YU и српске кинематографије (ПРВИ ДЕО)

13.10.2023. 07:02
Пише:
Србија Данас
Paja i Jare
Паја и Јаре / Извор: Фото: YoutubePrintscreen

Остаће вечно утиснути на филмској траци...

Одавно је познато да су аутомобили од самих својих почетака били "обмотани" филмском траком. Филм, једна од најфасцинантнијих појава XX века, увек је ишао руку под руку са најбитнијим проналаском из истог перода – аутомобилом. Може се слободно рећи да су поједини аутомобили једнако познати као и имена звезда са hollywoodskog Булевара славних али, за разлику од њих, њихова лепота, извајана у металу, кожи, дрвету и хрому никада неће оронути као што је то случај са живим звездама и великим глумцима.

За разлику од света (Америке, првенствено) где је жанр аутомобилских филмова одавно познат, код нас је појава аутомобила на филму била много дискретнија и он је коришћен само као декор а никада као препознатљив помагач главног глумца који може да преузме сопствени идентитет. Ипак, и поред свега тога, домаћа кинематографија и телевизијска продукција су успеле да у колективну свест овдашње популације убаце по који четвороточкаш чија се појава најчешће повезује са имагинарним ликовима из домаће поп културе. Па кренимо полако … 

ДА НЕ ГУБИТЕ ВРЕМЕ: Мерцедеси добили могућност плаћања горива или струје на ОВАЈ НАЧИН

ДА НЕ ГУБИТЕ ВРЕМЕ: Мерцедеси добили могућност плаћања горива или струје на ОВАЈ НАЧИН

НЕВЕРОВАТНО, ЧАК СЕ И БОГАТИ ЗГРАЖАВАЈУ: НБА звезда шокирана ценом горива, планира да пређе на струју

НЕВЕРОВАТНО, ЧАК СЕ И БОГАТИ ЗГРАЖАВАЈУ: НБА звезда шокирана ценом горива, планира да пређе на струју

СКУП УКУС: Маја Беровић се појавила ЗВЕРИ од преко 800.000 ДОЛАРА, ево о ком аутомобилу је реч (ФОТО)

СКУП УКУС: Маја Беровић се појавила ЗВЕРИ од преко 800.000 ДОЛАРА, ево о ком аутомобилу је реч (ФОТО)

10. Врућ ветар - Chevrolet Импала

Легендарни Боривоје Шурдиловић променио је много професија како би пронашао себе и своју срећу, а један од послова којима се бавио био је и такси возач. На савет пријатеља Боба, Шурда купује аутомобил који му није донео много среће. У питању је аутомобил Chevrolet Импала из 1961. године, што значи да је у време снимања серије био стар нешто мање од 20 година.

Šurda
Шурда / Извор: Фото: YoutubePrintscreen

У време када је серија снимана (крајем седамдесетих) такав ауто је био симбол непрактичног крша који се неким чудом још увек котрља улицама. Данас је то цењен олдтајмер и препознатљив споредни глумац у познатој серији.

9. Камионџије (Паја и Јаре, 1973-1984) – ТАМ, Опел Блитз, Застава 620…

Легендарни двојац пред камером, Павле Вуисић и Миодраг Петровић Чкаља, као партнери у аутопревозничком бизнису. Серија која је кренула као црно бела а завршила се у боји, негде 80-их година. Возе камионе (између осталог, на дрва због несташице горива) и муче се са парама и друштвом.

Социјална прича из камионџијске перспективе са гомилом смешних момената. У серији се могу видети разни Тамићи, Опел Блитз, Застава 620 и сл.

Када говоримо о чувеном "јапанцу" из прве сезоне серије - ради се о камиону Застава 620б.

Kamiondžije
Камионџије / Извор: Фото: FacebookPrintscreen

8. Жикина династија - BMW 2002

Један од најпрепознатљивијих аутомобила у домаћој кинематографији је BMW пријатеља Милана Тодоровица из филмова серијала Жикина династија.

Žika
Жика / Извор: Фото: FacebookPrintscreen

Ради се о аутомобилу BMW 2002 из 1968, а за сам аутомобил се везују сцене и чувене реплике, које готово сви љубитељи домаћег филма знају напамет.

7. Тако се калио челик - Понтиац Гран Prix

Овај филм са Лазаром Ристовским у главној улози,  премијерно је приказан давне 1988. године

Када Лео довози аутомобил Понтиац Гран Prix из 1976. године, који је у моменту снимања вероватно био стар тек несто више од једне деценије.

Laza
Лаза / Извор: Фото: YoutubePrintscreen

6. Шпијун на штиклама - Mercury Цоугар

Исте 1988. године приказан је и филм Шпијун на штиклама. Легендарни Милан Лане Гутовић, надмашио је себе феноменалном улогом Нарцисе Зец, прерушеног шпијуна у конкурентској дискографској кући.

У неколико сцена појављује се аутомобил и то црвени кабриолет, а тачан модел је Mercury Цоугар цонвертибле из 1971. године.

Zec
Зец / Извор: Фото: YoutubePrintscreen

5. Мајсторска радионица (1981) – СААБ 99, Триумпх Спитфире…

Чувена ТВ серија из средине 80-их са никад прежаљеним Зораном Радмиловићем у главној улози.

Мајстор Живота (Радмиловић) је локални мајстор кроз чији сервис дефилује читава галерија интересантних ликова. Аутомобили нису баш нешто непоновљиви али зато ликови јесу: швалер и месар Пуфта (Бата Животиња у Волву), болесно педантни професор у Саабу (Стево Жигон), успјешна проститутка из Италије у Триумпху (Неда Арнерић), комшија Прока који је од свог Опел Рекорда направио кућу на точковима, Милена Дравић у BMW 2002 … Серија која тек треба да добије признање какво заслужује.

Života
Живота / Извор: Фото: YoutubePrintscreen

У наредном тексту прочитајте и који су то остали аутомобили, који су остали вечни на филмској траци, југословенске продукције.