Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВОЗАЧИ, ОПРЕЗНО: Ове ствари никако НЕ СМЕТЕ ДА ЗАБОРАВИТЕ у аутомобилу зими, а ево и зашто (ФОТО)

28.12.2023. 13:19
Пише:
Србија Данас
automobil
аутомобил / Извор: Профимедиа

Хладно време их може уништити.

Пад температуре се у овом периоду године може десити у сваком тренутку, зато треба да обратите пажњу на то шта остављате у вашем аутомобилу што би могло бити ризично.

ПЛАНИРА СЕ ИЗГРАДЊА НОВОГ МОТОПУТА? Горан Весић је изјавио да је расписан тендер за израду идејног пројектаmotoput

ПЛАНИРА СЕ ИЗГРАДЊА НОВОГ МОТОПУТА? Горан Весић је изјавио да је расписан тендер за израду идејног пројекта

ВЕОМА ЕЛЕГАНТНОГ ИЗГЛЕДА: Кинеска компанија Xiaomi представила свој први електрични аутомобил СУ7 (ВИДЕО)Xiaomi SU7

ВЕОМА ЕЛЕГАНТНОГ ИЗГЛЕДА: Кинеска компанија Xiaomi представила свој први електрични аутомобил СУ7 (ВИДЕО)

ПРВЕ ПРОГНОЗЕ ЦЕНЕ ГОРИВА ЗА 2024. ГОДИНУ: Стручњаци открили шта возачи могу да очекују на пумпамаsipanje benzina

ПРВЕ ПРОГНОЗЕ ЦЕНЕ ГОРИВА ЗА 2024. ГОДИНУ: Стручњаци открили шта возачи могу да очекују на пумпама

Стручњаци за аутомобиле набројали су десет ствари које не би требало да остављате у аутомобилу током зиме, пише портал Цар Money.

1. Лекови

lekovi
лекови / Извор: Профимедиа

Многи људи могу оставити своје лекове које свакодневно користе у ауту као подсетник да их не би заборавили, али остављање лекова у возилу преко ноћи током зиме може ометати њихову делотворност. Тврде пилуле и капсуле би требало да буду најмање погођене, али течности и лекови за инјекције могу да изменене свој састав због ниске температуре. Увек чувајте лек на собној температури да бисте одржали његову јачину.

2. Наочаре

naočare
наочаре / Извор: Профимедиа

Ако оставите наочаре за читање или за сунце у аутомобилу током зимских месеци, можда ће постати лакше ломљиве него пре. Екстремно ниске температуре могу да оштетите сочива тако што ће изазвати њихово ширење и скупљање, као и да оквире учине подложним пуцању. Свакако их увек  држите у футроли.

3. Музички инструменти

Gitara
Гитара / Извор: Профимедиа

Увек носите инструмент у кутији Да бисте избегли да га случајно оштетите током хладниће. Виолине, гитаре и виолончела, као и други дрвени инструменти, подложни су скупљању и ширењу на ниским температурама. То може да оштети или сломије спојеве с лепком, па неће више на њима моћи да се свира.

4. Батерије

baterije
батерије / Извор: Профимедиа

Уколико сте у искушењу да оставите паковање АА батерија у аутомобилу може да вам се догоди да ће веома брзо да се потроше јер ниска температура утиче на електрохемијске реакције унутар батерије, а алкалне батерије могу чак и да пукну те да исцуре.

5. Преносни рачунари и телефони

samsung tablet
самсунг таблет / Извор: Профимедиа

Слично разлозима због којих је остављање батерија у аутомобилу током зиме лоша идеја, лаптоп и други електронски уређаји ће проћи једнако лоше због тога што ће њихове унутрашње литијум-јонске батерије бити угрожене због хладног времена. Скупу електронику такође треба избацити из аутомобила преко ноћи из безбедносних разлога.

6. Флаширана вода

Flaša
Флаша / Извор: Профимедиа

Отворену флашу воде која је остављена у аутомобилу током зиме идеално би било да се не пије. Иако није посебно штетно, не знате колико се микробактеријских честица налази у води која је била изложена различитим температурама.

7. Спрејеви

Dezodorans
Дезодоранс / Извор: Профимедиа/илустрација

Можда је примамљиво држати дезодоранс у прегради за рукавице да бисте га увек имали код себе, али спрејеви под притиском могу постати опасни при излагању екстремној хладноћи. Ниска температура може да доведе до дестабилизације под притиском, што често изазива пуцање или чак експлозије фкашице. Исто важи и за лак за косу, боју у спреју или WD-40.

8. Конзервирана храна

sardina
сардина / Извор: Профимедиа

Температуре смрзавања могу учинити супротно од очувања свежине хране када доводе до замрзавања и ширења конзервиране хране, разбијајући печат. Ако заптивка није сломљена, можда је могуће одмрзнути конзерву хране у фрижидеру, али ако изгледа или мирише лоше, немојте је јести.

9. Газирана пића

Fanta
Фанта / Извор: Профимедиа

Вашу омиљену конзерву газираног напитка никада не треба да остављае у аутомобилу преко ноћи на температурама испод нуле, јер можете а затекнете сок свуда по возило. Како температура пада, замрзнуто газирано пиће се ширити и вршити притисак изнутра, што може да изазове експлозију лименке.

10. Индустријске боје

Boje
Боје / Извор: Профимедиа

Ако сте реновирали стан или планирате то да урадтие преко зиме, обавезно ове зиме уклоните све конзерве с бојама из свог аута. Састојци боје могу бити под утицајем хладноће, при се процес замрзавања може да утиче на козистенцију боје и да их учини потпуно неупотребљивим.