Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

VW ГОЛФ "ДВОЈКА" СЛАВИ ЈУБИЛЕЈ: Погодите колико година пуни ова легенда на 4 точка (ФОТО+ВИДЕО)

02.08.2023. 14:16
Пише:
Србија Данас/ Nova.rs
golf 2
голф 2 / Извор: Профимедиа

Да, толико сте матори.

Први Голф био је револуција унутар VW-a с обзиром на то да је Буби пронађен достојан заменик. Друга генерација пре 40 година започиње еволуцијски циклус једне посебне врсте која је постала симбол аутомобилске дуговечности.

ЕЛЕКТРИЧНА ВОЗИЛА И РАЗЛИКЕ У ТЕМПЕРАТУРИ: Како делују на домет Теслиних возила?

ЕЛЕКТРИЧНА ВОЗИЛА И РАЗЛИКЕ У ТЕМПЕРАТУРИ: Како делују на домет Теслиних возила?

НОВО ПОСКУПЉЕЊЕ МЕРЦЕДЕСА: Колико расту трошкови, толико ће и цене

НОВО ПОСКУПЉЕЊЕ МЕРЦЕДЕСА: Колико расту трошкови, толико ће и цене

НОВИ СПОРТСКИ NISSAN: З Нисмо се истиче новим аеродинамичким пакетом

НОВИ СПОРТСКИ NISSAN: З Нисмо се истиче новим аеродинамичким пакетом

Након пажљивог разматрања у Wolfsburgu, наређење за "двојку" је било - Голф мора да остане Голф! 

- Оптички ДНК Голфа је јединствен и морамо га задржати тако да нема одступања од концепта који смо замислили у почетку стварања овог аутомобила. Али, то је сасвим нови аутомобил од браника до браника у складу са ставом – континуитет у концепту, напредак у детаљима и квалитету. Форма следи функцију! Дакле, примарно еволуција не револуција.

Ово изнад је део званичног саопштења Volkswagena којим је 1983. јавности, након шестогодишњег развоја представљен Голф ИИ. Дакле, круцијални елемент било је доследно одржавање изгледа. Ипак, био је то потпуно нови аутомобил, револуција у погледу квалитета и производне технологије. Компакт величине нешто мање од четири метра, био је први производ Wolfsburga осмишљен за аутоматизовану производњу с роботима на производној линији и уз то подвргнут ефикасном програму заштите од рђе.

Херберт Шафер био је задужен за дизајнерску алтернативу првој генерацији коју је потписао Гиугиаро. Голф је био мој смисао живота! – изјавио је својевремено Шафер који је потписао другу и трећу генерацију Голфа.

Једноставна форма и чисте линије била је визија Голфа II коју је исцртао Шафер којем су ограничавајући фактор били задржавање континуитета препознатљивости прве генерације и прилагођавање чињеници да је Голф II био први аутомобил из Wolfsburga прилагођен аутоматизираном производном процесу.

Уз то, требало је водити рачуна да новитет мора да задовољи и строге безбедносне норме у Америци где је продаја Rabitta била сасвим добро уходана.

У суштини, док је Гиугиаро имао пуну слободу попут медитеранског уметника, Шафер је морао уместо четкице у руци да држи калкулатор. Голф остаје Голф, али у свим смеровима већи. Гиугиарова угласта каросерија замењена је благо заобљеним аеродинамичним облицима који су већ на први поглед дали до знања да се ради о Голфу.

С коефицијентом отпора ваздуху од 0,34 "двојка" је била за респектабилних 19 одсто аеродинамичнија од "јединице". Међуосовински размак износио је 2.800 mm, што је значило да је Голф порастао на 3.980 mm (био је 170 mm дужи), а за 55 mm био је и шири од претходника. Те су бројке најбоље осетили путници и то нарочито позади где је било више простора за ноге одраслих путника. Ту је и озбиљнији пртљажник с 336 литара који би уз обарање задње клупе растао на 1-170 литара – пораст за чак 30 посто.

Та раскош простораности добијена је и смештајем пластичног резервоара за гориво у задњи леви угао аутомобила. Посебан бисер је била чињеница да су власници "двојке" у серијској опреми добијали мини резервни точак који је служио само за нужду. Резерва нормалне величине већ тада је била део опреме уз доплату. Ентеријер је такође био богатији и квалитетнији од "јединице".

По питању моторизације, Голф је пратио темперамент и ужитак у вожњи који су очекивали купци који су на "јединици" полагали возачке испите. За почетак продаје били су на располагању четири бензинска и два дизел четвороцилиндарска мотора.

Основни мотор био је 1,3 бензинац с 58 КС који је заменио стари 1,1. литарски из "кеца". Штедљиви бензинац могао је да потегне до највише 155 км/х уз просечну потрошњу око 6,9 л/100 км (за 1,4 л/100 км мање од 1,1 мотора).

Motor automobila
Мотор аутомобила / Извор: Профимедиа

Следећи у низу бензинаца били су 1,6 литарски са 75 КС, као и 1,8 лит. с 90 КС. Већ од почетка продаје "двојка" је била доступна и као ГТИ, а уграђени 1,8 лит. мотор је уз директно убризгавање горива испоручивао 112 КС довољних за брзински максимум од 191 км/х. ГТИ је осим тог мотора располагао и са тврђим ослањењем, па је био ближи подлози за 10 mm, а од 1985. разликовао се од остатка екипе са спреда два пара светала.

Дизелаши су били део културног наслеђа Голфа. Овде је избор пао на 1,6 лит. атмосферски дизелаш са 54 КС и 1,6 л турбодизелаш са 70 КС. За "двојку" је направљена и унапређена варијанта с већ раније познатом ознаком Формел Е. У овом случају Голф је имао уграђен аутоматизовани Стоп-Старт систем.

Голф II и Jetta II паралелно су развијани тако да је нова Jetta представљена 1984. Голф са "гепеком" делио је механику и подвозје са "двојком" уз и дизајнерске детаље, а лимузина је имала пртљажник од 575 литара. За 1985. Volkswagen је припремио Голф ГТИ 16В. Исти 1,8 л 16В мотор добио је и Scirocco, а додатних 60 кг више није била препрека да ова јурилица са 139 КС (са катализатором 129 КС) досегне 200 км/х.

Али, за битку са Опел Kadettom ГСИ Volkswagenu је требало нешто озбиљније. Ознаком ГТИ Г60 започело је ново поглавље у историји Голфа. Уградњом спиралног механичког компресора (пуњача) Голф је 1989. добио 160 КС. Тај потенцијал екстеријерно је био пристојно наглашен, али у ентеријеру је забава изостала. Додатни импулс ГТИ Г60 добио је симбиозом са Syncro ознаком која је означавала код Голфа погон на све точкове. Syncro је VW увео у компактну класу 1986., а радило се о упаривању погона на све точкове са виском спојком.

Редизајн "двојке" направљен је 1987. и подразумевао је сада нестанак троугластог дела стакла у предњим вратима, нову маску хладњака и бранике, као и ретовизоре уграђене сада уз А носач. У ентеријеру су нова седишта и боља опрема. Појавом Голфа II и имплементацијом сталног погона на све точкове путем виско спојке 1986. активира се идеја Голфа у каубојској опреми.

Прво је 1989. на салону у Женеви јавност упознала студију Монтана, offroad визију Голфа, с којом у бити тада још увек нису имали визију шта да направе. Посета могућем и искуснијем партнеру у Аустрији, компанији Steyr Fahrzeugtechnik ГмбХ, отворио је видике маркетиншке стратегије наспрам циљне групе купаца с амбицијама према теренцима јапанских произвођача попут Сузуки Витаре. Свега шест месеци било је даље довољно инжењерима и дизајнерима Volkswagena да од скице настане серијски производ.

Country је 1990. настао на бази Голфа ЦЛ Syncro са четвора врата, а обогаћен је сетом ојачања и заштита како би целина изгледом и возним својствима задовољавала тражену форму.

У Граз би се допремале готове каросерије Голфа Syncro где би се монтирала додатна опрема. Подвозје је било дигнуто за 6 цм, а са његове доње стране монтирало се цевно ојачање од профила промера 12 цм. Укупна висина каросерије је подигнута за 18 цм у односу на обични Голф. Country је добио нове амортизере и опруге прилагођене намени, а уз специјалне наплатке димензије 15 цола интересантан је и додатак резервног точка на поклопац пртљажника. Country је био без редуктора и без блокаде диференцијала, а због резања цене из серијске опреме изостављен је и АБС. Купци су имали избор само једног бензинског мотора и то истог који је користио и Голф ГТИ, али који је у случају Country уместо 107 КС давао 98 КС.

По питању атрактивности (боље рећи екстремности) у породици "двојке" наистакнутији члан био је Голф Rally Г60. Широки блатобрани и прагови, предња угласта светла, погон на све точкове и 160 КС обећавало је добру забаву.

Али, јавност је приговарала да је по питању снаге овај Голф нудио премало и трошио превише. Са "двојком" је VW кренуо и на освајање Пикес Пеака где је имао два наступа, 1985 и 1986. године. У оба аутомобила уграђена су по два мотора. Прве године су то била два 1,8 л 16В мотора од Голфа с комбинованих 390 КС. За наступ 1986. припремили су болид с два лакша 1,3 л мотора из Пола, опремљена турбопуњачима и који су давали 500 КС. С Голфом "dvojkom" VW је 1989. представио Голф citySTROMer, свој први серијски електрични аутомобил (уколико се 121 произведени примерак може назвати серијском производњом).

Пројект је започет 1981. са kompanijom RWE са јединицом је направљена тек експериментална верзија. Електрични Голф имао је радијус кретања око 50 км, а коштао је троструко скупље од основног Голфа. На Голфу је такође настао и хибридни прототип гдје је VW упарио дизел мотор с електромотором. Како масовно прављеном аутомобилу дати колекционарски потенцијал видљиво је управо на примеру "двојке". Голф Флаир, Фуна, Мадисон, Пасадена, Блуе, Match, Хит, Бостон, Фире, Мода, Мемпхис, Специал, Бистро, Тоур Sky, Ице део су породице посебних едиција друге генерације.

Захваљујући производњи у сарајевском ТАС-у, Голф двојка је била често виђена на нашим улицама где их и данас с носталгијом срећемо. Голф прве генерације свој готово десетогодишњи циклус на тржишту завршио је 1983. са 6.990.000 произведених примерака.