Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗИМСКЕ ГУМЕ НИСУ ЈЕДИНЕ: Од викенда ОВО МОРАТЕ ДА ИМАТЕ У ВОЗИЛУ! Казне иду до 20.000 динара

24.11.2023. 09:55
Пише:
Србија Данас
putevi
путеви / Извор: Профимедиа

Следи обилне падавине у целој Србији. И зато сви позивају на опрез.

Ланци и лопата спадају у зимску опрему возила, и поред зимских гума, такође их по Закону о безбедности саобраћаја (ЗБС) морате имати у свом возилу у периоду од 1. новембра до 1. априла.

СТАЊЕ НА ПУТЕВИМА: Издата важна упозорења за возаче! auto-put

СТАЊЕ НА ПУТЕВИМА: Издата важна упозорења за возаче!

ШКРИПЕ ВАМ КОЧНИЦЕ? Ево зашто овај проблем НИКАКО НЕ СМЕТЕ ИГНОРИСАТИ!kočnica

ШКРИПЕ ВАМ КОЧНИЦЕ? Ево зашто овај проблем НИКАКО НЕ СМЕТЕ ИГНОРИСАТИ!

ПИТАЊЕ КОЈЕ МУЧИ МНОГЕ: Да ли се овде даје мигавац или не?saobraćajni znak

ПИТАЊЕ КОЈЕ МУЧИ МНОГЕ: Да ли се овде даје мигавац или не?

У планинским пределима Србије снега већ има, а временска прогноза већ за овај викенд најављује да је ће бити снег и у нижим крајевима, односно и у градовима. Како смо писали, први снег ове године у градовима Србије се очекује у суботу 25. новембра у југозападним, јужним и југоисточним деловима. Прва прилика за краткотрајни снег у Београду и Војводини је дан после, у недељу 26. новембра.

То, извесно, значи да на свом четвороточкашу морате имати зимске гуме, јер је очекивати да ће коловози бити покривени снегом, ледом или поледицом, а у случајевима таквог стања пута зимске гуме су – обавезне! И да, сада већ могу и да вас казне уколико вас зауставе у оваквим временским условима, а ви немате зимску гуму (детаљније о казнама у наставку текста).

И ланци су обавезна зимска опрема

За неке возаче, с друге стране, и даље постоји дилема да ли поред гума морају имати и остатак онога што се подводи као “обавезна зимска опрема”.

- Обавезну зимску опрему путничких возила чине: гуме за зимску употребу (М С, Snow Winter и друге) на свим точковима и ланци, односно други уређаји за повећање тракције на најмање два погонска точка – стоји у ЗБС, уз напомену да је у зимској опреми аутобуса и теретних возила “обавезна и лопата”.

ЗБС прецизира да у периоду од 1. новембра до 1. априла возила морају да буду опремљена наведеном зимском опремом и да је, наравно, користе ако се због временских услова на коловозу налази снег, лед или поледица. Постоји, међутим, и флексибилност.

- Ван тог периода возила могу, али и не морају, да буду опремљена том опремом. Изузетак од овог правила учињен је када су у питању ланци за снег, односно други уређаји за повећање тракције. У насељу, наиме, возила не морају да буду опремљена ланцима, односно другим уређајима за повећање тракције. Када је снег на коловозу, ланци се монтирају на погонске точкове и то на оним саобраћајницама где је означена њихова обавезна употреба – стоји у ЗБС.

Шта ако су градске улице завејане, а путари још нису изашли на терен

Пракса, нарочито у насељеним местима у брдско-планинском подручју, некада показује да су вам ланци потребни чак и на улицама у градовима и варошима. Наиме, у неке узбрдне улице, код којих је нагиб велик, нећете моћи да изађете без ланаца, ако оне претходно нису очишћене.

То се најчешће дешава у случају да путари нису изашли на терен уз објашњење “да нема сврхе чистити док снег јако пада”, или уколико се таква саобраћајница не налази у првом приоритету зимског одржавања.

Дакле, ланце у теорији не морате у насељеном месту имати на точковима, али их, како каже и ЗБС, треба имати у пртљажнику јер су обавезни део зимске опреме.

- Ланци, односно други уређаји за повећање тракције, могу да се поставе на точкове на делу пута који није означен знаком “ланци за снег” само кад је коловоз прекривен снегом – прецизира ЗБС.

Уместо ланаца могуће и "чарапе за снег"

Уместо ланаца, у последње време као “средство за повећање тракције”, често се користе такозване чарапе за снег, дизајниране за снежне или клизаве путеве.

Уместо ланаца, средство за повећање тракције могу бити и такозване чарапе за снег

Уместо ланаца, средство за повећање тракције могу бити и такозване чарапе за снег

- То је помоћни зимски производ који се понаша боље од класичних ланаца за снег или гума за снег у различитим условима вожње, омогућавајући возилу да се креће безбедно у свим отежаним условима пута. “Чарапе” побољшавају пријањање возила на снежним и клизавим путевима. Производ је направљен да траје више година, па је препорука да се чарапе скину са точка пре него што дођете до асфалта. Асфалт, земљани или макадамски пут могу скратити век трајања производа – објашњавају произвођачи.

Казне ако немате зимске гуме

Подсећамо, по ЗБС непоседовање зимских гума и зимске опреме уопште, уколико на путу има снега, леда или поледице, сматра се техничком неисправношћу.

Казне за правна лица су од 100.000 до 800.000 динара, за предузетнике од 50.000 до 200.000, а за физичка лица од 6.000 до 20.000 динара.