Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Ако чујете ове звукове у аутомобилу, одмах идите код мајстора

29.02.2024. 14:54
Пише:
Србија Данас
Poklopac rezervoara
Поклопац резервоара / Извор: Профимедиа

Вероватно имате проблем са неисправном пумпом за гориво.

"Прдаци" су незаобилазна пропаст људског постојања. Ове безопасне, али чујне експлозије гаса доводе до доста срамоте и кикота, у зависности од окружења. Међутим, то није ограничено само на људе и животиње. Да ли сте знали да чак и резервоари за гориво у вашем аутомобилу могу "прднути"?

РАДОВИ НА ПУТУ: Ево у којим правцима вас очекује ИЗМЕНА САОБРАЋАЈАauto-put

РАДОВИ НА ПУТУ: Ево у којим правцима вас очекује ИЗМЕНА САОБРАЋАЈА

Ово је цена за нови Цитроен Ц3Citroen C3

Ово је цена за нови Цитроен Ц3

ИСТРАЖИВАЊЕ ПОКАЗАЛО: Ове МАРКЕ воле НАЈГОРИ ВОЗАЧИVolan, vozač, vozač za volanom

ИСТРАЖИВАЊЕ ПОКАЗАЛО: Ове МАРКЕ воле НАЈГОРИ ВОЗАЧИ

Резервоари за гас стварају звуке "прдежа" када њихов вакуум у усисној грани почне да увлачи ваздух у резервоар за гориво у пригушеном току. Један од разлога томе је рупа од рђе или оштећеног издувног система.

Због испарљиве природе бензина, ова гасовита избацивања се јављају само код бензинских мотора. Да бисмо ово боље разумели, хајде да детаљно погледамо систем емисије испаравања аутомобила.

Шта је систем емисија испаравања?

Важно је напоменути да у случају испарљивих горива, као што је бензин, емисије издувних гасова нису једини разлог за забринутост. Несагорела бензинска пара присутна у резервоару за гориво може да исцури и постане извор загађења, чак и када мотор не ради. Поседовање евапоративне емисије или ЕВАП система у вашем аутомобилу спречава цурење било каквих штетних испарења бензина у околину. Састоји се од неколико компоненти уграђених у водове за гориво које допремају до мотора.

1. ЕВАП канистер

Чак и када је аутомобил угашен, бензин наставља да испарава у резервоару за гориво због своје испарљиве природе. Ове бензинске паре се заустављају кутијом са активним угљем присутним дуж водова за гориво, између усисне гране и резервоара за гориво. Ова кутија, позната као ЕВАП канистер, такође је опремљена вентилима за касније испуштање ових испарења у усисну грану.

2. Вентил за чишћење / соленоид

Вентил за прочишћавање је електронски активирана механичка направа која изолује вакуум у колектору од ЕВАП канистера.

Када је возило укључено, соленоид отвара вентил да испусти ускладиштене паре у усис. Често се може зачепити услед спајања адитива за гориво или остатака, што доводи до тога да остане у делимично отвореном стању, пропуштајући испарења у друге делове дуж водова за гориво.

3. Пуњење горива

Отвор за пуњење горива је исто толико део система за довод горива као и ЕВАП-а. Његова функција није ограничена на једноставно пуњење вашег аутомобила горивом; такође мора да спречи испарења из резервоара за гориво да изађу у спољашњу атмосферу. Иако смо упознати са поклопцима резервоара за гориво који се навијају, модерни дизајни су без поклопца. Ово се постиже тако што имају врата са опругом која се отварају само у једном смеру приликом пуњења, а у супротном остају прислоњена на О-прстен како би се спречило цурење гаса.

Шта узрокује да резервоар за гориво производи звуке "прдења"?

Кривац у срцу ове гасне расправе је вакуум присутан у усисној грани мотора. Усисна грана је низ цеви које преносе мешавину ваздуха и горива у тело мотора ради сагоревања и стварања енергије.

Понекад вентил за чишћење може остати отворен или се заглавити, иако је аутомобил искључен. Вакум ће тада путовати кроз водове за гориво право до резервоара за гориво и проузроковати увлачење ваздуха. Како су пуниоци горива без поклопца оптерећени опругом, они имају тенденцију да се одупру овом увлачењу ваздуха, што доводи до гушења протока ваздуха у резервоар. Ово се доживљава као прдећи звук и може бити узнемирујуће за многе људе.

Шта се може учинити да се резервоари за гас спрече да производе те звукове?

Многи модерни аутомобили опремљени пунилима без капица такође су опремљени левком који помаже људима да се пуне са места осим са бензинске пумпе (као што је из канистера или сифонске цеви). Само уметање овог левка у отвор за пуњење доводи ваздух у систем и изједначава вакуум, чиме се елиминишу звукови прдења.

Међутим, не би требало да игноришете проблем у потпуности, јер може указивати на друге грешке у систему, као што је лош соленоид за чишћење, или чак слабе опруге и О прстенови на отвору за пуњење горива. Већина звукова прдења ће се генерисати само када је аутомобил искључен. У ретким приликама када се такви звуци јављају у аутомобилима који возе, то може указивати на озбиљније проблеме који захтевају професионално одржавање или поправку.

Већина модерних аутомобила је такође опремљена системом за дијагностику на возилу (ОБД) који генерише кодове грешака који се односе на препоручене правце деловања. Познавање основног узрока таквих проблема увелико иде ка предузимању правовремених корективних мера без да вас затекну несвесно... или једноставно претпоставите да ваш аутомобил има "лош гас"!