Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОПАСНОСТ КОЈА ВРЕБА У СВАЧИЈЕМ ФРИЖИДЕРУ! Познато колико је опасно када видите на намирницама ознаку Е171

22.06.2021. 11:26
Пише:
Србија Danas/Biznis.rs
Burger
Бургер / Извор: Профимедиа

Емулгатори су адитиви који се користе у индустрији хране, пре свега да би се обезбедио продужени век намирница

Европска агенција за безбедност хране (ЕФСА) недавно је дала препоруку да адитив који се користи у слаткишима и колачима више не треба да се сматра сигурним за конзумацију. Овај надзорни орган Европске уније навео је да широко коришћени емулгатор, познат као вештачка боја Е171, која се често може наћи на етикетама појединих прехрамбених производа, садржи наночестице титанијум-диоксида.

Употреба овог адитива у храни обустављена је у Француској још прошле године.

ИДЕТЕ КОЛИМА НА МОРЕ - ШТА ЈЕ НАЈВАЖНИЈЕ ДА УРАДИТЕ? Припрема, планирање, документа - ово треба да знате пре пута

ИДЕТЕ КОЛИМА НА МОРЕ - ШТА ЈЕ НАЈВАЖНИЈЕ ДА УРАДИТЕ? Припрема, планирање, документа - ово треба да знате пре пута

Посао тежак, захтеван и одговоран, али и уносан: Домаћинство Милошевића годишње произведе око 100.000 расада!

Посао тежак, захтеван и одговоран, али и уносан: Домаћинство Милошевића годишње произведе око 100.000 расада!

Савремени модел фискализације у Србији почиње са применом 1. јануара: Овако ће изгледати нови фискални рачун (ФОТО)

Савремени модел фискализације у Србији почиње са применом 1. јануара: Овако ће изгледати нови фискални рачун (ФОТО)

Емулгатори су адитиви који се користе у индустрији хране, пре свега да се обезбеди продужени век намирница, да се побољшају изглед и укус, и тако буду привлачнији за конзумирање. Постоје листе емулгатора који нису штетни у одређеним количинама, мада није назначено које су количине штетне и систематизоване по групама болести, односно органима на којима праве оштећење. У блажој форми адитиви могу да изазивају главобоље, мигрене, алергије, задржавање течности, отицање, тахикардију, повећање притиска и друге здравствене проблеме.

- Е 171 се углавном користи као средство за избељивање у слаткишима, жвакаћим гумама, глазурама за посластице, али и у козметичким производима, и у индустрији боја и лакова. Не препоручује се за људску употребу, јер садржи наночестице титанијум-диоксида, које су веома ситне и не виде се голим оком. Истраживањем у Француској још је 2017. године утврђено да употреба Е 171 оставља штетне последице и да се не препоручује у исхрани, јер оштећује ДНК у ћелији, пролази кроз зид црева и тако оштећује црева и улази у крв, а и таложи се и ремети органе. Такође се ресорбује и кроз кожу преко козметичких производа - објашњава за Biznis.rs нутриционисткиња Бранка Мирковић.

После истраживања у Француској и прегледа доказа, ЕФСА је донела одлуку да титанијум-диоксид није безбедан адитив за храну, међутим, Европска комисија и државе чланице саме ће донети одлуку о забрани у својим државама.

Devojke, mladi, ručak, obrok, jelo, srednjoškolke
Девојке, млади, ручак, оброк, јело, средњошколке / Извор: Профимедиа/илустрација

Како Мирковић каже, посебан проблем јесте увоз прехрамбених полупроизвода, односно када наши произвођачи завршавају процес производње, ту су декларације врло проблематичне, као и контрола таквих производа.

Додала је да се негативне здравствене реакције на храну појављују споро, да је потребно доста времена да би се показале, као и да је тешко доказати да је то од конзумирања индустријски обрађене хране.

- Купујте свесно и промишљено, размислите добро, јер сте ви одговорни за своје здравље. Чак и ако сте прочитали ситна слова на неком производу, која указују колико исти садржи емулгатора, знате ли који су емулгатори мање или више штетни и у којој количини? Почните трајно да размишљате о томе да ли је жвака или нека посластица или други производ безопасан- нагласила је Мирковић.

Она истиче да постоји јасна класификација емулгатора, па осим групе која није штетна за здравље, постоје и токсичне групе, опасне по здравље, сумњиве, које изазивају карцином и сличне болести.