Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АЕРОДРОМ ПОЧИЊЕ ДА ОГРАНИЧАВА БРОЈ ПУТНИКА: Ево шта би требало да знате пре него што кренете на пут

28.07.2023. 15:50
Пише:
Србија Данас/БизПортал
aerodrom
аеродром / Извор: Фото: Профимедиа

Аеродроми принуђени на радикалне потезе.

Ове недеље лондонски аеродром "Хитроу" (ЛХР) најавио је да ће ограничити број путника који могу да пођу са аеродрома од средине јула до средине септембра. Ова најава долази након што су други европски аеродроми, попут амстердамског "Шипхол" (АМС), објавили своја ограничења у путничком саобраћају, као резултат дугих редова и масовних кашњења и отказивања летова због којих су аеродроми у проблему.

ОПРЕЗ! НОВА ПРЕВАРА У СРБИЈИ! Главна мета су ПЕНЗИОНЕРИ И СТАРИЈИ

ОПРЕЗ! НОВА ПРЕВАРА У СРБИЈИ! Главна мета су ПЕНЗИОНЕРИ И СТАРИЈИ

СЈАЈНЕ ВЕСТИ! За ову групу људи стиже по 5.000 динара - на списку возачи, конобари, трговци...

СЈАЈНЕ ВЕСТИ! За ову групу људи стиже по 5.000 динара - на списку возачи, конобари, трговци...

ПОСАО ИЗ СНОВА! ПЛАТА 900.000 ДОЛАРА ГОДИШЊЕ! Да ли ово необично радно место отвара врата свеопштој незепослености?

ПОСАО ИЗ СНОВА! ПЛАТА 900.000 ДОЛАРА ГОДИШЊЕ! Да ли ово необично радно место отвара врата свеопштој незепослености?

Саопштење са "Хитроа" долази након недеља растућих поремећаја у авио-саобраћају са којима се ваздушне луке све теже боре у јеку туристичке сезоне.

Од почетка јула одложен је готово сваки други лет са овог аеродрома, а врхунац је био прве суботе у јулу када је одложено више од 62 одсто летова. Иако стопе кашњења и отказивања обично порасту током пребукираних летњих месеци, ове године је то повећање ипак екстремно, јер летови касне чак 78 одсто у поређењу са летом 2019. године.

И са београдског аеродрома "Никола Тесла" од почетка сезоне су одложени, преусмерени или отказани летови због кварова на траци за пртљаг, забране точења горива због лошег времена, штрајкова на европским аеродромима, пожара на грчким острвима. Један од најтежих дана био је 23. јун, када је од 25 полазака "Ер Србије", свега три авиона одлетело ка свом одредишту са мање од пола сата кашњења, како су писали медији. По међународној статистици, он се не налази на листи ни међу најбољим, али ни међу најгорим ваздушним лукама у Европи.

Из Аеродрома "Никола Тесла" Београд кажу да се кашњења летова чешће бележе током летње сезоне, када је и број летова изузетно увећан у односу на зимску сезону, али не дају одговор на питања колико је летова од почетка јула каснило, а колико их је било отказано.

Најчешћи разлози кашњења летова током зимске сезоне су одлеђивање и спречавање залеђивања авиона у току лета, метеоролошки услови на одредишном или полазишном аеродрому, као и слотови (унапред дефинисана обавезујућа времена током којих лет мора проћи кроз одређени ваздушни коридор или слетети на одредишни аеродром) услед метеоролошких прилика. Током летње сезоне, најчешћи разлози за кашњење су слотови, временске прилике (обустава снабдевања авиона горивом), кашњења приликом доласка у Београд, те чекање трансферних путника – наводе из Аеродрома "Никола Тесла".

– Илустрације ради, просечан дневни број путника у јуну износио је близу 25.000, било је 260 летова дневно. Појединих дана јуна, на аеродрому је било за чак 10.000 путника и 90 летова више у односу на исте дане претходне године, а слична ситуације се очекује и у јулу и августу – кажу у највећој српској ваздушној луци.

Аеродроми са највише кашњења у јулу:

1. Аеродром Брисел, Белгија

2. Међународни аеродром Франкфурт, Немачка

3. Аеродром Ајндховен, Холандија

4. Аеродром Лондон Лутон, Велика Британија

5. Међународни аеродром Франц Лист, Будимпешта, Мађарска

6. Хумберто Делгадо, Лисабон, Португалија

7. Шарл Де Гол, Париз, Француска

8. Амстердамски аеродром Шипол, Амстердам, Холандија

9. Аеродром Азурна обала, Ница, Француска

10. Аеродром Гетвик, Лондон, Велика Британија

Поремећај који мучи аеродроме широм Европе овог лета

"Хитроу" није сам у захтеву за прилагођавање распореда авио-компанија као резултат широко распрострањених кашњења, отказивања и сати дугих редова на безбедносним контролним пунктовима. И авио-компаније и аеродроми широм Европе борили су се да задовоље растућу потражњу за путовањима која је резултат скоро две године затворених граница и смањеног путовања током највећих таласа пандемије Ковида 19. Авио-компаније се боре да на време или уопште сервисирају редовне летове, јер се носе са недостатком особља на земљи и током лета. Аеродроми имају проблема са недостатком особља због чега су путници били у вишесатним редовима за безбедносне контролне пунктове и корисничку службу.

Према подацима које су објавили медији, овог месеца аеродроми у Бриселу (БРУ), Франкфурту (ФРА) и Ајндховену (ЕИН) пријавили су најлошије временске перформансе великих европских аеродрома, са више од две трећине одложених летова, а на Међународном аеродрому у Франкфурту је отказано готово 8% одлазних летова.Иако нису доживели тако значајне поремећаје овог месеца и аеродроми у Бергаму (БГИ), Даблину (ДУБ) и Мадриду (МАД) извештавају о 3 до 15 одсто одложених летова и око 2% отказаних при поласку.

На листи аеродрома са најбољим перформансама у јулу на којој су углавном шпански и француски аеродроми, у Мадриду, Малаги, Паризу и Марсеју се види да ни њима у јулу није све текло глатко и да су имали проблема са организацијом. Иако су сврстани међу најуспешније, пријавили су кашњење сваког четвртог или петог лета (од 19 до 24 одсто), а док до 3,4 одсто летова нису реализовали.

Шта треба знати овог лета пре путовања у Европу?

Портал "Хопер" навео је неколико савета којих би требало да се придржавају туристи који путују по Европи овог лета. Неки од њих су:

1. Избегавајте путовање викендом – Ако покушавате да стигнете у УК, тактика која ће вам уштедети највише новца ће вам уштедети и највише главобоље. Само у последње три недеље, поласци почетком недеље у понедељак или уторак каснили су 21% ређе него суботом. Летите средином недеље, у понедељак или уторак, избегавајте скупе и претрпане дане викенда.

– Бити на првом лету може помоћи да се смањи промена која ће ваш лет бити поремећен. Кашњења и откази се могу погоршати током дана, што ће знатно утицати на касније летове.

2. Узмите у обзир регионалне аеродроме – постоји много регионалних аеродрома ван главних градова на које путници могу да лете. Систем возова у већини земаља, а нарочито у Великој Британији може помоћи да се попуне све празнине за путнике који одлуче да лете на регионалне аеродроме.

3. Купите гаранцију за прекид лета – Уз осигурање у случају прекида лета, ако доживите сметње, можете одмах поново резервисати код другог превозника и отићи на следећи лет бесплатно или добити повраћај новца. "Хопер" је забележио пораст од 31 одсто путника који су додали гаранцију за прекид лета у своје резервације последњих недеља, због неизвесности на европским аеродромима.

4. У плану путовања направите простор за дан вишка – Увек је добра идеја да додате дан или два у своје планове путовања, како бисте били сигурни да можете стићи на одредиште на време (и са мало простора за померање).