Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ У НИШУ: Стиже најмодернија технологија и опрема, у Палфингеру ће радити 375 људи (ФОТО/ВИДЕО)

12.09.2023. 10:16
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

Палфингер је међународна, технолошка и машинска компанија и водећи светски произвођач и пружалац иновативних решења за дизалице и системе подизања

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању почетка радова на изградњи фабрике аустријске компаније Палфингер у Нишу. Почетак радова одржан је у Сувом Долу. Обележавању почетка радова присуствовала је и градоначелница Ниша Драга Сотировски.

ВУЧИЋ ОБРАДОВАО ОВУ ГРУПУ ГРАЂАНА: Преко милион и по људи добија 20.000 динара!

ВУЧИЋ ОБРАДОВАО ОВУ ГРУПУ ГРАЂАНА: Преко милион и по људи добија 20.000 динара!

СТРАНИ МЕДИЈИ ПОТВРЂУЈУ! ВУЧИЋ НАЈВЕЋА ЗВЕЗДА НА САМИТУ У СКОПЉУ: Све камере усмерене на њега (ФОТО)

СТРАНИ МЕДИЈИ ПОТВРЂУЈУ! ВУЧИЋ НАЈВЕЋА ЗВЕЗДА НА САМИТУ У СКОПЉУ: Све камере усмерене на њега (ФОТО)

"НИЈЕ СРПСКА ДРЖАВА ФОНТАНА ЖЕЉА..." Вучић послао поруку опозицији поводом избора: Верујем да ће се обрадовати... (ВИДЕО)

"НИЈЕ СРПСКА ДРЖАВА ФОНТАНА ЖЕЉА..." Вучић послао поруку опозицији поводом избора: Верујем да ће се обрадовати... (ВИДЕО)

Питања новинара

Одговарајући на питања новинара, Вучић је казао да је добио писмо дела опозиције у ком се захтева расписивање избора у року од четири месеца, што значи да би они били 2. марта.

- Прочитао сам писмо странака бившег режима, они у ствари кажу да избори морају да буду расписани до краја децембра, што по њима значи да би требало да буду одржани најкасније до 2. марта, ако сам их добро разумео, можда ће да буду и пре тога. То су могли и одмах да кажу. Четири месеца су претили да ће да ме бију, да ме спале на ломачу, а сад пишу да буду у децембру. Можда нису то мислили, ко то зна, али донећу одлуку и биће задовољни том одлуком. Али плашим се да ће бити незадовољни одлуком народа. - казао је Вучић.

Упитан о новим нападима опозиције о маржи и снижавању цена Вучић је рекао да је оно што је важно за грађане то да ће тражити решења да убрзано спуштају инфлацију.

- Увек ћемо се трудити да заштитимо становништво и борићемо се да наставимо да спуштамо цене - рекао је Вучић и додао:

Резултати оних из бившег режима који су све знали су били такви да је ниво незапослености у Нишу био 29,7 одсто, а данас 11,3. Просечна плата у Нишу некад је била 314 евра, а сад је 699 евра.

- Па ако то није довољна разлика да за неких 12 година имате 100 одсто увећане плате... - рекао је Вучић нагласивши да мисли да људи виде тај прогрес и тај просперитет.

Председник Вучић је рекао да је већ разговарао са Мирославом Лајчаком и да ће се у четвртак разговарати о новом нападу на Србе на Косову и Метохији. 

Положен камен темељац

Генерални директор Палфингера Андреас Клаус, Кристијан Ебнер, амбасадор Аустрије у Србији и председник Вучић положили су капсулу, чиме је свечана церемонија завршена.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

Обраћање председника Вучића

У свечаном говору пре постављања камена-темељца, председник Вучић се обратио званицама, поздравио их и захвалио се Палфингеру на доласку.

Нагласио је да ће држава уложити подстицај од 4,6 милиона евра што је новац пореских обвезника Србије, а којим ће се додатно оснажити Ниш и његова привреда.

Нагласио је да Ниш има 10.000 формално запослених више, те подсетио да је просечна плата некад у Нишу била тек тристотинак евра, а да је данас 699.

- За нас је важно да они размишљају о сарадњи са техничким школама у Нишу. Ми ћемо уложити 4,6 милиона евра за Палфингер као подстицај - истакао је Вучић.

- Ово је мени девета фабрика у Нишу коју отварам или обележавам почетак радова. Ниш је променио крвоток... Знам да није довољно, зато ћемо даље да радимо - нагласио је Вучић.

Вучић кренуо у обилазак радова

Председник је рекао да је Палфингер озбиљна фирма, фантастична компанија и да верује да ће после њих доћи и друге фирме.

- Толико је добра компанија да се радници осећају као велика породица, плате ће бити веће од просечних. Палфингер су људи озбиљни који долазе на десетине година. Они доносе овде најмодернију технологију и опрему, имаће 375 запослених - казао је Вучић.

Вучић је поновио да из канцеларије неће излазити док се не реши проблем далековода за људе из Брзог брода.

- Наша политика је даља реиндустријализација, јер овакве компаније држе државу, када дође корона, нема туризма. Индустрија и рударство су дигли ову земљу и очуваће је... И пољопривреда, али технологија оде у небеса - казао је Вучић.

Председник Вучић је разговарао са радницима који су му рекли да без њега нема ничег.

- Срећан рад, хвала људи - узвратио је Вучић.

Председник стигао у Ниш

Председник Вучић је одмах по доласку на градилиште започео састанак са представницима Палфингера. 

Палфингер

Палфингер је међународна, технолошка и машинска компанија и водећи светски произвођач и пружалац иновативних решења за дизалице и системе подизања. Користи напредне технологије производње за мобилне кранове и системе подизања. Компанија планира да уложи више од 35,5 милиона евра у врхунску фабрику компоненти за интерну производњу. Производна локација у Нишу ће од 2024. године играти важну улогу у постизању амбициозних циљева Палфингера, наведено је на сајту компаније.

fabrika u Nišu, Palfinger
фабрика у Нишу, Палфингер / Извор: Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Палфингер има око 12.500 запослених, на више од 30 локација и мрежом продаје и услуга са око 5.000 сервисних центара широм света. Компанија је најавила да ће проширити своју производну мрежу новом локацијом у Нишу на, како је навела, географски идеалном месту.

Медији су раније објавили да ће у тој фабрици, која би требало да почне са радом 2024, бити отворено око 375 нових радних места до 2027. године.