Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ У ПОСЕТИ АЛЕКСИНЦУ: Ускоро реконструкција Дома здравља и изградња нових саобраћајница (ФОТО/ВИДЕО)

19.10.2021. 10:26 11:42
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

Велики дан за Алексинчане

Председник Републике Александар Вучић присуствовао је данас свечаном отварању огранка фабрике "Магна Сеатинг" у Алексинцу.

Свечано отварање почело је нешто после 10 часова.

ВУЧИЋ И ОРБАН КОД ЖЕЛЕЗНИЧКЕ СТАНИЦЕ ХОРГОШ: Добијамо развојно чвориште за туризам и трговину (ФОТО/ВИДЕО)

ВУЧИЋ И ОРБАН КОД ЖЕЛЕЗНИЧКЕ СТАНИЦЕ ХОРГОШ: Добијамо развојно чвориште за туризам и трговину (ФОТО/ВИДЕО)

ГРАЂАНИМА ЈОШ 50 ЕВРА! Прочитајте детаљно објашњење како да се пријавите

ГРАЂАНИМА ЈОШ 50 ЕВРА! Прочитајте детаљно објашњење како да се пријавите

ОД ДРЖАВЕ И ДО 90.000 ДИНАРА: Конкурс за ову новчану помоћ увелике траје, ево шта је потребно од документације

ОД ДРЖАВЕ И ДО 90.000 ДИНАРА: Конкурс за ову новчану помоћ увелике траје, ево шта је потребно од документације

Питања новинара

У вези са радницима који су у Грамеру добили отказе, Вучић каже да ће то бити решено, али је важно да се сагледа шта је то што Србија данас ради. Важно је да се зна да се овакви разговори не воде нигде, не у земљама тржишне привреде, можда још увек постоје у земљамама попут Северне Кореје. 

- Молим све да забораве овакве приче. Мене је срамота да водим овакве разговоре испред канадских инвеститора. У свим нормалним државама света компаније се отварају и затварају, то су државе тржишне приведе. Не живимо у самоуправном социјализму, та времена су превазиђена. Србија даје субвенције да би се што више људи запослило. Али немојте да терамо инвеститоре да ли ће и кога ће да запосли. Ако неће да запосли, онда је држава зликовац и не мари. Нећу никоме да се додворавам. Ми смо наше урадили, дали смо субвенције, изградили смо путеве, изградићемо још, наше смо завршили. То је посао државе, све преко тога је претерано мешање државе. А ми ћемо као држава увек помагати запосленима, али само толико, јер ако се мешамо, тако ћемо отерати инвеститоре из Србије - казао је Вучић.

На питање о најави Додика да ће Српска имати своју војску, Вучић је поручио да Србија поштује интегритет БиХ, као и интегритет Републике Српске, и ништа ван оквира Дејтонског споразума неће признавати.

У вези са изборима на Косову и Метохији, Вучић је казао да је задовољан како се гласало у српским срединама и колики одзив је био. 

На најаву Бесника Бесљимија да ће Приштина кренути у нове акције попут оних од 13. октобра, Вучић је рекао да се нада да ће рационалан приступ преовладати код људи у Приштини, иако сумња да је о могуће након дебакла н изборима.

- Ми морамо да будемо спремни и да све очекујемо. Они су више пута рекли да неће испуњвати одредбе Биселског споразума, али ми ћемо да чекамо и да видимо шта ће Европска унија казати.

У вези са резултатима избора на локалу у Неготину и Мионици, Вучић је казао да је незадовољан резултатима у неколико села. Како је казао, СНС ће анализирати сопствене грешке. 

- Нико није имао замерке ни на једном бирачком месту, сем вас са Н1. Ја сам срећан што верујете у сопствене неистине и много вам хвала на томе. Зар ви заиста мислите да људи нису гласали слободно. Гледао сам код вас на телевизији како причате о катастрофи у Мионици, а да ли знате шта је све урађено у Мионици. А како се онда деси колапс на изборима, народ је глуп, а ви сте паметни? - одговорио је Вучић новинару Н1.

Обраћање председника Вучића

- Хвала што сте ме подсетили колико сам матор и колико сам дуго на власти, 2012. године сам присуствовао отварању фабрике у Оџацима. Сећам се колико је било тешко довести било ког инвеститора. Ја сам молио Витера и тада да запосли велики број људи. Данас око 2.450 фамилија живи захваљући раду у вашој фабрици - казао је Вучић.

Председник је рекао да ће у Алексинцу урадити потпуну реконструкцију Дома здравља, граде се додатни километри саобраћајница.

- Видео сам данас у фабрици добро расположење код људи, били су мотивисани, насмејани, што није тако лако код Срба, кад кренете од председника који није често насмејан, али овде су људи задовољни и зраче позитивном енергијом - поручио је Вучић.

Обраћање амбасадора Канаде

- Данас смо сведоци отварања треће канадске компаније у Србији. Србија је регионални лидер у привлачењу инвестиција. Честитам свима на овом достигнућу, али најпре грађанима Алексинца на срдачној добродошлици наше компаније. Наше компаније траже верне партнере, а то смо успели да пронађемо баш у Србији. Захваљујући сталном побољшању инфраструктуре и доброј фискалној политици Србија остаје регионални лидер - поручио је амбасадор Канаде у Србији.

Обраћање представника компаније "Магнум Сеатинг"

 - Пре тачно две године наш мултикултурални тим је почео изградњу нове фабрике у Алексинцу. Ово се све десило у тешким временима, у временима ковид пандемије, али ми смо успели да отворимо погон. Изградили смо ново постројење на овој локацији где смо сада. Тестирали смо опрему, обучили новозапослене да раде на новој опреми. Упркос ковиду-19 и свим потешкоћама, поносам сам на све нас, на заједнички тим, што је успео да оставри овај велики пројекат. Захвалио бих се пре свега председнику Републике Србије и Влади и кабинету Ане Брнабић на свој помоћи коју су нам дали и увек излазили у сусрет - рекао је генерални директор компаније у Алексинцу.

Председник стигао у канадску компанију

Председник је стигао у компанију Магна Сеатинг, где је најпре имао састанак са руководством фабрике, а потом је кренуо у обилазак новог погона и радника.

Председник је подсетио да је у Алексинцу значајно увећана просечна плата. Како је приметио, и даље то није како се очекује, али да смо на добром путу. 

Вучић је истакао да се у овој фабрици праве разни делови за Шкоду, која је у једном тренутку била најпродаванији аутомобил на тржишту Србије, али исто тако постају све примарнија компанија у Европи, па и шире.

Компанија "Магна Сеатинг"

Канадска компанија "Магна Сеатинг" отвара данас у Алексинцу нови погон за производњу пресвлака за аутомобилска седишта свих брендова у којој ће радити око 1.000 људи.

Магна је присутна у Србији више од пет година, најпре је у Оџацима отворила погон, прошле године је отворила фабрику у Алексинцу, а сада је одлучила да у том месту прошири своје производне капацитете.

У првој фази отварања погона у Алексинцу преуређна је хала на brownfield локацији и током марта и априла прошле године запослено је првих 100 радника који су прошли обуку у Оџацима.

Magna Seating
Магна Сеатинг / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Друга фаза инвестиције подразумевала је изградњу нове произодне хале, односно греенфиелд инвестирање.

Канадска компанија Магна производи пресвлаке за ауто-седишта за познате светске марке аутомобила и послује у 18 европских земаља.

У фабрици се спроводе високе мере заштите од корона вируса и свим медијским екипама које данас прате отварање новог погона на улазу је тражена потврда о вакцинацији или негативан тест, а они који то нису имали упућени су на брзи тест у просторију у оквиру фабрике.