Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Империја израсла на мутним пословима: Како је Мирољуб Алексић преотео Алфа плам

13.07.2022. 14:34
Пише:
Србија Данас/24 седам
Miroljub Aleksić
Мирољуб Алексић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/A ХОТЕЛИ СЕРБИА

Власнику компаније "Алко група“ и старом знанцу истражних органа Србије, Мирољубу Алексићу, некада европски успешна компанија, "Алфа плам" из Врање била је први велики привредни плен, а из које би сад могао да отера мале акционаре.

Контроверзни бизнисмен Мирољуб Алексић у Србији већ две деценије има своју империју која је изграђена уз оптужбе и сумње на бројне малверзације, мешетарења са акцијама, намештене приватизације и многе друге оптужбе за сумњиво пословање, пише 24 седам.

Од своје матичне фирме "АЛЦО“ ("Алексић Company”), основане у време Анте Марковића а која се бавила откупом руских потраживања, клириншких долара и есконтом меница на територији бивше Југославије, као и радом са комерцијалним и благајничким записима, и зајмом Републике Србије, Алексић је са замахом приватизације, од 2000. године, куповао хотеле, банке, фабрике... Већина је била или у стечају или у врло лошем технолошком и финансијском стању.

ДОКТОРКА УПОЗОРАВА: Не игноришите овај чест симптом, може указивати на ТЕЖА ПЛУЋНА ОБОЉЕЊА!

ДОКТОРКА УПОЗОРАВА: Не игноришите овај чест симптом, може указивати на ТЕЖА ПЛУЋНА ОБОЉЕЊА!

НЕМА КРАЈА БАХАТОСТИ МИРОЉУБА АЛЕКСИЋА: Пословао акцијама, уцењивао и куповао фирме за багателу

НЕМА КРАЈА БАХАТОСТИ МИРОЉУБА АЛЕКСИЋА: Пословао акцијама, уцењивао и куповао фирме за багателу

ДРАМАТИЧНА ПРОМЕНА ПРЕКО НОЋИ: Американце сачекао ШОК на пумпама

ДРАМАТИЧНА ПРОМЕНА ПРЕКО НОЋИ: Американце сачекао ШОК на пумпама

Фирме као хоботница

Међутим, од њих се издваја врањански "Алфа плам“, у коју је Алексић као акционар ушао док је она још била успешна фирма која је своје котлове и пећи на чврсто гориво продавала и по Немачкој и Русији.

Од великог акционара са 24,7 одсто капитала "Алфа плама" приликом куповине 2009. године, преко повезаних фирми и, како су писали београдски медији, берзанских махинација Алексић је стигао до готово 90 одсто компаније. У тим акцијама помогли су му Миленко Вуковић, фамозни "директор" у чак пет Алексићевих фирми, као и Црногорац Миливоје Томић, још један директор и власник једне од повезаних фирми, преноси 24 седам.

У том процесу истиснути су мали акционари, који се деценијама узалудно жале Београдској берзи и Комисији за хартије од вредности да се намерно обара цена акције "Алфа плама“, кроз трговину са повезаним лицима.

А повезаних лица у овој српској берзанској причи има као у партији бриџа. Тренутно у "Алфа пламу“, према Централном регистру хартија од вредности, 75,3 одсто акција има фирма "Амасис", затим 9,4 одсто фирма "Цалукс", па 4,99 одсто "SM.net Инвестмент" и "Пионир" 3,9 одсто, док испод процента има још две фирме и тзв. мале акционаре.

На први поглед чисто и једноставно, али у "Амасису" је директор и власник Мирољуб Алексић лично са 84,6 одсто, док "Пионир" има 15 одсто. У истом том "Пиониру" Алексић има 77 одсто а "Амасис" 22 одсто.

Колико удела Алексић има у "Цалуксу", не зна се јер је власник те фирме "Леадер LLC" iz Делавера, дестинације познате као амерички порески рај. Али се зна, према подацима АПР-а, да је директор у "Цалуксу" Алексићев стари знанац црногорски држављанин Миливоје Томић. Он је директор и фирме "Пионир 2000" из Будве, где је Алексић такође власник.

Miroljub Aleksić
Мирољуб Алексић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/ А ХОТЕЛИ СЕРБИА

А Томић се појављује и у власничким папирима следеће фирме акционара "Алфа плама" - "SM.net Инвестмент". Ту је директор фамозни Миленко Вуковић, а фирма 100 одсто припада "Минова Гоуп". У "Минови" директор и стопостотни власник је Томић.

За мале паре до 100 одсто фирме

Из ове структуре јасно се види ко ту вуче конце, што је посебно важно за причу о томе како се од 25 одсто за мале паре, кроз повезане фирме и уз "малу помоћ" са стране, дође до 90 одсто неке фирме.

Бахати инвеститор

Своје "сналажење" у послу Мирољуб Алексић је показао и у сектору некретнина у престоници. Новине су писале о сумњивој куповини две државне виле у елитном насељу на Бановом брду у Београду. На сумњивом тендеру је Алексићева понуда стигла последња и тек за 10.000 евра више од почетне цене. Закупцима није понуђено право прече куповине, а постојале су озбиљне сумње да је Алексић до луксузних некретнина дошао користећи инсајдерске информације из Републичке дирекције за имовину, што је кривично дело.
Познат је и случај из 2019. са нелегалним радовима на вили у Дипломатском насељу. Алексић је, тада срушио део виле и преорао двориште иако је "Амасис" од Републичке дирекције за имовину купио само стан и гаражу, док је остатком имовине тада и даље располагала држава. Инспекција је изашла на терен и затворила градилиште.

Почетак тог успешног, али свакако не чистог, преузимања Мирољуба Алексић је започео 2013. године када његова фирма даје Понуду за преузимање акција "Алфа плам", након које постаје власник 54,54 одсто.

Али, како та понуда за преузимање акција због ниске понуђене цене није најбоље прошла, "Алфа плам" доноси Одлуку да средствима фирме (а самим тим и парама малих акционара) купује сопствене акције. Ова куповина обављена је уз парадоксално образложење да се ради због изузетно ниске цене и ради заштите малих акционара од даљег падања цене. Ти акционари су можда привремено задржали вредност својих акција у новцу али су успут изгубили део фирме. Јер, убрзо се показало који је прави циљ откупа сопствених акција. Када је откупљено 10 одсто акција, за толико је поништавањем тих акција (што је законски дозвољено) умањен капитал. А тиме је практично повећан удео највећег акционара за 10 одсто.

Како је то урађено два пута, 2019. и 2021. године, Алексић се преко "Амасиса" и повезаних фирми налази на прагу од 90 одсто власништва, након којег може да законским принудним откупом скроз истисне акционаре.

А у међувремену је малим акционарима оборена трговином повезаних лица и вредност акције и она је сада на једној од историјски најнижих вредности од 20.000 динара. А књиговодствена вредност једне акције је 60.741 динара, дакле три пута више.

Ово се најбоље види у периоду од 09.08. до 17.08.2021. године, када су други "неповезани" инвеститори куповали акције и њена вредност порасла на 38.000 динара. Тада би на сцену ступила сама "Алфа плам" (под контролом већинског акционара) и сопствену акцију поново вратила на 20.000 динара.

Izvor
Извор / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/ А ХОТЕЛИ СЕРБИА

Мали акционари се сада оправдано плаше да је остварење циља већинског власника прављење ликвидности куповином сопствених акција на Берзи по цени од 20.000 динара, да би потом са 90 одсто власништва могла да се да формална понуда за принудни откуп.

Ако се то деси, мали акционари били би оштећени за износ од 570 милиона динара (4,8 милиона евра), колико износи разлика између књиговодствене цена акција и берзанске вредности.

А онда Алексић и "Алфа пламом" може да суверено влада као са "Пиониром" "Hissar-om", "Типопластиком", пет хотела у оквиру групације "А хотели“, као и компанијама "Cobex” и "Југотехна Export-Import”.

Новинари редакције 24седам послали су још јуче у току дана имејл са питањима компанији "Алко Група" (у оквиру које послује Алфа плам), а у вези са трговањем акцијама Алфа плама. Међутим, до објављивања овог текста одговори нису стигли.