Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Стан на дан" све већи проблем: Месечни приход до 1.500 евра, а казне за издавање ће бити око 2.000 евра

06.08.2019. 11:19
Пише:
Агенције
zgrada
зграда / Извор: Србија Данас

Како изгледа изнајмњивање стана у Атини и колико је битна близина локалитета

Историјски центар Атине средиште је краткорочног издавања станова, чак и на запуштеним, непривлачним локацијама. Близина градских туристичких знаменитости и лаган приступ најважнији су фактори за посетиоце главног града Грчке, тако да упркос обиљу понуде смештаја, те и хотела, просечан месечни приход од издавања "стана на дан" прелази и 1.500 евра.

Оглас за једну кућу за издавање у туристичкој улици Хадриану, у Монастиракију, показује дневну цену од 770 евра, али друга кућа, оближња, дневно се издаје за свега 80 евра, што је готово 10 пута ниже. На ширем подручју града Атине активних огласа путем дигиталних платформи за краткорочни закуп има 11.355. Месечни приход просечно износи 1.500 еура.

Тартуфска грозница тресе Србију: ЕВО КАКО ДА ИХ "УЛОВИТЕ"

Тартуфска грозница тресе Србију: ЕВО КАКО ДА ИХ "УЛОВИТЕ"

Летовање НЕ МОРА БИТИ СКУПО: У српским бањама можете КВАЛИТЕТНО ОДМОРИТИ И УЖИВАТИ и за само 100 евра!

Летовање НЕ МОРА БИТИ СКУПО: У српским бањама можете КВАЛИТЕТНО ОДМОРИТИ И УЖИВАТИ и за само 100 евра!

Идете кроз ГРЧКУ КОЛИМА? НЕ ПАЛИТЕ ЦИГАРЕТУ ДОК ВОЗИТЕ, ево зашто!

Идете кроз ГРЧКУ КОЛИМА? НЕ ПАЛИТЕ ЦИГАРЕТУ ДОК ВОЗИТЕ, ево зашто!

Током летње туристичке сезоне просечни дневни приход по стану износи 57 евра, што месечно значи у просеку 982 евра, уз забележену просечну попуњеност од 77 одсто. Али, у јануару приход је месечно упола нижи, односно 517 евра месечно, јер су и цене и попуњеност мањи.

У деловима центра Атине где је велика потражња и где се нуди скоро 2.000 станова "на дан", приход по стану је просечно 1.533 евра месечно, са попуњеношћу већом од 80 одсто, а просечни дневни приход је око 80 евра. Ти бројеви су индикативни, чак и конзервативни, јер ће се претрагом огласа, у старим, запуштеним четвртима у центру наћи десетине луксузних станова или поткровља с ценом дневног најма од 150, 200, 300 или чак 400 евра.

По студији Егејског универзитета, велики раст понуде у центру Атине је у великој мери завршен, али у суседним, јефтинијим четвртима број огласа скочио је до чак 656 одсто и просечни месечни приход од краткорочног изнајмљивања сада достиже 845 евра, што је тамо до пре неколико година било незамисливо много.

stan
стан / Извор: Профимедиа

Укупна величина тржишта краткорочног боравка, пре свега туриста у Атини, процењује се на две милијарде евра годишње што је скоро равномерно подељено на смештај и на услуге: угоститељство, забава, малопродаја, спремање и чишћење. У Атини се говори да је због ширења краткорочног закупа поскупео дугорочни закуп станова, односно трајније изнајмљивање, за становање.

У северним предграђима као што су Маруси, Халандри и Филотеи, станарине порасле 15 одсто - по подацима агенција за промет некретнинама, док је у Глифади - јужном предграђу, повећање било 12 одсто.

У четвртима с високом концентрацијом некретнина цена изнајмљивања станова и кућа на дуги рок, за становање, порасла је у просеку за 30-40 одсто у поређењу са стањем пре две-три године.

Kolaps u Atni
Колапс у Атни / Извор: Профимедиа

Та промена се политички посматра као поуздан знак опоравка Грчке од дубоке десетогодишње финансијске кризе, током које су "кирије" драстично опале, а тржиште станова било крцато понудама за продају.

Међутим, све је јасније да ће се велики приходи од закупа "на дан" тешко поновити: конкуренција је нагло порасла, и само онај ко спусти цену и конкретизује понуду, моћиће да обезбеди задовољавајућу попуњеност што се већ види и у бројкама. Тако је 2018. године стварни дневни приход од некретнина, рачунајући и попуњеност, опао за 28 одсто, на 58,2 евра, док је 2017. године био 80,7 евра.

Дебата која је започела о намери нове владе Грчке да уведе нови "регулаторни оквир" за сектор краткорочног изнајмљивања, забринула је власнике и посредничке компанијама за "стан на дан". Влада је најавила да неће подизати порез, а промене ће доћи тек после завршетка летње туристичке сезоне.

novac
новац / Извор: Профимедиа

Министарство туризма разматра ограничење на два стана за краткорочно издавање по једном пореском обвезнику и да он не може некретнину издавати дуже од 90 дана годишње, ако му је годишњи приход од тога већи од 12.000 евра. По постојећем закону, приход од краткорочног закупа се опорезује по истој стопи као и конвенционални, дугорочни закуп: 15 одсто. Међутим, некретнине које се дају у краткорочни закуп ослобођене су ПДВ-а.

Циљ Владе је пре свега да ефикасно контролише утају пореза да не би дошло до нарушавања конкуренције, јер је преступништво те врсте на прилично високом нивоу, посебно у туристичким областима Грчке. У случају краткорочног закупа, циљ је идентификовати и наплатити новчане казне власницима више од 20.000 некретнина за које се установило да нису пријављене за издавање, те стога власници не пријављују ни приход од њих.

На основу података из активних огласа некретнина регистрованих на различитим сајтовима за изнајмљивање, њихов укупан број је процењен на око 80.000. То значи да једна четвртина некретнина није пријављена властима, што показује широк опсег утаје пореза.

Atina, ljudi ispred parlamenta
Атина, људи испред парламента / Извор: Профимедиа

Минимална казна за то је сада за власника некретнине 5.000 евра, а убудуће ће бити 10.000 евра и затим по 20.000 евра казна за истог власника при сваком наредном понављању тог прекршаја. Прекршаји су и нерегистровање некретнина за краткорочни најам и неприказивање регистрацијског броја приликом рекламирања на интеренту или другде.

Уводи се и евиденција плаћања власнику путем девизног преноса, картица и на друге начине, што ће се унакрсно проверавати поређењем с пријавама пореза на приход. Они који то буду скривали, плаћаће високе новчане казне.

СРБИЈА У СУФИЦИТУ: У буџету 21,5 милијарди динара, остварени резултат бољи од планираног

СРБИЈА У СУФИЦИТУ: У буџету 21,5 милијарди динара, остварени резултат бољи од планираног

Да ли знате колико после сваког лета авионом за вама остане смећа?

Да ли знате колико после сваког лета авионом за вама остане смећа?

ФАБРИКЕ ПОД ОТВОРЕНИМ НЕБОМ: Ево докле се стигло са пројектом "500 задруга у 500 села"

ФАБРИКЕ ПОД ОТВОРЕНИМ НЕБОМ: Ево докле се стигло са пројектом "500 задруга у 500 села"

Рачуна се да већину рекламираних некретнина за краткорочно издавање (60 одсто) које су описане као "сезонске", њихови власници лети користе за повећање својих прихода, а у друго доба у њима станују. Преосталих 40 одсто некретнина је доступно за краткорочан закуп током целе године што значи да власници у њима не станују, већ се сматра да су то инвеститори у тај специфичан тип некретнина.

 

СТАРИ НАЗИВИ СРПСКИХ ГРАДОВА: Јесте ли некада били у Палежу или Гургусовцу? Вероватно јесте, а да то и не знате (ВИДЕО)