Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Београд као центар научног света: "WORLD МИНДС" довео неке од највећих СВЕТСКИХ УМОВА

23.05.2019. 11:48 19:12
Пише:
Србија Данас/ Блиц
Worldminds
Worldminds / Извор: Фото: Worldminds

Београд је данас домаћин симпозијуму "World Миндс", на којем учествују неки од највећих светских умова данашњице.

Србија је тако постала прва земља на свету, после Швајцарске, у којој се одржава симпозијум заједнице "World Миндс" која окупља више од 1.000 појединаца који спадају у сам светски врх стручњака и лидера у различитим областима као што су наука, технологија, уметност, бизнис.

16.48
Како ћемо преживети путовање на Марс

Следећи говорник има план за наредних 500 година, рекао је Ралф Добели. Крис Мејсон, професор на Well Цорнел Медицине, повео нас је на путовање до Марса. Које ће се догодити тек 2035, додуше.

Mars
Марс / Извор: Профимедиа/илустрација

Он је истраживао како дузи боравак у свемиру утиче на људско тело. У томе су му помогли близанци астронаути. 

16.24
Ош Агаби: Зашто не бисмо дигитализовали мирисе?

Ралф Добели је најавио Ош Агабија као некога ко ставља мали мозак на чипове и гради живе машине.

- Људи могу да разликују трилион различитих мириса. Зашто их онда нисмо дигитализовали? Зашто нисмо мирисом открили формулу Кока коле, када сви можемо да препознамо омиљена јела која су спремала наше баке. Зато што примећујемо углавном веома јаке мирисе. Ми смо у Конику истраживали како да развијемо чипове који могу да нам помогну да елиминишемо непријатне мирисе... И направили уређаје који користе чипове у којима су и живи елементи... - објаснио је Агаби публици на "Wolrd миндс" конференцији.

Агаби је истакао да су у истраживању користили између осталог неуроелектронику и нагласио да је будућност науке у синтетичкој биологији.

16.18
3латерал: "Дигитални људи, мислите о томе"

Милица Мастиловић је са братом Владимиром основала 3латерал, српски стартап који је прошле године купила фирма Епиц гамес, издавач планетарне хит игрице Фортните. Та инвестиција се сматра једном од највећих до сада у српске стартапе.

На World миндс конференцији, Мастиловић је причала о њиховом послу.

- Дигитални људи, размислите о томе. Четврта индустријска револуција се ближи, а вештачка интелигенција је један од најзначајнијих њених делова. Истраживања показују да људи веома детаљно запажају чак и ситнице на туђим лицима. Чак и веома мале бебе могу да препознају лица, јер је то једна од највећих визуелних сензација која је у самом ДНК људи, у нашем бићу. Компанија 3латерал развија софтвер и хардвер са скенирање лица. Најпре се скенирају основни изрази лица, а затим развијају детаљни модели на којима се виде чак и најситнији детаљи, тачкице и боре на кожи. Тако може да се дође до модела који приказују кретање, померање лица. Можда највећу примену тренутно има у индустрији забаве, али кад се мало дубље истражује, видећете да може да се користи и у медицини, или у биометрији за креирање модела за препознавање - испричала је она.

Мастиловић је на крају приказала кратак клип који показује како се мења лице док говоримо, а који би могао да буде инсерт из филма направљен у 3Латерал лабораторији.

15.58
Марија Митровић - Данкулов: Иновативно решење како препознати фалсификовани лек

Марија Митровић Данкулов, руководилац Иновационог центра Института за физику причала је о њиховом веома занимљивом пројекту - Теслаграм.

- Фалсификовани лекови могу да учине више зла вашем детету него да га не леците уопште. Али како препознати фалсификат? Шта мислите кад бисте имали неку малу честицу коју можете да додате лековима, како би разликовали оригинал од фалсификата. Ми имамо решење за то. Ту су лептири који постоје милионима година, а чија су крила јединствена, попут отиска прста - рекла је Митровић-Данкулов.

Предност Теслаграм технологије је, како је рекла, њена широка област примене.

- Теслаграм штити ваша документа, производе, кредитне картице, уметничка дела, модне брендове, лекове, или софтвер. У комбинацији са сигурном базом података, оствареном на пример као блокчејн, Теслаграм нуди неприкосновену заштиту предмета у стварном свету и података о предметима у дигиталном свету - објаснила је она.

Теслаграм технологија, заштита против фалсификовања коју су развили на Институту, заснована је на високој комплексности биолошких структура са крила лептира, а не на скупим технологијама производње заштитних елемената.

- Природа ствара структуре чија је комплексност далеко ван домашаја свих људских технологија за нанофабрикацију. Ми не производимо сигурносне елементе, ми их сакупљамо из природе - додала је она. 

15.46
Симона Шурле-Финке: Нано-честице помажу у откривању рака

После паузе за ручак, симпозијум је настављен.

Публици се обратила Симона Шурле-Финке, стручњак за нано-честице са Електротехничког факултета у Цириху.

- Нано-честице су увек биле међу нама, још од времена бактерија. Данас их има сбуда користе се у медицини, као сићушни нано-роботи, и користе се у дијагностици рака. То функционише тако што се убацује нано-шкољка која се активира на месту тумора, и извлачи нано-сензор који се истражује помоћу маркера - објаснила је она.

Додала је да се "физика мења" и да је природа развила различите системе који могу да се крећу кроз тело, а нано медицина нам помаже да откријемо поједине промене и дијагностикујемо различита стања.

Домаћин Ролф Добели је додао да је "јако тешко комуницирати нано-технологију", на шта је гошћа узвратила да је чак и студентима тешко објаснити како све то функционише.

14.53
Бирдли: Летење је нешто божанско

Следећи говорник је Макс Рајнер из Бирдлија, фирме која вам уз помоћ напредних технологија омогућава да се осећате као да летите.

- Почео сам да истражујем како да остварим сан да летим као птица. Летење је нешто божански, кад говоримо о њему, мислимо на то како изгледа небо изнад нас. Да Винчи је један од првих који је то покушао, али није успео. Људи су покушавали и падали, али са нашим пројектом тога нема. Ја желим да летим као птица, не да користим велике симулаторе и машине. Зато смо се угледали на птице. Направили смо измене на свом симулатору и за пет месеци смо од ничега стигли до првог прототипа. Године 2015. покренули смо компанију Бирдли. Радићемо и на симулаторима који дају осећај као да сте птеродактил али и да лебдите - објаснио је Рајнер. 

14.30
Русија

Последње питање Марка Валдера током разговора са Шредером и Вучићем односило се на Русију.

- Историјски постоје веома позитивне везе између Србије и Русије, не само због сличне религије и језика. Ако погледамо САД, она има своју агенду и она се трнутно окренула и Кини. Русија је свакако добар партнер, када је реч о гасоводу и свему осталом - каже Шредер.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Само једном сам посетио Владимира Путина у његовој кући, али имамо одличне контакте и добро сарађујемо. Када сарађујемо са Русијом, наш интерес је да имамо гасовод, да имамо довољно гаса за наше грађане јер како ћемо другачије када се заврне славина преко Украјине. Ви Немци сте то решили боље, Северним током 2, али и морамо да се сналазимо. Ако нас не желите у ЕУ реците нам тако, немојте да тражите изговоре у нашој сарадњи са Русијом - надовезао се Вучић. 

14.23
Србија и ЕУ

- Где видите себе у путу Србије према приступању ЕУ? - питао је Валдер Вучића.

- Нико неће вући Србију у ЕУ, да би тек онда решавала своје унутрашње проблеме. Данас је главни европски проблемизбори за ЕУ парламент. Негде у септембру ћу предложити нова решења.... како да решимо проблем границе, заједничког тржишта... Свакако желимо да будемо у одабраном друштву ЕУ - одговорио је Вучић.

Шредер се на СКУПУ ГЕНИЈАЛАЦА правдао због бомбардовања, а Вучић му господски одговорио (ФОТО)

Шредер се на СКУПУ ГЕНИЈАЛАЦА правдао због бомбардовања, а Вучић му господски одговорио (ФОТО)

- Србија испуњава већину економских услова за чланство у ЕУ, али остају питања поштовања права, усклађивање закона и многа друга. Ако имате економску регионалну сарадњу, то је значајно не само за регион, већ и за целу Европу. Прво би требало позабавити се таксама које је (тзв.) Косово недавно увело Србији... - рекао је Шредер.

14.20
О економији

- Када је реч о економском делу, Србија испуњава све услове, неке и изнад задатих критеријума. Рецимо, када је реч од БДП-у - рекао је Шредер, а Александар Вучић се на то надовезао:

- У првом крварталу ове године имамо 14 одсто више страних директних инвестиција него у првом кварталу 2018. Четири године заредом имамо суфицит, имамо виши ниво инвестиција од свих земаља региона. Све су ово резултати тешких реформи које смо споровели протеклих година. Видео сам анкете пре два дана и све је то резултат тешког и напорног рада. То што показује да би људи поново гласали за Вучића. Свакако да постоји пуно проблема, али... У сваком случају, то је само још три године мог мандата и наследници ће добити много бољу ситуацију која ће их сачекати. Питање је како ће решити питање Косова, какву одлуку ће донети - рекао је он.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

13.50
Шредер, Вучић и Валдер о Србији, Европи, бомбардовању и геополитици

Почео је разговор Герхарда Шредера, Александра Вучића и Марка Валдера. Прво питање за бившег немачког канцелара било је: 20 година је од НАТО бомбардовања, шта вас је навело на ову акцију против Србије?

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

- Прво је била одлука поводом Ирака, морали смо да одлучимо да ли учествовати, или не. Друга тешка одлука је била то што смо морали да се прихватимо интервенције у Авганистану. Заједно са НАТО партнерима смо морали да одлучимо о нападу на Србију. То је била веома емотивна одлука, али морали смо да одлучимо да учествујемо у бомбардовању након разматрања целе ситуације на Косову - рекао је Шредер.

Вучић је на питање Марка Валдера каква су његова сећања на тај период, одговорио:

- Било би лако да критикујем Шредера и да кажем да је то била лоша одлука. Много цивила је погинуло у НАТО бомбардовању, недужних људи. Морамо да опростимо, не можемо да заборавимо, али морамо да наставимо. Морамо да креирамо економски успешну земљу. Желимо сви да видимо напредак, а и ви Марк знате да бројке показују да економски одлично напредујемо - казао је српски председник.

13.46
"Не треба заборавити да је пре 20 година Србија бомбардована"

 После Лее Периер, поново се обратио организатор конференције Ролф Добели и објаснио откуд World миндс у Београду.

- Не треба заборавити да је пре 20 година Београд и Србија бомбардовани и да је то имало велики утицај на земљу.Такође земља се налази између Истока и Запада и зато је јако тешко њом управљати. Али српска влада је ступила у контакт са нама и ми смо се заљубили у Србију и Београд- рекао је Добели најављујући разговор о геополитици, уз један забаван клип.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Добели је након тога позвао "три геополитичка мастермајнда" - председника Србије Александра Вучића, бившег канцелара немачке герхарда Шредера и директор Рингиера Марка Валдера да му се придруже на сцени.

13.38
Переир: Направили смо микро-дронове који могу свашта, па да и "играју" на Бродвеју

Леа Переир, дизајнер опреме за дронове, један од говорника на конференцији, рекла је: "Нове технологије су постале битан део наших живота и тако је и са дроновима.  Направили смо микро дронове који могу да праве лајтшоу и кореографије, али желели смо да идсмо даље и направили костиме за дронове и они су се појавили и на представи на Бродвеју. Радили смо и на пројекту за кинеску компанију и наши дронови су летели изнад њихових певача и плесача."

13.25
Браунинг: Да бисте били иноватори, морате да ризикујете

Иноватор Ричард Браунинг показао је присутнима како је текао његов пут ка прављењу млазног одела. Почео је, каже, са једним мотором па стигао до 4 које је ставио на руке и ноге, и након гомиле неуспешних покушаја полако успевао да се све дуже одржи у ваздуху.

- Лансирали смо компанију Gravity 2017 и од тада сам учествовао на неколико Тед талка и много лудих ствари постигли. Шта радимо са овим оделима? Па тркамо се и ево овако је јуче било у Београду где смо летели изнад воде, каже он.

- Да бисте били иноватори моразе да научите да ризикујете - додао је и показао снимке на којима је доживео веома незгодине падове.

13.24
Марк Валдер: Србија има потенцијал да постане кључна тачка региона

- Пре једно годину и по дана у Цириху сам водио ову конференцију, и позвао вашег председника и премијерку. Имао сам разговор са њима на бини. Толико им се допало да су након тога рекли: Хеј, хајде да доведемо овај симпозијум у Србију. Наравно, све је испало како треба, и данас је ова фасцинантна заједница овде у Београду: пословни људи, иноватори, научници, нобеловци. Ово је типично за Србију, да својим шармом учини да се World Миндс не одржава ни у Берлину, ни у Барселони, већ у Београду. Србија стално иде напред, Србија је иновативна, и мислим да је ово тек почетак - рекао је Валдер.

И јуче је на Ади, каже, имао мању незгоду јер му је сапутник пао.

- То је све део процеса, можда је био неки квар, а можда није кликнуо на време, у сваком случају није ништа страшно-рекао је  Браунинг. Њему се придружио и оснивач "World миндс" Ралф Добели који је најавио да би следећи пут "Браунинг могао да након лета ушета у ресторан у стилу Џејмс Бонда".

Према правилима WORLD. МИНДС, разговори се воде иза затворених врата. 

Окупљање више од 400 стручњака из бројних области омогућава размену идеја које покрећу потпуно другачије сагледавање света, што је главни принцип рада ове организације.

Заједница "World Миндс" је настала у Швајцарској, а Влада Србије је покренула партнерство са овом престижном организацијом, па је тако договорено да се симпозијуми одржавају и у Београду.

Ова организација редовно организује своје скупове сваког децембра у Цириху.

Prvi beogradski "World Миндс" симпозијум најављен је јуче перформансом изумитеља Ричарда Браунинга, који је показао публици на Ади Циганлији како функционише његово "млазно одело за летење". 

Ричард Браунинг биће и говорник данас у Народном позоришту на коме ће представити своју најнапреднију технологију из области аеронаутике.

Међутим, осим њега ће учествовати и добитник Нобелове награде за хемију Курт Витрих (награђен Нобеловом наградом за хемију 2002. као као вођа истраживачког тима који се од 1970-их проучавао могућности мултидимензионалне спектроскопије нуклеарном магнетном резонанцијом у проучавању структуре протеина), затим технолошки пионир и један од говорника на ТЕД конференцијама Том Вуџек (стручњак за 3Д дизајн и признати светски мислилац у подручју примене нових технологија у дизајну и решавању проблема), Милица Мастиловић из новосадске компаније "3Латерал", која важи за иноватора у области гејминг индустрије, Весна Бенгин из "Биосенсе Институте", Ош Агаби, стручњак за неуротехнологију и извршни директор компаније "Конику" и многи други.

Србију је прошле године на овој престижној конференцији која је одржана у Цириху представљало тридесетак иноватора из разних области.

Прилику да буду, међу 11 одабраних говорника на прошлогодишњој конференцији у Цириху, имала су два наша стручњака, проф. Мирослав Ђорђевић, водећи светски реконструктивни хирург и научник, професор урологије и хирургије на Универзитету у Београду, оснивач и директор београдског центра за гениталну реконструктивну хирургију и Владимир Мастиловић, оснивач и директор компаније 3Латерал, која развија напредне технологије које су основа будућих форми дигиталних медија.

Међу учесницима прошлогодишње конференције из наше земље били су и Марија Митровић Данкулов, директор Иновационог центра Института за физику, Универзитета у Београду, Мирко Топалски, директор компаније Eipix, Милош Биковић, глумац и продуцент, Весна Бенгин, ко-оснивач и заменица директора БиоСенс Института и многи други.

Србију ће ове године представљати: Теслаграм, технологија која се развија на Институту за физику и представља најбољи систем заштите од фалсификовања, БиоСенс Институт, научно-истраживачки институт који се бави развојем, увођењем и промоцијом напредних ИКТ решења у пољопривреди и 3Латерал - водећи произвођач дигиталне хумане технологије и креативног садржаја.

Без дигитализације, државе немају шанси у четвртој индустријској револуцији, а програм дигитализације Србије ће представити председник Владе Србије Ана Брнабић.

ana-brnabic
ана-брнабиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Београд ће на овој престижној конференција угостити и некадашње немачког канцелара Герхарда Шредера, који ће са председником Србије Александром Вучићем разговарати о геополитици, а разговор ће модерирати Марк Валдер, извршни директор компаније "Рингиер АГ".

Gerhard Šreder
Герхард Шредер / Извор: Профимедиа

Вучић (који је тада био председник Владе Србије) је у децембру 2016. године са тадашњим председником Швајцарске Јоханом Шнајдером-Аманом отворио симпозијум "Wolrd миндс" и поручио да је Србија на путу економског опоравка.

"World Миндс" заједницу чини више од 1.000 високорангираних појединаца, међу којима су нобеловци, државници, научници, професори универзитета, амбасадори, писци, који су дали значајан допринос науци, уметности и бизнису.

Традиција ове конференције је стара 12 година, а за собом има 150 признатих говорника, 1.000 чланова и чак 3.141 идеју која је произашла из бројних конференција.