Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Бесцаринска трговина, инфраструктурни пројекти, оптичка мрежа! Ево шта је све данас Србија потписала са Кином: Ова 4 споразума су кључна!

17.10.2023. 13:45
Пише:
Србија Данас/Блиц
Aleksandar Vučić i Si Điping
Александар Вучић и Си Ђипинг / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/будуцностсрбијеав

Више нећемо плаћати међусобне царине, тј. њима ће се трговати бесцарински.

Споразум о слободној трговини, средњорочни акциони план за имплементацију иницијативе "Појас и пут" од 2023. до 2025. године, Меморандум о размени и сарадњи у области економске развојне политике, споразум о именовању Банке Кине за клириншку банку за размену кинеских јуана, 3 комерцијална уговора са кинеским компанијама у инфраструктури и саобраћају, споразум за усаглашавање извоза јабука из Србије, комерцијални уговор о трећој фази модернизације фиксне мреже, потписани су данас између Србије и Кине на трећем Форуму "Појас и пут".

СТИЖЕ СЕРИЈА "ОЖИЉАК" У ПРОДУКЦИЈИ ТЕЛЕКОМА СРБИЈА, АМАЗОН ПРИМЕ ВИДЕО И ШПАНСКЕ РТВЕ

СТИЖЕ СЕРИЈА "ОЖИЉАК" У ПРОДУКЦИЈИ ТЕЛЕКОМА СРБИЈА, АМАЗОН ПРИМЕ ВИДЕО И ШПАНСКЕ РТВЕ

ОВУ ЦАКУ НИСТЕ ЗНАЛИ Ево ко не мора да плати порез на наслеђе - потребна је једна ствар

ОВУ ЦАКУ НИСТЕ ЗНАЛИ Ево ко не мора да плати порез на наслеђе - потребна је једна ствар

МАЈСТОРИ ОТКРИВАЈУ ДВА ЈЕДНОСТАВНА ТРИКА: Уштедите и до 2.500 ДИНАРА МЕСЕЧНО

МАЈСТОРИ ОТКРИВАЈУ ДВА ЈЕДНОСТАВНА ТРИКА: Уштедите и до 2.500 ДИНАРА МЕСЕЧНО

Српску делегацију, на форуму, на челу са председником Александром Вучићем чине бројни министри у Влади Србије, министар спољних послова Ивица Дачић, министар одбране Милош Вучевић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, министар финансија Синиша Мали, министар трговине Томислав Момировић, министарка културе Маја Гојковић, министарка пољопривреде Јелена Танасковић, министар информационих технологија Михаило Јовановић и директор Телекома Србије Владимир Лучић.

Шта је све тачно потписано прочитајте у наставку:

4 кључна стратешка споразума

Данас су министар финансија Синиша Мали и министар унутрашње и спољашње трговине Томислав Момировић са Ванг Вентаом, министром трговине Кине и председавајућим у Националној комисији за реформу и развој Џенг Шанђие, потписали 4 кључна споразума:

  • Споразум о слободној трговини између Србије и Кине
  • Меморандум о размени и сарадњи у области економске развојне политике
  • Меморандум о заједничком унапређењу индустријске и инвестиционе сарадње Србије и Кине
  • Средњорочни акциони план о заједничкој изградњи иницијативе "Појас и пут" између Владе НР Кине и Владе Србије

Од ова 4 кључна споразума, најважнији за привреду Србије је Споразум о слободној трговини између Србије и Кине.

Шта подразумева Уговор о слободној трговини Србије и Кине?

Како је истакао и сам председник Вучић у споразум о слободној трговини између две земље укључено је 10.412 српских производа и 8.930 кинеских производа.

Практично, на већину ових производа од маја или јуна следеће године, када уговор буде ступио на снагу, више нећемо плаћати међусобне царине, тј. њима ће се трговати бесцарински.

Међу тим производима су српска јабука, шљива, бресква, сојино уље, сува малина, пиво, вода, кисела вода, фармацеутски и индустријски производи, као и вино и ракија.

Додуше, код алкохолних пића постоје изузеци, конкретније вина и ракије. Како је јуче објаснио Вучић, у наредних 5 година иде са годишњим спуштањем царине од по 20 одсто, те ће бесцаринско трговање вином бити могуће тек на крају тог периода. У случају ракије на пример, период ће бити дужи.

4 милијарде евра за око 300 километара нових путева

Министарство саобраћаја, инфраструктуре и грађевинарства у Пекингу је данас потписало 3 комерцијална уговора са кинеским компанијама у вредности 4 милијарде евра. у склопу ових уговора договорена је изградња око 300 километара нових путева, као и куповини 5 кинески брзих возова. Такође, како је данас истакао Горан Весић, он је данас потписао и и споразум са министарством транспорта Кине.

"Осмех Војводине"

Први инфраструктурни пројекат за који је потписан комерцијални уговор се односи на брзу саобраћајницу "Осмех Војводине" који почиње на Бачком брегу и иде преко Сомбора, Куле, Врбаса, Бечеја и Новог Бечеја, Кикинде и на крају до Српске Црње.

Пут ће бити дуг 186 километара, и имаће додатак до Српске Црње (у тоталу око 200 километара пута).

Како је нагласио министар Весић ово ће бити важан пут који ће повезивати не само север Србије, већ и Мађарску и Румунију.

Аутопут Београд-Зрењанин-Нови Сад

Потписан је и уговор о изградњи ауто-пута између Београда, Зрењанина и Новог Сада, који ће бити дуг 105 километара.

Пројектовање тог ауто-пута се завршава и очекује се да радови почну следеће године, рекао је Весић и указао да ће се тако Нови Сад повезати на трећи аутопут, чиме ће тај град добити одличну саобраћајну повезаност.

5 кинеских брзих возова

Трећи уговор који је потписан односи се на куповину пет кинеских брзих возова.

Како је истакао министар Весић, за 54 милиона евра добили смо пет возова који испуњавају све европске стандарде, и који ће саобраћати на прузи Београд-Будимпешта. Неки од тих возова ће већ бити у функцији почетком 2025.године.

Усаглашавање извоза јабука из Србије

Министарка пољопривреде у Влади Србије Јелена Танасковић потписала је данас у Пекингу споразум са Кином за усаглашавање извоза јабука из Србије и том приликом је истакла да је о томе преговарано 6 година.

- То је трећи споразум у овој години. У мају смо потписали и усагласили сертификате за извоз меда и хране за кућне љубимце, нагласила је министарка након потписивања споразума и истакла да је веома битан став Кине према пољопривредно-прехрамбеним производима из Србије и да либерализација која је главна тема данас, и да подразумева широк спектар производа: малине, шљиве, јабуке, мед, пилетина, свињетина...

Министарка је обраћајући се медијима из Пекинга истакла да следи договор о извозу српских вина и подсетила да је он у Кини већ почео.

Модернизација фиксне мреже у Србији

Данас је у Кини потписан и уговор о трећој фази модерзницаије фиксне мреже са кинеском компанијом Huawei, а како је истакао директор ове компаније Владимир Лучић, ради се о последњој фази модернизације наше фиксне мреже.

Како је напоменуо министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, са овим уговором за изградњу оптичке мреже Србија постаје један од лидера у покривености у Југоисточној Европи.