Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЕЗ ПАПИРА НА ЦАРИНИ: Уводи се аутоматизовани систем поступка увоза и извоза

16.07.2019. 12:47
Пише:
Танјуг
rampa, granica
рампа, граница / Извор: Профимедиа/илустрација

Управа царина припрема се за увођење комјутеризованог поступка увоза и извоза, који ће омогућити да царинска администрација Србије послује по европским стандардима, без папира.

Заменик директора Управе царина Србије Веселин Милосевић рекао је да план да се тај аутоматизовани систем уведе до краја 2023. године. 

Подсетио је да је Србија пре три године компјутеризовала транзитни поступак.

- Уз компјутеризацију увоза и извоза наша привреда моћи ће да ради брзо, ефикасно, са смањеним трошкова, без доласка на царинске шалтере, искључиво употребом компјутера и разменом електронских порука. Тиме ће се, објаснио је, створити услови да Управа царина Србије ради у истом стандарду као све развијене и модерне царинске администрације и тиме допринесе и повећању пирхода у буџет што је један од наших основних циљева данас - рекао је Милошевић. 

У склопу примера за увођење тог поступка, данас је у Привредној комори Србје одржана завршна конференција пројекта ''Tehnička помоћ за успостављање институционалног оквира за имплементацију аутоматизованог увозног (АИС) и извозног (АЕС) система" вредног милион и по евра које је обезбидила ЕУ из ИПА фондова. 

Pallini beach, Athos палаце и ексклузивни Theophano империал - САМО У TRAVELLANDU

Pallini beach, Athos палаце и ексклузивни Theophano империал - САМО У TRAVELLANDU

НОВИ МОДЕЛ ОЧУВАЊА ПРИРОДЕ Приватни инвеститори штите нетакнуте шуме

НОВИ МОДЕЛ ОЧУВАЊА ПРИРОДЕ Приватни инвеститори штите нетакнуте шуме

БРОЈ шасије или МОТОРА вам је НЕЧИТАК? Спремите се да ПЛАТИТЕ папрено

БРОЈ шасије или МОТОРА вам је НЕЧИТАК? Спремите се да ПЛАТИТЕ папрено

У оквиру пројекта спроведено је 19 обука из разних области, од стратешког планирања и упознавања са најбољом праксом при спровођењу ЕУ царинског законодавства до развоја и имплементације ИТ система неопходних за спроводењење аутоматизованог увоза и извоза. 

Државни секретар у Министарству финансија Данијела Вазура нагласила је да је поједностављење и рационализација царинских процедура у складу са савременим потребама и у складу са пружањем веће правне сигурности, а да су то све циљеви које је поставилио Министарство финансија. 

Каже да је од 17. јуна у примени нови Царински закон и подзаконски прописи чиме је, наглашава, створен правни оквир за увођење аутоматизованих увозних и извозних процедура.

- Овај закон подразумева да се царински поступци спроводе без папира, што нас чини корак ближе европским стандардима - рекла је Вазура. 

ЗАНИМЉИВИ ПОДАЦИ: Које све производе у Србији купују људи из иностранства, најпопуларније интернет трговине

ЗАНИМЉИВИ ПОДАЦИ: Које све производе у Србији купују људи из иностранства, најпопуларније интернет трговине

Сваки четврти брак НЕ УСПЕ, али све више парова одустаје од званичног развода из ЈЕДНОГ РАЗЛОГА

Сваки четврти брак НЕ УСПЕ, али све више парова одустаје од званичног развода из ЈЕДНОГ РАЗЛОГА

ВОЗАЧИ, ПОСЕБАН ОПРЕЗ Ако вас полицајац заустави, а немате ПОТВРДУ, платићете казну 20.000 ДИНАРА!

ВОЗАЧИ, ПОСЕБАН ОПРЕЗ Ако вас полицајац заустави, а немате ПОТВРДУ, платићете казну 20.000 ДИНАРА!

Како је навела, Управа царина Србије већ је сада једна унапређена и савремана управа, а настоји се да она послује као све царинске администрације у ЕУ са крајњим циљем да се привреди олакша трговина. 

Помоћница министра финансија Верица Игњатовић каже да пројекат који се спроводи са ЕУ већ дуже служи као пример добре праксе и за ангажовање и посвећеност учесника и остваривање циљева везаних за европске интеграције.

- Увођење аутоматизованог поступка препознато је као један од стратешких циљева Министарства финансија - каже помоћница министра и наводи да су резултати пројекта важни и у склопу поглавља 29 који се односи на царинску унију а које је у преговорима са ЕУ отворено 2017. године. 

Pogranična policija
Погранична полиција / Извор: Профимедиа

Директор Сектора за пружање подршке у заступању и заштити интереса чланова у ПКС Кристина Ђурић рекла је да је скуп прилика да се сагледа шта то све ради Управа царина на унапређењу својих капацитета како би сарадња са привредним субјектима била што боља.

Навела је да нови систем треба да омогући бољу сарадњу и размену информација на аутоматизацији увозно-извозних процедура, односно да привреда без папира подноси та документа.

Carina
Царина / Извор: Профимедиа/илустрација

Шеф Сектора за сарадњу у Делегација ЕУ у Србији Ингве Енгстром рекао је да ће увођење аутоматизованог увозног и извозног система бити велики корак напред на путу Србије ка ЕУ, те нагласио важност да Србија направи коначни корак ка беспапирном систему. 

- Српска царина је већ направила велики корак ка успостављању електронског царинског беспапирног система и то од 1. фебруара 2016. Сада је време да се направи још један корак ка беспапирним процедурама за извоз и увоз. Циљеви које смо поставили су у складу са владиним приороретним циљевима у вези са дигитализацијом и еУправом - каже Енгстром. 

То је, наводи, важно за реформу управе која подразумева смањење докумената на папиру и већу ефикасност и уштеду за владу и привреду.

- Данас смо овде да прославимо успешне резултете пројекта који је имао циљ да још више модернизује систем царина - рекао је Енгстром и навео да су у претходне две године стручњаци из ЕУ вредно радили са особљем царине како би се систем пословања хармонизовао са оним који постоји у ЕУ. 

Informer
Информер / Извор: Фото:Информер