Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ЈЕ САДА ОПАСНО КУПИТИ БИТКОИН? Постоји само једно питање и један одговор којег се морате држати

14.05.2021. 09:18
Пише:
Србија Данас/Блиц
Bitkoin
Биткоин / Извор: Профимедиа/илустрација

Да ли желим новац да инвестирам на кратак, средњи или дуги рок?

Већина новопечених инвеститора сматра да је најрационалнија одлука на тржишту капитала купити по ниским ценама и продати их на максимуму.

КОРОНА ДОВЕЛА ДО ПОТПУНЕ ДИГИТАЛИЗАЦИЈЕ: Уводи се електронски печат - више од 10.000 органа прелази на овај режим рада

КОРОНА ДОВЕЛА ДО ПОТПУНЕ ДИГИТАЛИЗАЦИЈЕ: Уводи се електронски печат - више од 10.000 органа прелази на овај режим рада

СТИГЛА ЈЕ НОВА КРИПТОВАЛУТА: За само неколико дана нарасла на 45 милијарди долара

СТИГЛА ЈЕ НОВА КРИПТОВАЛУТА: За само неколико дана нарасла на 45 милијарди долара

СВЕ ЈЕ МАЊЕ СЕЗОНСКИХ РАДНИКА У СРБИЈИ: Послодавци нуде дупло више новца, дневнице и до 3.000 динара, али НЕМА КО ДА РАДИ

СВЕ ЈЕ МАЊЕ СЕЗОНСКИХ РАДНИКА У СРБИЈИ: Послодавци нуде дупло више новца, дневнице и до 3.000 динара, али НЕМА КО ДА РАДИ

Ипак, с једне стране услед последица пандемије корона вируса, а са друге услед велике тражње за приликама за инвестирање, цене криптовалута, али и хартија од вредности, су протеклих неколико месеци сукцесивно обарале сопствене рекорде више пута.

Према подацима на сајту коинбејс, друга најпопуларнија криптовалута на свету Ethereum је ових дана поново оборила свој рекорд и њом се трговало по цени од 4.360 долара. То је био раст и до 10 процената за 24 сата. Тржишна капитализација ethereuma је тако премашила пола милијарде долара.

И најстарија и најпознатија дигитална валута биткоин "држи цену", па се његова вредност ове недеље кретала око 57.200 долара.

Зато се многима по уму мота питање, да ли да улажем сада или да сачекам да цене падну? У суштини, овде је реч о "тајмингу" на тржишту, али и периоду који желите да останете "инвестирани".

Шта радити са новцем када тржиште не престаје да расте?

Првенствено треба себи поставити једно питање.

Да ли желим новац да инвестирам на кратак, средњи или дуги рок?

Како су инвестиције на кратак и средњи рок у својој сржи спекулативне, ту не постоји много правила којих треба да се држите, поготово у потпуно измењеном контексту на тржишту какав је донела пандемија. Једино у случају да имате кристалну куглу, можете да предвидите како се тржишта крећу на кратак рок, док је на средњи рок могло да се антиципира побољшање на тржишту финансијских инструмената почетком ове године, али мало ко је имао смелости да тако и учини.

kriptovaluta
криптовалута / Извор: Профимедиа/илустрација

У случају да сте се одлучили на дуг рок, поседовати "жив" новац који не улажете, само зато што су цене акција, криптовалута или других финансијских инструмената високе, није баш најбоља могућа одлука. Првенствено досадашњи резултати нису показатељ будућих.

Нове рекордне цене не значе да је тржиште достигло свој врхунац и да ће уследити "корекција" цена, исто као што пад цена не значи да је он коначан и да се неће наставити.

Према историјским подацима, идеја да инвестирање новца када је тржиште у порасту значи мале приносе није тачна. Постоји небројано примера када су инвестиционе банке остваривале огромне профите управо у ситуацијама када су трговале акцијама по изузетно високим ценама.

Тајминг на овим тржиштима просто не функционише

Узмимо за пример тржиште финансијских инструмената и S&P индекс. Пре 2 године индекс је доносио зараду од 31.5 одсто, што је највиша стопа од 1926. године. Према конвенционалном схватању, индекси су прошле године требали да падну, али то се просто није десило.

Након што су нарасле у фебруару прошле године, акције компанија су почеле нагло да падају све до краја марта када је забележен пад од 30 одсто. Ипак до краја 2020. године S&P индекс је забележио 33 рекордне вредности, и завршио је прошлу годину са приносом од 18.4 одсто.

У протекле две године, тај индекс је остварио кумулативни принос од 55 одсто. Чак и да сте га куповали по највишим ценама, да сте остали доследни одлуке годину би завршили са 13 одсто приноса.

Bitkoin
Биткоин / Извор: Профимедиа/илустрација

Исто тако можемо посматрати и тржиште криптовалута, ако узмемо податке и цене од пре неколико година, када се за исто то тржиште интересовао јако мали део јавности.

Узмимо за пример ethereum, који у протеклих недељу дана готово свакодневно достиже свој нови историјски максимум. У тренутку када "пуца биткоин балон" у децембру 2018. године, као што је негде већ постала навика инвеститора у криптовалуте, у покушају да спасу свој капитал огромна количина капитала од продаје "пропалог" биткоина прелива у ethereum.

Почетком 2018. године цена за један ethereum достиже тадашњи максимум од нешто више од 1.300 долара. Иако се тржиште сурвало, и цене пале на нивое и до 10 пута мање, људи су свакако задржали своје ethereume.

Чак иако су у том тренутку донели неразумну одлуку, данас могу да се похвале да су тај новац у року од три године и пар месеци увећали 3,35 пута.

Инвестирати само са стратегијом

Тренутна ситуација на тржиштима, како криптовалута тако и финансијског капитала, је таква да сви фактори налажу да је питање момента када ће све пасти у провалију, а према мишљењу стручњака досадашња пракса, макар што се тиче тржишта капитала и хартија од вредности, право је време за продају.

- Цене су на историјском максимуму, практично, оне су веће него што показују финансијски резултати, каже за "Блиц Бизнис" Бранислав Јоргић, власник истоимене брокерске куће и дугогодишњи учесник на тржишту капитала.

Он додаје да је пракса куповине по ниским, а продаја по високим ценама, правило број 1 у случају да се инвестира на средњи рок.

- Инвестирање у хартије од вредности и сличне финансијске инструменте је било згодно пре пола године. Све ове цене које су данас су се могле антиципирати, као и стање на тржишту које имамо сад. Цене које су на историјским максимумима последица су побољшања стања са пандемијом, наставља он.

bitkoin
биткоин / Извор: Профимедиа

- На дужи рок, тј. на 5 година и дуже, инвестирати има смисла само у случају да имате јасно дефинисану стратегију. У то спадају првенстевно улагања у реномиране компаније које имају позудане и добре прогнозе, и комбиновања улагања са обвезницама, закључује Јоргић.

Који су начини да се смањи ризк инвестирања?

Инвестирање фиксних износа у редовним интервалима

Ова техника инвестирања може да буде ефикасан начин да смањите ризик, али и страх, од инвестирања у погрешно време. Инвестирањем у унапред одређеним интервалима, без обазирања да ли је тржиште у расту или паду, поготово на волатилним тржиштима или у случају да имате много новца за инвестирање, драстично смањује ризик.

Диверзификација порфолија

Диверзификација портфолија је такође једна од стратегија које треба узети у обзир како би смањили ризик. Диверзификација портфолија је окосница сваке стратегије са циљем да смањи ризик и заштити ваш капитал.

На овај начин смањујете волатилност, као и повезаност имовине са којом располажете у свом протфолију (у смислу да ће пад вредности једног облика својине да повуче за собом пад и других).

Фокусирајте се на оно што можете да контролишете

Просто не можете да контролишете тржиште, али можете да контролишете како инвестирате и шта радите када је ситуација на тржишту лоша. Поштовати план и остати при инвестицији су кључни делови стварања богатства и заштите истог током година. У сваком другом случају остављате вашу финансијску будућност сили прилика.