Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БОЉИ УСЛОВИ ЗА МАЛИШАНЕ: Светска банка улаже 47 милиона евра у обданишта у Србији

23.02.2017. 10:44
Пише:
Танјуг
Deca
Деца / Извор: Профимедиа

Улагање у дечије образовање и васпитање подиже конкурентност

Одбор директора Светске банке одобрио је 47 милиона евра за пројекат Инклузивно предшколско образовање и васпитање (ИПОИВ) у Србији, који се реализује у сарадњи са "Новак Ђоковић фондацијом", захваљујући чему ће број места у предшколским установама у нашој земљи бити повећан за око 17.000.

Како је саопштено из Светске банке, Србија се придружила водећим земљама у свету које су посвећене раном развоју деце, финансирајући активности које ће допринети бољем успеху деце, повећању конкурентност српске привреде на дужи рок, њеном расту и отварању нових радних места.

- Чињеница да 25 одсто деце широм света нема прилику да се развија представља глобалну кризу која прети да младе зароби у сиромаштву и пре него што прославе пети рођендан, рекао је председник Светске банке Џим Јонг Ким. 

deca u vrtiću
деца у вртићу / Извор: Профимедиа

Улагање у дечије образовање и васпитање, како је истакао, не ради се само зато што је то добро, већ и зато што то подиже конкурентност. 

-Уз рани подстицај, добру исхрану и редован одлазак у предшколске установе деца више науче и више зарађују кад одрасту, навео је Ким.

Овим пројектом се финансира повећање броја предшколских установа и рад валификованих васпитача, а у оквиру њега наћи ће се и донације појединим општинама како би се повећао обухват угрожених група. 

Ако спадате у ОВУ групу људи, можете да подигнете и до 10.800 динара!

Улагање у рани развој деце на Западном Балкану није довољно. Тек свако друго дете у Србији је обухваћено предшколским образовањем. Чак и кад је реч о деци старијој од четири године, похађање предшколских установа у Србији је мало у односу на циљ од 95 одсто који је Европа себи поставила да постигне до 2020. године. У већини земаља Европске уније између 85 и 100 одсто деце похађа предшколске установе.

Поред тога, како се наводи у саопштењу, доступност предшколског образовања није правична у Србији. 

- Док више од 80 одсто деце из добростојећих породица похађа обданишта, мање од 10 одсто њих из сиромашних иде у предшколске установе. А кад је реч о Ромима, тек њих шест одсто је у обданишту. Пројекат инклузуивног образовања и васпитања отвориће могућност свој деци у Србији да похађају обданишта.

Пројекат, како се додаје, неће финансирати само формално образовање. 

У бар 30 општина подржаће обуку и информисање родитеља и васпитача о начинима стимулисања развоја беба и мале деце. Подржаће се и боље здравствене услуге, исхрана и заштита деце од стреса у кући и средини у којој живе.

Пројекат инклузивног образовања и васпитања произашао је из партнерства Светске банке и Новак Ђоковић фондације "Од раних победа корист целог живота", које је у августу 2015. године. Кроз ово партнерство прожима се огромно знање Светске банке и њени бројни програми раног развоја деце са посвећеношћу српског тениског шампиона Новака Ђоковића да се по целом свету промовишу социјалне и економске користи раног развоја деце. 

Novak Đoković
Новак Ђоковић / Извор: МН Press

- Ово је узбудљив дан за децу у Србији. Веома смо срећни да овај фантастични пројекат раног развоја деце у сарадњи са Светском банком долази у нашу земљу. То је корак ближе ка томе да свако дете има пођеднак приступ средствима која подстичу њихов раст и напредак, рекао је Новак Ђоковић. 

- Ја сам имао срећу да је уз мене била породица која ме воли и да сам имао подршку да као сасвим мали следим своје снове, а мој тим и ''Новак Ђоковић фондација'' раде напорно да се исте основе развију у Србији тако да и други имају прилику да постану шампиони својих снова, истакао је српски и светски тениски саампион.

Овај пројекат је важна прекретница за Србију, којом она показује колико је посвећена раном образовању деце као основи инклузивног напретка. Светска банка и "Новак Ђоковић фондација надају се да ће улагање у будућност Србије бити модел и за друге на западном Балкану па и шире. 

ГРЧКА НАЈЈЕФТИНИЈА ДО САД: Ево колико новца вам је потребно за одлазак на море

Пројекат је израђен под руководством Министарства образовања, науке и технолошког развоја, уз сарадњу са партнерима као што је УНИЦЕФ, Фонд за отворено друштво, Европска комисија и другим партнерима који су активни у овом сектору. Та сарадња ће обезбедити синергију и комплементарност на терену и повећаће значај, утицај и одрживост раног образовања и васпитања. 

Овај пројекат је додатак на подршку Светске банке Србији која у овом моменту износи око 1,6 милијарди долара за подржавање инклузивног развоја и отварања нових радних места у Србији, наводи се у саопштењу.