Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Цене хране и енергената на светским берзама незаустављиво расту, Србија има позамашне резерве нафте и гаса

02.03.2022. 13:24
Пише:
Србија Данас/Блиц
Pšenica
Пшеница / Извор: Профимедиа/илустрација

Цене хране и енергената последњих дана готово свакодневно расту на светским берзама.

Инвеститори су нервозни и све их више брине ризик од даљег раста инфлације, а неизвесност око руско - украјИнског рата и његових последица по глобалну привреду, само додатно "подгрејава" цене житарица, гаса, нафте, хране, злата... Неизвесност је већа имајући у виду да је Русија један од највећих извозника житарица на свету, али и други највећи извозник сирове нафте на планети.

Председник Александар Вучић рекао је јутрос да је због сукоба у Украјини ситуација у Европи и свету, "тежа из часа у час".

ЦЕНА ГАСА ПРЕМАШИЛА ИСТОРИЈСКИ МАКСИМУМ: Тресе се енергетско тржиште - цена ВЕЋА ОД 2.000 ДОЛАРА

ЦЕНА ГАСА ПРЕМАШИЛА ИСТОРИЈСКИ МАКСИМУМ: Тресе се енергетско тржиште - цена ВЕЋА ОД 2.000 ДОЛАРА

Азијско-пацифичке акције пале усред санкција Русији

Азијско-пацифичке акције пале усред санкција Русији

ДА ЛИ СМО У РЕЖИМУ ШТЕДЊЕ? Огласили се из Министартва енергетике: колике су нам залихе да издржимо без рестрикција

ДА ЛИ СМО У РЕЖИМУ ШТЕДЊЕ? Огласили се из Министартва енергетике: колике су нам залихе да издржимо без рестрикција

- Економски изазови су све тежи и све већи. Расту и цене свих прехрамбених производа и зато реагујемо и на највеће цене у историји угља, струје, гаса и свих сировинана. Зато је важно да предузимамо мере и са њима ћемо вас упознати у најкраћем року, вечерас или сутра - рекао је Вучић и поручио да је битно да се реагује без панике.

Цена гаса јутрос је забележила највећи скок од децембра 2021. За само неколико сати вредност хиљаду кубика је скочила са 1.235 долара на 1.500 долара, да би око 11 сати досегло 2.200 долара! Хиљаду кубика у Немачкој истовремено је премашило цену од 3.000 долара.

Гас TTF чвориште
Јуче: 1.235 долара за 1.000 кубика
Јутрос: 1.498 долара за 1.000 кубика
Данас око 11 х: 2.200 долара за 1.000 кубика
Силовит раст цена јутрос је наставила да бележи и нафта. Америчка нафта WTI скочила је на највиши ниво од 2013. током ноћашњег трговања. Истовремено је европска нафта Брент, премашила цену од 111 долара по барелу, а услед усијане тражње, што је ниво који није виђен још од јула 2014.

До најновијег поскупљења "црног злата", иначе, долази у тренутку када се Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници, међу којима је и Русија, спремају да одрже састанак на којем ће разговарати о плану производње за април.

Русија је, иначе, један од највећих добављача енергије на свету. Други је највећи извозник сирове нафте на планети, после Саудијске Арабије и највећи извозник природног гаса, далеко испред другопласираног Катара. Из Русије у Европу стиже 40 одсто укупних испорука гаса и 30 одсто испорука нафте.

Саветник министарке рударства и енергетике Петар Станојевић рекао је синоћ да је Србија сигурна у погеду снадбевања нафтом и гасом.

- Нафта у Србију стиже са Блиског истока и тај правац није угрожен сукобима у Украјини, а имамо и наше резерве нафте и нафтних деривата и нема ниједног индикатора због којег би требало покренути кризни план, рекао је он синић за РТС.

Скупља и пшеница, кукуруз...

И цене житарица на светским берзама последњих дана "лете" у небо. Јуче се тоном пшенице трговало по цени од око 290 долара, јутрос рано цена је скочила за 30 долара, да би потом забележила додатан раст од непуних 30 долара на 350 долара за тону. За 24 сата тона је поскупела за пуних 25 одсто!

Истовремено је расла и цена кукуруза и то око 2 одсто за последња 24 сата - на недељеном нивоу за 19 одсто. Нешто блажи раст бележи цена соје - око 7 одсто на недељном ниову.

Пшеница
Јуче: 291 долар по тони
Јутрос: 321
Сада: 350

Цене житарица истовремено су скочиле и на домаћој новосадској Продуктној берзи. Почетком прошле недеље кукуруз је био 27 динара за килограм, без ПДВ, а јуче се трговао по цени од 31 динар. Пшеница је скочила са 30 на 33 динара, а соја са 75 на 78 динара по килограму.

Директор Продуктне берзе Милош Јањић подсећа да су Русија и Украјина међу највећим извозницима житарица на свету, што говори, како наводи, колико много утичу на светска кретања цена хране.

- Неизвесност је велика - каже Јањић.

"Фокус да не извеземо превише"

На све то треба рећи да је пред Србијом пролећна сетва кукуруза и још неких култура и да је врло важно припремити земљиште, како би жетва била што боља, а година роднија. Пшенична сетва је завршена и сада је једно од стратешких питања добро управљање родом.

Значај је већи имајући у виду да су многи суседи гро својих потреба за житарицама и храном подмиривали и увозили из Србије. Црној Гори, рецимо, долази трећина хране и чак две трећине брашна из Србије, а велики увозник је и Македонија. Србија је притом имала рекордну жетву пшенице претходне године.

- Фокус је на томе да не извеземо превише - кажу у Немањиној 11.

Инвеститори траже сигурност
С друге стране, под притиском неизвесности и последица руско украјинских сукоба инвеститори су почели да траже уточишта у злату. То је цену злата одржало прилично стабилном на нивоу од око 62 долара по граму.

За сада је стабилна и цена бакра, а примећен је и пад цене угља.

Угаљ
Јуче: 330 долара
Данас: 315 долара
Бакар
Данас: 9.975 долара
Злато
Јуче: 62,247 долара по граму
Данас: 62,407 долара по граму