Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БУДИТЕ ОПРЕЗНИ КАД КУПУЈЕТЕ ПРЕКО ИНТЕРНЕТА: Објављена нова ЦРНА ЛИСТА трговаца преко друштвених мрежа, варају на сваком ћошку

21.09.2021. 16:02
Пише:
Србија Данас/Блиц
internet kupovina
интернет куповина / Извор: Профимедиа/илустрација

Поручио Најк, а стигла му јефтина копија

Колико пута сте "скроловали" кроз феед на некој од друштвених мрежа и да вас је у тумарању између фотографија и објава прекинула несвакидашња понуда неког онлајн трговца. Било да је реч о новом моделу патика, брендираној одећи или геџету, али углавном је била реч о невиђено повољној понуди, неретко и дупло јефтинијој опцији од оне у радњи

БЛАГИ ПАД БИТКОИНА: Погледајте колико вреде најпопуларније криптовалуте

БЛАГИ ПАД БИТКОИНА: Погледајте колико вреде најпопуларније криптовалуте

ИЗВУЧЕН ДОБИТНИК СТАНА У ЗЕМУНУ! Почео јесењи круг наградне игре "Узми рачун и победи"

ИЗВУЧЕН ДОБИТНИК СТАНА У ЗЕМУНУ! Почео јесењи круг наградне игре "Узми рачун и победи"

ОД ДРЖАВЕ И ДО 5.000 ЕВРА! Обезбеђена додатна средства за субвенције, ово су услови

ОД ДРЖАВЕ И ДО 5.000 ЕВРА! Обезбеђена додатна средства за субвенције, ово су услови

Преломите, поручите производ, договорите начин испоруке и плаћања. Чекате неко време, мислећи да сте одлично прошли, а онда и имате шта да видите. Уместо порученог модела патика, одеће или геџета, поштар вам је донео комад пластике, погрешну величина, кошуљу али друге боје, те бижутерију уместо, како се наводило прстена од полудрагог камења.

И заиста је тако. Али и шта да радите? Податке о трговцу немате, немате ни новац, а богами немате ни жељени артикал. Како би стали на пут преварама на интернету, Национална организација потрошача Србије направила је јединствену "црну листу" продаваца на интернету који се оглашавају путем Фејсбука или Инстаграма.

А резултати су изненађујући - 422 online продавнице, а делатности од продаје обуће, одеће и парфема - до продаје "скупоцених" сатова и накита, те телефона, технике и суплемената за тренирање..

"Поручио сам Најк, а стигла је јефтина копија"

Да свако може да буде "жртва" туђе лукавости и сопствене несмотрености сведочи и прича Алексе из Београда.

- Реклама на Инстаграму је промовисала страницу за продају брендираних патика. Прелето сам по страници, све је изгледало легитимно, слике нису изгледале "фуш", те сам се заинтересовао за један модел, прича наш саговорник.

- Цена је била и више од 50 одсто нижа него радњама (у овом случају око 9.000 динара), а и модел који је био на продају је био у боји које нема код нас. У том тренутку нисам размишљао да ли се ради о превари, наставља он.

Недељу дана касније, стигла је пошиљка. Куриру сам уредно платио, и иако ми је "под руком" било чудно, без пуно размишљања сам ушао у кућу, каже наш саговорник и додаје да када је отворио пакет имао шта да види.

- Уместо поручених патика, у неколико слојева стреч фолије била је умотана јефтина копија патика које не вреде ни десети део онога што сам платио, закључује Алекса.

"Црна листа"

Црна листа НОПС се налази на овом линку, и како стојји на сајту potrosac.info, она није коначна, није репрезентативан узорак по питању броја трговаца "на црно", нити представља листу трговаца на које потрошачи најчешће изјављују приговоре.

Састављана на два начина: прикупљањем и категоризацијом пријава грађана и провером онлајн трговаца, да ли поседују све неопходне информација истакнуте као такве у Закону о електронској трговини.

- Листа је делом састављена од пријава грађана, а делом од наше провере. Те информације које смо тражили су неопходне код свих врста трговаца, каже председник НОПС Горан Паповић.

Он је осврћући се на учестале преваре које се дешавају када грађани одлуче да купе нешто путем друштвених мрежа истакао да нема много шта ту да се уради.

- Једино што можемо као превентивну меру да урадимо је да направимо овакву листу. Постоји и други начин али је он немогућ. То би било увођење ригорозне контроле, али недовољан број инспектора онемогућава да се тако нешто и спроведе, каже Паповић.

- Додатан проблем је што ми када је реч о физичким лицима неможемо никако да помогнемо оштећеним грађанима, закључује он.

Шта каже закон?

Закон о електронској трговини у члану 6. јасно наводи које су обавезне информације које пружалац услуге електронске трговине мора да истакне.

Како стоји у члану 6. Закона пружалац услуга је дужан да корисницима пружи и назначи следеће информације на видном и доступном месту : Пословни име, адресу седишта, контакт податке, матични број (МБ), порески идентификациони број (ПИБ), детаљне податке о цени производа, који укључују и трошкове и остале манипулативне трошкове.

У случају да трговац поседује све податке, сматра се да он послује у складу са Законом и да је куповина код таквог трговца безбедна.