Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Електричар Златко открива који уређај ТРОШИ НАЈВИШЕ СТРУЈЕ: Ко је убица буџета, зашто трошак није исти по целој Србији и да ли да ГАСИМО БОЈЛЕР ИЛИ НЕ

26.02.2024. 07:04
Пише:
Србија Данас/Мондо
Struja i pare
Струја и паре / Извор: Фото: Shutterstock

Како да уштедимо струју, да ли да гасимо бојлер или га стално држимо упаљеног, који уређај је највећи потрошач, само су нека од питања која муче грађане који се довијају како да уштеде на рачунима за електричну енергију.

Од почетка 2023. године електрична енергија поскупела је за 10 одсто, што је поскупљење мање од 300 динара за просечно домаћинство. Грађанима ће нови увећани рачуни стићи на наплату у фебруару, а како би уштедели, стручњаци саветују да редовно сервисирају све велике потрошаче у домаћинству.

Према тврдњама стручњака, неадекватно одржавана машина за сушење веша највећи је потрошач електричне енергије у домаћинству и у стању је да ради по пет и више сати црпећи велику количну струје.

ПОПУЛАРАН И У СРБИЈИ: Овај чипс се ХИТНО ПОВЛАЧИ из продаје!Tortilja čips

ПОПУЛАРАН И У СРБИЈИ: Овај чипс се ХИТНО ПОВЛАЧИ из продаје!

ДЕТАЉАН КАЛЕНДАР: Ево када пензионери могу очекивати исплатеNovac

ДЕТАЉАН КАЛЕНДАР: Ево када пензионери могу очекивати исплате

ПРОДАТА НАЈСКУПЉА ГАРАЖА У БЕОГРАДУ: Папрена цена, шта мислите, који део града је у питању?Garaža

ПРОДАТА НАЈСКУПЉА ГАРАЖА У БЕОГРАДУ: Папрена цена, шта мислите, који део града је у питању?

"Ако се не очисти на време, машина за сушење веша троши електричну енергију као наркоман. Када су проходни канали зачепљени, а зачепе се после једне сезоне услед гомилања влакана која отпадају са гардеробе, створи се чеп, односно крпа. Машина за сушење тада суши ту крпу која се направила, не веш, а људи се онда жале да им програм ради по пет и по сати. Једоставно, машина покушава да осуши веш, прима информацију да је влажно, те нон стоп ради и врти у круг", објашњава електричар Златко Петровић и саветује да се сервисирање врши после сваке грејне сезоне, односно након зиме, што мало корисника практикује, пише Мондо.

Када су у питању потрошачи који троше највише струје у домаћинству, Петровић наводи да су међу топ три уређаја бојлери, машине за сушење веша и термоакумулационе пећи у случају којих потрошачи обично мисле да је кривац грејач за потрошњу, али проблем је у изолацији ТА пећи.

"Када је изолација ТА пећи лоша, грејач загреје увече, али каљеве цигле унутра се врло брзо охладе јер нема шта да их штити. То је исто као кућа без фасаде и изолације. Дакле није проблем грејач, већ изолација и она је разлог зашто пећи треба много времена да се загреје", наводи стручњак.

Како Петровић објашњава, потрошња бојлера у вези је са више фактора као што су грејач, квалитет воде, изолација, а важна је и старост бојлера.

"Најтоплије бих препоручио и знам да су најисплативији проточни бојлери јер троше најмање струје иако су са својих 24 киловата 12 пута јачи од обичних бојлера који имају 2 киловата. У Србији мисле да су проточни бојлери мали кухињски бојлери, али то су ниско или високо монтажни бојлери капацитета 5,7 или 10 литара. С друге стране, проточни бојлери, како само име каже, немају суд за складиштење воде, односно имају, али је малог капацитета, а грејач им ради од момента када подигнемо ручицу славине. Ради онолико дуго колико је нама потребно, тј. ако нам је потребна врела вода, он укључи 24 киловата. Укључује онолико колико му задамо, док моментом гашења воде престаје са радом", каже саговорник и додаје да проточни бојлер у просеку ради свега сат времена дневно.

Он истиче и да постоје велике разлике по питању квалитета бојлера, те да није свеједно да ли се одлучујемо за скупљи или јефтинији уређај.

"Уколико купите квалитетан бојлер, његова изолација ће и после десет година бити добра, мењамо само грејаче, али ако купите неки лошији и јефтинији, после пет година је потребна замена. Људи мисле да су завршили причу јер су добили гаранцију од 10 година на прохромски казан, али није у томе ствар, већ у хлађењу до кога брзо долази, па се бојлер константно пали и гаси, а рачуни за струју буду онда боже сачувај", каже наш саговорник.

Није иста вода на Врачару и на Бановом брду Петровић наводи и да животни век грејача није увек исти, већ да се грејачи мењају зависно од квалитета воде која није исте тврдоће нпр. на Врачару и на Бановом брду каже овај искусни електричар и саветује да бојлер никада не држимо на максимуму, већ на пола степена ниже од максимума.

Да ли да држимо увек упаљен бојлер или да га гасимо?

Осим што бојлер не би требало држати упаљен на максимуму, стручњак каже и да га треба гасити у случају да има стари грејач, није чишћен и није добра изолација. У супротном, код нових бојлера и добре изолације, слободно га држите упаљеног све време.

Србија Данас/Мондо