Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ МИСЛИТЕ ДА ЈЕ ОВО НОРМАЛНО?! Цена флашице воде и до 200 динара, Министарство трговине "не види потребу за интервенцијом"

24.07.2023. 09:10
Пише:
Србија Данас
Voda
Вода / Извор: Фото: Shutterstock

Док Србију коси топлотни талас са температурама које достижу невероватних 40 степени Целзијуса у хладу, а људи због врућине падају као покошени, Министарство трговине сматра да је цена флаширане воде од 200 динара сасвим у реду.

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" објавио је на свом сајту препоруке за грађане Србије током топлог времена, а као кључ у спречавању топлотног удара наводи се хидратација и редован унос воде.

- Редовно уносите течност, пре свега воду. Искључите алкохол, смањите унос кафе и безалкохолних пића са пуно шећера. Узимајте мање, а чешће оброке. Избегавајте тешку и високо калоричну храну - саветује Батут грађане како да преживе несносне врућине.

"КАДА САМ ПОГЛЕДАО ЦЕНОВНИК, ЗАПАЊИО САМ СЕ..." Београђанин шокиран ценом воде на главној аутобуској станици, ако желите да се освежите пред пут ПЛАТИЋЕТЕ ПАПРЕНО

"КАДА САМ ПОГЛЕДАО ЦЕНОВНИК, ЗАПАЊИО САМ СЕ..." Београђанин шокиран ценом воде на главној аутобуској станици, ако желите да се освежите пред пут ПЛАТИЋЕТЕ ПАПРЕНО

ГРЧКА ЗАКОНОМ ОГРАНИЧИЛА ЦЕНУ ФЛАШИРАНЕ ВОДЕ: Једним кораком решен огроман проблем који поставља задатак и другим земљама

ГРЧКА ЗАКОНОМ ОГРАНИЧИЛА ЦЕНУ ФЛАШИРАНЕ ВОДЕ: Једним кораком решен огроман проблем који поставља задатак и другим земљама

ДА ЛИ ФЛАШИРАНА ВОДА У СРБИЈИ МОЖЕ БИТИ ЈЕФТИНИЈА? Произвођачи неконкурентни на тржишту ЕУ, да ли нам пример Грчке може помоћи?

ДА ЛИ ФЛАШИРАНА ВОДА У СРБИЈИ МОЖЕ БИТИ ЈЕФТИНИЈА? Произвођачи неконкурентни на тржишту ЕУ, да ли нам пример Грчке може помоћи?

Према речима лекара, просечна одрасла особа која живи у умереној клими требало би да унесе око 3,7 литара течности уколико се ради о мушкарцима (што је око 15 чаша дневно) и 2,7 литра течности уколико се ради о женама (што је око 11 чаша). Међутим, како спољашња температура расте, тако треба повећавати и унос течности.

С обзиром да је вода најосновнија животна намирница без које је живот немогућ, питали смо Министарство трговине да ли може да ограничи цену флаширане воде по узору на Грчку и добили следећи одговор:

- Грађани Републике Србије, у 99 одсто општина и градова имају доступну пијаћу воду на чесмама. Флаширана вода је производ чија се цена формира слободно на тржишту у складу са понудом и тражњом. Све и када бисмо претпоставили да је набавна цена иста за све крајње продавце (малопродаја, угоститељство, киоск, биоскоп и сл.) трошкови пословања ових продаваца нису идентични, а они свакако утичу на формирање цене. На тржишту Републике Србије постоји више десетина произвођача флаширане воде и до сада нисмо имали проблема са снабдевеношћу, те самим тим не видимо потребу за интервенцијом - кажу из Министарства трговине.

Voda
Вода / Извор: Фото: Shutterstock

Иако Министарство сматра да цена флаширане воде у објектима широм Србије није важна, с обзиром да грађани имају доступну пијаћу воду на чесмама, да ли је и у пракси заиста тако?

Уколико путујете аутомобилом од Београда до Ниша (што је скоро 3 сата вожње) тешко да ћете наћи чесму, а готово је извесно да ћете због несносних врућина бити жедни и принуђени да купите воду за коју ћете на појединим пумпама морати да издвојите и до 150 динара за флашицу од 0.5 литра. Да узмемо у обзир и да сте воду понели од куће, због топлоте би се убрзо загрејала и тешко да би могла да вас освежи и спречи топлотни удар.

Ако шетате на Ади са децом, морате да издвојите и до 200 динара како бисте својим малишанима обезбедили једину суштински егзистенцијалну ствар која постоји на овом свету, а то је вода.

Вода је основна компонента сваког живог бића. Без воде биљке не би могле да расту, животиње не би преживеле, а опстанак људи не би био могућ. 

Вода је од кључне важности за наше тело. 70% људског тела чини вода, док чак 75% нашег мозга чини вода. Без воде не би било ни нашег памћења. Само 90 минута уобичајеног знојења смањује мозак као једна година старења, док само једна чаша воде враћа мозак у уобичајено стање. Човек може преживети само неколико дана без воде пре него што се суочи са озбиљним здравственим проблемима. Редовно уношење воде је кључно за правилно функционисање организма и одржавање здравља.

И док држава ограничава цене хлеба, који и не мора да се једе и кога у продавницама има и више десетина врста, Министарство трговине не види за сходно да ограничи макар цену флаширане воде од пола литра за коју није нормално да људи у држави попут Србије, која је богата водом, плаћају више од векне хлеба Сава који у овом тренутку кошта тачно 54 динара. 

Ако се нађете на некој од туристичких дестинација попут Копаоника или Златибора, за флашицу воде од 0.5 литра мораћете да издвојите и до 350 динара, што је скоро 7 пута више него што кошта векна хлеба "Сава", али Министарство трговине "не види потребу за интервенцијом". 

Подсетимо, министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић рекао је 24.05: "Победили смо инфлацију" јер цене у малопродаји почињу да опадају, како је саопштило његово министарство.

Tomislav Momirović
Томислав Момировић / Извор: Фото: Приватна архива

- Иза нас су тешке недеље, можда и најтеже у овом веку, али и под тим околностима држава мора да ради свој посао и не сме да стане. Претходних годину дана бијемо љуту битку са високом инфлацијом увезеном са истока Европе и данас слободно могу да кажем да смо у тој борби победили. Тренд раста цена се зауставио и цене полако почињу да падају - рекао је он.

Иако је оценио да се зауставио тренд раста цена и да оне полако почињу да опадају, што се најбоље види по великом броју "акција" у самоуслугама, те сматра да ће тај тренд ускоро постати трајан, цене флаширане воде остају високе, јер понављамо, Министарство трговине "не види потребу за интервенцијом".