Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДАВОС ПОСТАЈЕ ЦЕНТАР СВЕТА, ОВЕ ГОДИНЕ 3.000 УЧЕСНИКА: Ових 10 ствари сигурно нисте знали о Светском економском форуму!

22.01.2019. 09:21
Пише:
Србија Danas/BBC
davos
давос / Извор: Профимедиа

Већ скоро 50 година сваког јануара светски лидери, шефови највећих светских компанија и познате личности се окупљају у малом швајцарском граду по имену Давос, где се одржава Светски економски форум.

Ово је скуп најмоћнијих људи на планети, који када се све скупи поседују изузетно велики новац, а одлуке које донесу на овом скупу утицаће на животе свих држава. Форум почиње 22. јануара и трајаће све до петка 25. јануара, а процењује се да ће се окупити око 3.000 учесника.

1. ЗАПРАВО СЕ НЕ ЗОВЕ ДАВОС

Иако га сви зову Давос, овај јануарски састанак је заправо Светски економски форум (WEF). Давос је само име планинског швајцарског одмаралишта где се самит одржава.

Било је ситуација када су многи покушали да искористе име Давос за своје манифестације.

Davos
Давос / Извор: Профимедиа

Тако је рецимо инвестициона конференција у Саудијској Арабије названа "Давос у пустињи". Тада је WEF узвратио ударац и поручио да ће искористити сва средства да заштити бренд Давос од незаконитог припајања.

2. ТО НИЈЕ САМО КОНФЕРЕНЦИЈА

Светски економски форум је непрофитна група са амбициозном мисијом да побољша стање у свету. Годишњи скуп светских лидера из бројних области није само конферанција.

Ту постоје и бескрајни говори и предавања о било којој теми, од глобалне економије до како решити проблем стреса.

Такође, овај сусрет служи и за умрежавање људи, пошто могу за четири дана да имају велики број састанака, а сви су усмерени једни на друге пошто бораве на јако малом простору.

Иду на ручкове, вечере, забаве и пића, где представљај своју државу или фирму.

3. САСТАНЦИ МОГУ ДА ДОВЕДУ ДО АКЦИЈЕ

Оснивач форума је Клаус Шваб. Ова манифестација се одржава од 1971. године, а замишљена је као место где ће се разговарати о праксама глобалног управљања.

Сада WEF има ширу делатност али критичари тврде да је то само место где се много говори. Али изоловано окружење у Давосу нуду политичарима прилику да се сретну далеко од очију јавности.

davos
давос / Извор: Профимедиа

Северна и Јужна Кореја су овде одржале прве састанке на министарском нивоу 1989. године. Прошле године, грчки и македонски премијери су се срели први пут после седам година како би окончали спор између Македоније и Грчке око имена, који постоји већ 27 година.

4. САМО ФИРМЕ МНОГО ПЛАЋАЈУ ДА ПРИСУСТВУЈУ

Једини учесници на Давосу коју плаћају своје присуство су компаније, док остали учесници имају бесплатан позив. Накнада за компаније износи 23.800 евра по особи. Али то није све.

Они који долазе на форум морају да буду чланови Светског економског форума. Постоји неколико нивоа чланства, почевши од 60.000 швајцарских франака до невероватних 600.000 франака да имате статус "стратешког партнера".

То је скуп посао и само највиши представници имају приступ приватним састанцима са својим колегама из индустрије. Такође добијају и аутомобил и возача док су тамо, па се чини да није висока цена коју треба платити за то, зар не?

5. КОНФЕРЕНЦИЈСКЕ ПРОПУСНИЦЕ СУ ОЗНАЧЕНЕ БОЈАМА

Побољшање неједнакости је увек била важна тачка разговора у Давосу, али WEF има сопствени неједнаки систем који је означен различитим бојама.

Можда ћете бити на истом месту као и британски принц Вилијам или премијерка Новог Зеланда али мало је вероватно да ћете налетети на њих у тоалету.

davos
давос / Извор: Профимедиа

Гости високог профила добијају бели значку са холограмом која им да је приступ свуда, укључујући и специјалне састанке. Постоје различите значке за супружнике и новинаре које нуде различите нивое приступа.

Најнижи ниво је "хотелска значка" што значи да не можете да уђете у конференцијиски центар али је од суштинског значаја ако желите да присуствујте забавама или да идете на скијање.

6. ИМА ДОСТА МУШКАРАЦА

Од како је почео да се одржава овај форум, већину учесника на њему представљају мушкарци, док је жена знатно мање. Многи су мушке учеснике овог сусрета почели да описују као "Давос мушкарце". 

Ове године ће у Давосу бити 22 одсто жена, што није сјајно али се проценат удвостручио од 2001. године.

7. НЕМА МЛАДЕ ПУБЛИКЕ

davos
давос / Извор: Профимедиа

На сусретима у Давосу не присуствује млада публика, већ је просечена старост за мушкарце 54, а за жене 49 година.

Ипак и овде постоје изузеци. Са само 16 година, јужноафрички фотограф Скај Меакер је најмлађи учесник, док је најстарији Давид Атенбра (92).

8. WEF ИМА И СВОЈ ЈЕЗИК

Компликовани корпоративни жаркон је знак ове конференције. Оно што учесници кажу може да буде веома мистично чак и за искусног посматрача WEF.

Чак је и тема сваке конференције често неразумљива.

9. ТО ЈЕ КАО ЛЕТЕЊЕ, САМО БЕЗ ПРАВОГ ЛЕТЕЊА

Овогодишњи учесници су премијери Јапана и Новог Зеланда, као и британкси принц Вилијам и немачка канцеларка Ангела Меркел.

С обзиром ко све долази на форум, безбедност је на веома високом новоу. Снајперисти су распоређени на сваком кораку.

davos
давос / Извор: Профимедиа

Сваки пут када уђете у конференцијски центар морате да скинете капут, да скенирате свој лаптоп и торбу, а онда да поново обучете капут.

Слична је провера као на аеродрому, само што не летите нигде.

10. СВИ ВОЛЕ БЕСПЛАТНИ КАПУ

Иако се овде скупљају најмоћнији људи на планети, који имају милионе долара, сви до једног воле бесплатну капу у плавој боји.

Сваке године се обезбеђују плаве плетене капе за учеснике, па је постала својеврсни заштитни знак форуму у Давосу.