Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

До краја јануара онлајн пријава послодаваца за дуално образовање: Знате ли због чега је то веома важно?

26.01.2021. 14:23
Пише:
Србија Данас
Radnik
Радник / Извор: Профимедиа/илустрација

Коначну одлуку о одобреним одељењима по дуалном моделу образовања Министарство просвете, науке и технолошког развоја донеће објављивањем Конкурса за упис ученика у средње школе, који се очекује крајем марта 2021. године.

Послодавци у Србији који желе да се укључе у систем дуалног образовања до краја јануара могу да поднесу онлајн пријаву преко веб портала Привредне коморе Србије (ПКС). Процес пријављивања је потпуно дигитализован и поједностављен тако да у три корака сви заинтересовани могу направити профил и поднети пријаву.

Приликом пријављивања, послодавци подносе изјаву о спремности за укључивање у дуално образовање и захтев за акредитацију. Пратећу документацију за акредитацију послодавци достављају најкасније 10 дана од датума подношења изјаве и захтева, електронским путем на mejl: obrazovanje@pks.rs ili на адресу Привредне коморе Србије, Ресавска 13-15, Београд. Више информација послодавци могу добити на интернет страницама www.pks.rs и www.dualnoobrazovanje.rs.

Коначну одлуку о одобреним одељењима по дуалном моделу образовања Министарство просвете, науке и технолошког развоја донеће објављивањем Конкурса за упис ученика у средње школе, који се очекује крајем марта 2021. године. Компаније које су се већ пријавиле и користе бенефиције дуалног образовања огласиле су се и поделиле су своје утиске о томе како функционише дуално образовање, које су бенефиције добили као компанија и шта је оно најзначајније у моменту пословања када су од ПКС добили помоћ.

На питање, шта компаније мотивише да се укључе у реализацију дуалног модела образовања, представници појединих компанија у Србији одговарају:

- Као један од најпожељнијих послодаваца у Србији, желели смо да пружимо прилику и младим људима да расту уз нас, као и могућност да започну каријеру под кровом нашег дрогеријског ланца. Свакодневна посвећеност људским ресурсима и тежња да им пружимо прилику за лични и професионални развој нас је мотивисала за улазак у систем дуалног образовања. Од 2017. године континуирано радимо на развоју Програма дуалног образовања у сарадњи са Министарством просвете, Привредном комором Србије, Трговинским одељењем Амбасаде Аустрије, трговачким школама широм Србије и Саобраћајно-техничком школом у Земуну - рекли су из компаније дм дрогерие маркт.

DM
ДМ / Извор: Профимедиа/илустрација

- ПС Fashion је компанија која је увек заинтересована и проактивно учествује у различитим сегментима који изражавају нашу високу свест за друштвену одговорност. Од великог значаја је сама чињеница што смо укључивањем у развијање овог модела могли директно да утичемо у пружању могућности ученицима да стекну практично знање и конкретно "знање-како" када су у питању професије који су у изумирању. Сам модел утиче на стварање здраве друштвене средине која омогућава заинтересованим младим људима услове за образовање и развој, кроз стицање нових вештина током целог живота са обзиром да модел пружа једнаке могућности свима. Верујемо у то, да ако су теорија и пракса посебно конципиране, могу профилисати ученике да се на довољан и адекватан начин свеобухватно укључе у савремене токове рада који се углавном базирају на иновативним, динамичним и захтевним процесима - рекли су из компаније ПС Fashion.

- Компанија Гебрудер Weiss у Аустрији активно учествује у моделу дуалног образовања преко 80 година.  Веома смо поносни на чињеницу да су многи наши запослени након оваквог вида школовања остали у комапнији и И даље успешно расту и развијају се са њом. Пожелели смо да традицију наставимо и у Србији када смо 2018. године угостили прву генерацију ученика. Сматрамо да је за младе веома важно да кроз школовање све научено имају прилику да примене и у пракси, а са друге стране ми као компанија имамо могућност, вољу и жељу да им на том путу пружимо квалитетно менторство - рекли су из компанија Гебрудер Weiss.

- Наше предузеће су мотивисала искуства успешних фирми из наше области у западној Европи, највише Немачкој, Аустрији, Швајцарској где је дуално образовање кичма запошљавања нових кандидата - рекли су из Конелек.

- DRÄXLMAIER Гроуп подржава и промовише модел дуалног образовања у Србији на различите начине већ годинама уназад, јер верује да је овај модел веома користан за младе људе и омогућава боље стицање знања. У садашњем систему образовања млади су добијали само формално знање, а моделом Дуалног образовања ће добијати и усвајати осим формалних, и функционална знања, јер ће ученици учити у  реалним условима и у реалном процесу производње. Систем дуалног образовања у Немачкој је успостављен пре 43 године и компанија DRÄXLMAIER се одмах укључила у овај програм. Наши ученици су у стању да успешно савладају и лекције које раде и њихови вршњаци, мехатроничари из Намачке, али се одељење за образовање у нашој компанији пре свега води "кровним" документом за стицање компетенција ученика, а то је национални "Стандард квалификација" за образовни профил - одговорили су из компаније DRÄXLMAIER.

- У Boschu програм дуалног образовања има дугу традицију. Још 1913 наш оснивач Роберт Bosch је у својој радионици пружао прилику ученицима да се развијају. Тај систем обуке је показао јако добре резултате и са развојем компаније проширио се и у Bosch фабрикама широм света. Због овога није ни чудо да је компанија од старта пословања у Србији имала жељу да овај успешан модел примењује и у фабрици у Пећинцима. Поносни смо на чињеницу да смо пионири у дуалном моделу образовања у Србији и надамо се да смо као добар модел утицали на развој програма учења кроз рад - одговорили су из компаније Bosch.

Fabrika
Фабрика / Извор: Профимедиа/илустрација

На питање које бенефите од дуалног образовања увиђају као компанија, одговори су следећи:

- Концепт дуалног образовања младима омогућава да на врло ефикасан начин уплове у свет рада. На овај начин, они већ током средње школе себи могу да отворе пут до могућег запослења одмах по завршетку школовања. Учење кроз рад омогућава им да се одмах укључе у процесе компаније, створе прве радне навике, развију стручне и интерперсоналне вештине и осећај одговорности. Са друге стране, овај процес омогућава компанијама да запошљавају младе људе који су већ овладали новим вештинама и употребом технологије, а, поред тога, стекли и вештине организације, комуникације и реаговања у различитим ситуацијама - наводе из компаније дм дрогерие маркт.

- Бенефити за сваку компанију која би учествовала у оваквом моделу образовања су ти да компанија сама учествује у креирању адекватне радне снаге која ће се током школовања припремити са експертизом и савладаће компетенције које су релевантне за радне процесе у самој компанији. На тај начин се усклађују потребе саме компаније и сет вештина које поседују потенцијални кандидати на тржишту рада -  одговарају из компаније ПС Fashion.

- Оваквим видом школовања млади добијају другачију перспективу и адекватна знања, док ми као компанија добијамо школоване и добро обучене колеге које већ познају нашу организациону културу, процедуре и процесе. Овај пројекат даје нам једну такву ширину. Имамо могућност да своје знање несебично поделимо, и сутра добијемо сараднике који од почетка имају ту предност да одлуче да ли се њихове личне вредности поклапају са вредностима компаније - наводе из компанија Гебрудер Weiss.

- У овом моделу предности које видимо су могућност да кроз дужи временски период које ученик проведе код нас у фирми добро упознамо ученика или ученицу а такође да они упознају фирму. Такође ту је и могућност да ученике обучимо за конкретне стварне радне задатке - рекли су из Конелека.

- У школској 2017./2018. години на учењу кроз рад компанија DRÄXLMAIER је имала 8 ученика образовног профила Електроинсталатер. Након завршетка школске године, 6 ученика смо запослили, тако да је то веома висок проценат. Након акредитовања образовног профила Техничар Мехатронике, тј. школске 2018./2019. године, на учењу кроз рад примили 15 ученика, а исти је случај и школске 2019./2020. године. Тренутно 45 ученика обавља учење кроз рад у компанији DRÄXLMAIER, 15 из прве године, 15 из друге године и 15 из треће године. Дакле, могућност запослења већ унапред припремљених кадрова, је важан бенефит, не само за компанију, већ и за мотивацију ученика јер, ученици DRÄXLMAIER Гроуп, осим "Хард skills" вештина,  које обухватају  знања и професионалне вештине стечене образовањем, мерљиве дипломом и звањем, развијају и усвајају и "Софт skills" вештине, тачније, особине личности, ставова, навика, манира,  комуникацијске способности и радне етике.
Желим да резимирам да знања које ученици стекну у нашој компанији и теоретска и практична, у сублимацији са знањима које стекне у школи, су кључ за стварање успешног човека, а то је такође важно за компанију DRÄXLMAIER Гроуп - наводе из ове компаније.

- Прилика да се повеземо са локалном заједницом, обучимо квалитетне будуће кадрове компаније, и могућност да утичемо на развој образовања у Републици Србији су неколико најбитнијих бенефита које смо као компанија добили укључивањем у дуални модел образовања - одговарају из компаније Bosch.

На питање шта би истакли као најпозитивнији аспект укључивања компаније у дуално образовање, познате иностране и српске компаније издвајају следеће:

- Поносни смо што кроз овакву форму школовања доприносимо професионалном развоју младих људи и омогућавамо им успешан почетак каријере у дм-у. Част нам је што имамо прилику да будемо њихов ослонац на том путу, али и да и ми растемо са њима јер, са друге стране, наши лиценцирани инструктори који раде директно са младима, стичу нова искуства и развијају се на различитим пољима - наводе из дм дрогерие маркт.

Radnik
Радник / Извор: Профимедиа

- Наш циљ и замисао са укључењем у модел дуалног образовања је био јасан: да кроз заједничку сарадњу и учење наш град постане богатији за оне кадрове који су локалној индустрији потребни. Реализација овог програма је довела до тога да је младима у Чачку обебеђена прилика да уче и усаврше свој занат, а нама је припала част да управо ти млади људи расту и развијају се заједно са компанијом ПС Fashion. За стицање и савладавање конкретне вештине, ученицима смо пружили адекватан простор, потпуна средства за рад и савремену технолошку опрему, и позитивна повратна инфомрација и њихово задовољство у погледу услова и квалитета праксе нам је посебно значајно - издвајају из ПС Fashion-a.

- Дефинитивно би то била размена искустава између ментора и ученика, могућност да се боље упознамо са млађим генерацијама, увидимо које су њихове жеље и потребе, послушамо их и покушамо да се на различите начине прилагодимо и разумемо. Колико су они учили од нас, толико смо и ми од њих. Знање које смо једни другима пренели је непроцењиво - рекли су из компанија Гебрудер Weiss.

- Најпозитивнија страна укључивања наше компаније је могућност да запослимо ученике које смо добро упознали - рекли су из Конелека.

- Уз Дуални модел образовња млади ће бити предузетни, развијаће пројектно, процесно, синтезно, рационално и критичко мишљење. Такође, синергијска веза између школа и компанија  по овом моделу образовања је веома велика. Дуалним моделом образовања се омогућило да компаније имају одређен утицај на компетенције које ученици усвајају током њиховог школовања - наводе из DRÄXLMAIER Гроуп компаније.

- Као најпозитивнији аспект би истакли податак да је више од 90% ученика који су до сада завршили наш програм дуалног образовања започело своју професионалну каријеру у нашој фабрици. Изузетно смо поносни на ове вредне младе људе који већ дају пун допринос развоју наше фабрике - издвајају из компаније Bosch.

У ком сегменту укључивања у дуално образовање/реализације дуалног модела вам је била значајна подршка ПКС-а?

- Са Привредном комором Србије, као нашим блиским сарадником, унапређујемо развој образовног система у Србији. Од самог почетка, подршка Привредне коморе у виду обуке лиценцираних инструктора, акредитације, промоције дуалног образовања, учествовања у изради закона о дуалном образовању и стручног усмеравања - била нам је од неизмерног значаја. Верујемо да ће програм дуалног образовања који спроводимо заједничким снагама наставити да живи кроз године и да ћемо имати ту част да испратимо још много генерација школованих по овом напредном моделу наставе - наводе из компаније дм дрогерие маркт.

- Као компанија, ми смо учешће у оваквом програму од самог почетка прихватили са великом одговорношћу и била нам је потребна подршка како бисмо ученицима пружили најбоље. Привредна комора Србије нам је од самог укључивања у програм давала смернице и потребно знање, такође, показала је апсолутно разумевање и вредновање свих предлога за усавршавање програма - рекли су из ПС Fashion-a.

Fabrika
Фабрика / Извор: Профимедиа

- Од самог почетка ПКС нам је пружила веома значајну подршку у свим сегментима. За нас је 2018 године када смо кренули у саму реализацију пројекта, све ово било ново. Веома нам је било важно да све буде спроведено у складу са законом. Имали смо одличну комуникацију са колегиницама и колегама из ПКС као и правовремене информације, што нам је било изузетно битно како не би дошло до неких пропуста. Такође, имали смо одличну сарадњу и што се тиче организовања обука за менторе. Тренутно у компанији имамо 11 лиценцираних ментора. Сарадњу настављамо у истом ритму и радујемо се новим заједничким пројектима - говоре из компаније Гебрудер Weiss.

- Подршка ПКС-а је била значајна највише око обука за инструкторе, повезивање са средњим школама као и промоција наше фирме на друштвеним мрежама. Похвалио бих ПКС и зато што су нас питали за мишљење око текста пре објављивања конкурса "Моја прва плата". Интересовало их је наше мишљење, то значи да раде свој посао врло професионално и модерно -  наводе из Конелек-а.

- Привредна комора Србије, са којом имам одличну сарадњу, и лично али и на компанијском нивоу, показала се као одличан партнер у реализацји дуалног модела образовања. ПКС је спона између школа и компанија, и као таква, она је веома важна "полуга у механизму" дуалног образовања. ПКС је својим саветима била од помоћи компанији DRÄXLMAIER приликом "утврђивања испуњености за извођење учења кроз рад код послодавца", а такође и на решавању свих питања везаних за дуални модел образовања. Такође, уверен сам да ПКС у веома великој мери доприноси развоју дуалног образовања у нашој земљи - рекли су из DRÄXLMAIER Гроуп компаније.

- У пионирском подухвату развоја дуалног модела образовања нисмо могли имплементирати све елементе добре праксе других програма дуалног образовања у оквиру Bosch система јер свака држава има јединствен образовни систем. У почетку смо имали недоумице у вези са законским одредбама, с обзиром да је пројекат био новина за Републику Србију и образовне инстутуције, тако да нам је много значила  помоћ и подршка у развоју програма коју нам је пружила Служба за дуално образовање и образовне политике ПКС.  Уколико бих морао да истакнем један сегмент где нам је помоћ ПКС била најзначајнија то би свакако био процес Акредитације компаније за образовне профиле "Индустријски механичар" и "Техничар мехатронике" -  рекли су из Bosch-a.

На питање шта би на основу досадашњег искуства препоручили у циљу побољшања у области дуалног образовања, компаније издвајају:

- Активнија улога привреде један је од кључних фактора који би допринели популаризацији дуалног образовања. Добар темељ дугорочном развоју овог система школовања поставио је Закон о дуалном образовању, који ће, уверени смо, омогућити да пребродимо све изазове у пракси и ученицима омогућимо ефикасно образовање, као и брже запошљавање након завршене средње школе. дм ће са задовољством пружити подршку и другим компанијама које желе да се укључе у Програм - рекли су из дм дрогерие маркт.

- Приликом започињања програма дуалног образовања, срели смо се са разним изазовима, питањима, па и потешкоћама. Сви смо у томе били нови, ми као компанија, па и ученици који су тек ушли у програм. Досадашња сарадња и са ПКС и са школом је била изванредна у смислу да смо транспарентно и благовремено долазили до разних побољшања и то је довело до 4 године изузетне сарадње. Заједно смо дошли до овог нивоа знања и искуства и добро је да задржимо такву путању - издвајају из ПС Fashion-a.

Fabrika, radnici
Фабрика, радници / Извор: Профимедиа/илустрација

- Овим путем желели бисмо да позовемо и остале компаније да се придруже пројекту дуалног образовања како би што већи број деце у Србији имало прилику да се школује по овом моделу. Млади у Србији имају потенцијала и треба им свима дати шансу да кроз комбинацију квалитетног образовања и адекватне праксе упознају привреду и послодавце који имају шта да им понуде - наводе из Гебрудер Weiss компаније.

- Следећи изазов ће бити да деца која нам долазе из школа дођу са бољим школским знањем. Углавном нам стижу деца без икаквог школског знања. Није наш посао да их учимо све од нуле, ми треба да их учимо практичном раду али било би добро да науче бар основе у школи. То ће бити следећи циљ за све укључене у процес. На пример у производњи  било би пожељно да ученик зна да прочита технички цртеж и рецимо да зна шта су ортогоналне пројекције, то се чак помиње и у основној школи. После тога ће бити изазов да привучемо поново децу машинству и електротехници  јер се отвара доста радних места у страним и домаћим фирмама које треба попунити - наводе из Конелек-а.

- Компанијама, као што је DRÄXLMAIER Гроуп, треба се омогућити да уз националне институције (Привредна комора, Министарство просвете), активније учествују у промовисању  Дуалног система образовања, јер мишљења сам, да овакве компаније могу мотивисати остале компаније да се активније укључе у овај систем. Такође, потребно је у већој мери подржавати и мотивисати све учеснике у дуалном образовању (компаније, инструкторе, ученике). Направити "Национални тим" који ће се бавити развојем дуалног образовања у чијем ће саставу бити најуспешније компаније у Србији у домену дуалног образовања. Оно што је најважније, како активирати што више ученика да се одлуче за дуални систем може бити и пројекат који подржава DRÄXLMAIER Гроуп, а чијии је аутор и координатор Леонардо Бренда, где се ученицима од 9-11 година већ представљају разна занимања - рекли су из DRÄXLMAIER Гроуп.

- Сматрамо да је програм дуалног образовања изузетно квалитетан и да напредује из године у годину, а као прилику за његово унапређење би препоручили повећано укључивање послодаваца у развој наставних планова за образовне профиле који су у систему дуалног образовања, јер сматрамо да својим искуством можемо допринети да се практични модели реализују још квалитетније. На крају бих позвао и друге послодавце да се укључе у овај изузетни програм, а оне који су већ укључени да узму веће учешће у његовом развоју и напретку - издвајају из компаније Bosch.