Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

„Дунав“ бележи раст осигурања пољопривредне производње

29.12.2020. 16:02
Пише:
Промо
Pijaca
Пијаца

Члан Извршног одбора „Дунав осигурања“ Драгица Јанковић том приликом је истакла „да је ова година због пандемије коронавируса обележена отежаном комуникацијом међу људима, али да је упркос томе ‘Дунав’ успео да у осигурању пољопривреде оствари раст премије од 16 одсто“

На самом крају 2020. године, у организацији Компаније „Дунав осигурање“ и Удружења новинара за пољопривреду „Agropress“, на Палилулској пијаци у Београду одржана је последња едукативну радионица у овогодишњем циклусу на тему осигурања пољопривредне производње. 

Члан Извршног одбора „Дунав осигурања“ Драгица Јанковић том приликом је истакла „да је ова година због пандемије коронавируса обележена отежаном комуникацијом међу људима, али да је упркос томе ‘Дунав’ успео да у осигурању пољопривреде оствари раст премије од 16 одсто“. Она појашњава да раст премије није последица повећања раста цена осигурања, већ последица повећања броја полиса.

- Ову годину обележио је и велик број штета у пољопривреди. ‘Дунав’ је имао око 6.500 захтева за накнаду штета у пољопривреди и исплатио је око 1,2 милијарде динара - навела је Јанковић. Појашњава да разлика између наплаћене премије и исплаћених штета није довољна да покрије трошкове осигурања који су у пољопривреди високи.

Pijaca
Пијаца / Извор: Фото: Промо

Према речима Драгице Јанковић, процена „Дунава“ је да ће ове године „комбиновани рацио“ бити преко 120 одсто, што значи да ће исплате за штете и трошкове бити веће за 20 одсто од премије коју је „Дунав осигурање“ наплатило.

У сусрет новој 2021. години, Драгица Јанковић, члан ИО „Дунав осигурања“, свим пољопривредним произвођачима у новој 2021. години пожелела је пре свега много здравља, плодну земљу и родну годину без штета! Компанија „Дунав осигурање“ и у новој 2021. години следиће свој слоган: „Пријатељ, остаје пријатељ“.

Говорећи о напорима да се осигурање пољопривредне производње учини прихватљивијим за осигуранике, као и о значају едукације пољопривредника, Јанковић је истакла неколико битних активности:

- Прошле године је при Удружењу осигуравача основана Комисија за пољопривреду у којој стручњаци анализирају и дају предлоге и иницијативе, како друштвима за осигурање тако и Министарству пољопривреде. Ова сарадња дала је добре резултате. Потом, Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства повећало је субвенције у пет округа, на 70 одсто, што је резултирало порастом броја полиса осигурања у „Дунаву“. Друштва за осигурање издвајају 10 одсто од премије регистрованих пољопривредних газдинстава за превентиву. У Компанији ‘Дунав’ посебну пажњу посвећујемо едукацији пољопривредника када је реч осигурању. Ове године нисмо могли да одржавамо уобичајене едукативне радионице, али смо посећивали и одржавали контакте и сусрете с пољопривредним произвођачима и осигураницима широм Србије и Републике Српске. Наши домаћини били су повртари, винари и виноградари, воћари и сточари.
Када друштва за осигурање буду имала бољи резултат у осигурању, то ће значити и боље услове за пољопривреднике који желе да се осигурају, јер ће надокнаду за штету добијати од друштва за осигурање, а држава неће морати да издваја средства из буџета да надокнади штету пољопривреднику - закључила је Драгица Јанковић, члан ИО „Дунав осигурања“.

Dragica Janković
Драгица Јанковић / Извор: Фото: Промо

Државни секретар у Министарству пољопривреде Сенад Махмутовић истакао је да су сви који се баве пољопривредном производњом, или су за њу везани, свесни велике неизвесности на које човек не може да утиче. Истакао је да је осигурање један од начина да се ризик од штете умањи и сведе на минимум, а надокнади кроз осигурање које пољопривредници могу да склапају с осигуравајућим кућама. Подсетио је да Министарство годинама издваја значајна финансијска средства за подршку пољопривредницима за субвенцију, што су препознале и локалне самоуправе.

- То је једина мера овог министарства за коју пољопривредник може да оствари право из републичког и локалног буџета. У неким окрузима који су процењени као ризични, Министарство надокнађује 70 одсто трошкова премије, а неке локалне самоуправе још 10 и 20 одсто, што је скоро у целости трошак враћен пољопривредницима - рекао је Махмутовић.

Senad Mahmutović
Сенад Махмутовић / Извор: Фото: Промо

 

Напомиње да из године у годину сваки захтев који је правно исправан министарство исплаћује, те да је у овој години било око 30.000 захтева. Од тога 27.000 захтева у пољопривредној производњи и око 1.100 захтева за осигурање животиња, вредности око 1,25 милијарди динара, додао је Махмутовић.

Захвалио је осигуравајућим кућама које, како је рекао, настоје да допру до сваког пољопривредника и понуде могућност да заштите своја добра.

Младен Минић из села Секурич, који има фарму оваца од 200 грла, у протекле две-три године претрпео је угинуће неколико грла, па је тим поводом истакао да са „Дунавом“ има добра искуства у осигурању, добру и брзу исплату.

Mladen Minić
Младен Минић / Извор: Фото: Промо

- Важно је да цело стадо буде осигурано и заштићено - каже Минић, који је и председник Удружења младих пољопривредника Србије. Апеловао је на младе пољопривреднике да осигурају своју производњу. Осигурање у пољопривреди је субвенционисано и од стране Министарства, па су и трошкови осигурања мањи, додао је Минић.

Процес едукације није брз, али је сваки нови регистровани осигураник успех, што Компанији „Дунав осигурање“ даје подстрек да заједничким наступом и синергијом са свим учесницима на тржишту подиже свест пољопривредних произвођача о значају осигурања.