Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Дунав осигурање: Улагања у пољопривреду су сигурна само ако су осигурана

22.11.2018. 15:47
Пише:
Танјуг
Foto: Tanjug/ Dimitrije Nikolić
Фото: Танјуг/ Димитрије Николић / Извор: Фото: Танјуг/ Димитрије Николић

Компанија "Дунав осигурање" и Удружење новинара за пољопривреду "Агропреш" организовале су данас у Сврљигу едукативну радионицу "Жене у агробизнису", на којој је било речи о значају осигурања пољопривредне производње и имовине газдинства.

Директор Главне филијале "Дунав осигурања" Ниш Горан Гавриловић напоменуо је да пољопривредна производња у Нишком и Топличком округу није довољно заштићена, а да је циљ компаније да укаже да су улагања у пољопривреду сигурна само уколико су осигурана.

- Пољопривреда је индустрија под ведрим небом и да постоје ризици на које не може да утичемо и које не можемо да спречимо, као што су олуја, град, рани мраз, али можемо кроз неке одштете, преко осигуравајуће куће Дунав, да добијемо неки нови капитал за будући пољопривредни циклус - рекао је Гавриловић.

Истакао је да је прошле године филијала у Нишу имала фактурисане премије у износу од око 17 милиона динара, а исплаћених штета око седам милиона, док је ове године, због лоших временских услова, исплатила штете од 40 милиона динара, а имала премију око 22 милиона динара.

- Ту видимо колико је непредвидива сама пољопривредна производња и колико је тешко измерити нивое ризика. Зато Дунав као друштвено одговорна компанија има обавезу да се том врстом осигурања бави без обзира да ли је профитабилна или није - подвукао је Гавриловић.

Према његовим речима, Дунав има изванредну сарадњу са општином Сврљиг, а посебно по питању осигурања пољопривредне производње и осигурања имовине.

Foto: Tanjug/ Dimitrije Nikolić
Фото: Танјуг/ Димитрије Николић / Извор: Фото: Танјуг/ Димитрије Николић

Указао је да поред тога што Министарство пољопривреде даје субвенције од 40 одсто на премију осигурања, прошле године и општина Сврљиг је дала још 40 одсто, тако да су, објашњава Гавриловић, пољопривредни произвођачи полису плаћали 20 одсто од њене вредности.

Наиме, Главна филијала Ниш покрива пословно подручје општина Ниш, Сврљиг, Алексинац, Ражањ, Сокобања, Гаџин Хан, Мерошина, Дољевац, Прокупље, Житорађа, Куршумлија и Блаце.

Председница општине Сврљиг Јелена Трифуновић каже да је општина у последњих 14 година доста издвојила у фонд за развој пољопривреде, тако да субвенционише велики број мера, а једна од њих је и суфинансирање осигурања.

Објашњава да су се на то одлучили јер су увидели да штете које пољопривредници претрпе, општина, због малог буџета, није у стању да надокнади.

- Општина издваја још 40 одсто средстава за осигурање пољопривреде.

Ранијих година када осигурање није било популарно морали смо да одвајамо више средства из буџета, а сада то иде на терет Дунава - рекла је Трифуновић.

Мимо тога, истиче она, општина осигурава и имовину, тако да је имовина грађана те општина такође осигурана преко компаније Дунав.

Подсећа да је ова година за пољопривреднике била тешка, али да је већина њих на време осигурала своје пољопривредне производе и да је била задовољна брзином исплате, али и олакшаном процедуром коју су обављали запослени у Дунаву.

Татјана Петровић, медицинска сестра чији се родитељи баве пољопривредном производњом свих култура, а у чему им она са супругом помаже, одлучила је данас након едукативне радионице да осигура њихово имање.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Како каже, одлучила се јер је увидела да је осигурање предности, а као главну предност навела је надокнаду штете.

Пољопривредник Бојан Павловић, који се већ 20 година бави производњом вишања, а последњих пет осигурава плод код компаније Дунав, каже да је ове године имао штету која му је надокнађена на време.

Истиче да је осигурање за њега била инвестиција, а не трошак.

Посаветовао је све суграђане који до сада нису осигурали своју пољопривредну производњу да то учине и искористе повраћај осигурања од чак 80 одсто који општина Сврљиг и држава дају.

Уредник Агробизниса Горан Ђаковић каже да ретко која општина враћа још 40 одсто од премије осигурања, додајући да је Сврљиг препознао значај осигурања.

- Они су препознали да је осигурање инвестиција и да је лакше да се на тај начин побрину за пољопривреднике него да се сваке године баве питањима штета и социјалним питањима, а то је и смисао наших радионица - подвукао је Ђаковић.

Подсећа и да је министар пољопривреде најавио да ће се појачати субвенције које се односе на осигурање, и изразио наду да ће то следеће године донети већи проценат осигурања.

Такође, компанија "Дунав осигурање" у своју палету услуга осигурања имовине уврстила је и комбиновано осигурање домаћинства - чувар куће, којим се могу осигурати настањени стамбени објекти, инсталације и опрема у њима, ствари домаћинства, чланови, уметнички предмети...