Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈБОГАТИЈИ ЧОВЕК НА СВЕТУ ТОКОМ РАЗГОВОРА ЗА ПОСАО ПОСТАВЉА САМО ДВА ПИТАЊА: Једно је везано за прозоре

10.03.2024. 22:24
Пише:
Србија Данас/Телеграф Бизнис
prozori
прозори / Извор: Фото: Shutterstock

Ен Хајат износи своја искуства из Амазона,

Бивша запослена у Амазону, Ен Хајат присетила се исцрпљујућег процеса интервјуисања кроз који је морала да прође пре него што је коначно упознала Џефа Безоса. Иако је данас наставила да гради успешну каријеру, било је тренутака када се није надала да ће пронаћи добар посао.

АВАНТУРА НАЈДУЖОМ ЖЕЛЕЗНИЧКОМ РУТОМ: Путовање кроз 13 земаља ПО ПОВОЉНОЈ ЦЕНИSeul, Južna Koreja, voz

АВАНТУРА НАЈДУЖОМ ЖЕЛЕЗНИЧКОМ РУТОМ: Путовање кроз 13 земаља ПО ПОВОЉНОЈ ЦЕНИ

НАЈСТАРИЈА КОНОБАРИЦА НА СВЕТ У ИДЕ У ПЕНЗИЈУ: Има 92 године и због једног разлога ЖАЛИ ШТО МОРА ДА ПРЕСТАНЕ ДА РАДИ (ФОТО)konobarica

НАЈСТАРИЈА КОНОБАРИЦА НА СВЕТ У ИДЕ У ПЕНЗИЈУ: Има 92 године и због једног разлога ЖАЛИ ШТО МОРА ДА ПРЕСТАНЕ ДА РАДИ (ФОТО)

ЛЕПА ВЕСТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ: Наградни фонд за "Најдомаћина" износи више од 7 милиона динара, осим новчане, ту су и ове награде!karavan Najdomaćin

ЛЕПА ВЕСТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ: Наградни фонд за "Најдомаћина" износи више од 7 милиона динара, осим новчане, ту су и ове награде!

- У почетку нисам размишљала о пријави на Амазон. Одрасла сам у Редмонду у Вашингтону и већина родитеља мојих пријатеља били су технолошки руководиоци, и иако су добро зарађивали, њихови животи ми нису изгледали посебно забавни. Али многи моји другови из разреда су дипломирали без понуда за посао, па сам се осећала као да треба да истражим све опције - истакла је она у унтервјуу за ЦНБЦ.

Како је истакла, послала је свој ЦВ Амазону, након чега није много размишљала о томе.

- На моје изненађење, позвана сам на разговор у првом кругу за улогу млађег асистента. Нисам имала везе у компанији, нисам имала диплому из информатике и апсолутно никакво искуство у раду за генералног директора - истакла је она.

Ен тврди да је су интервјуи у Амазону били вртоглави, како по обиму, тако и по темпу. Имала је разговоре са старијим асистентима по цео дан.

- Један интервју је обављен у мрачној канцеларији са само сјајем монитора испуњеним шифрама и чудним разнобојним ротирајућим ноћним светлом у углу - присетила се Ен.

Неколико месеци касније, након што се нико није јавља, Ен је почела да губи наду, а потом, зазвонио је телефон. Амазонов радник ме је замолио да се вратим на последњи интервју. Извинили су ми се због дугог, развученог процеса и обећали ми да ће ово бити последњи. Ипак, оно што јој нису рекли јесте да ће разговор бити са самим Безосом.

- Безос је започео интервју обећавајући да ће поставити само два питања и да ће прво бити "забавна" мозгалица. Дубоко сам удахнула док је устао и узео оловку.

"Желим да израчунате број прозора у граду Сијетлу"

- Била сам престрављена. Онда сам застала да се смирим, подсећајући себе да размислим о његовој мотивацији. и схватим зашто ми је поставио то питање. Жели да види како мој ум функционише, рекла сам себи. Жели да ме види како разлажем компликован проблем на мале кораке којима се може управљати. Ја могу да урадим. Навела сам како ћу почети са бројем људи у Сијетлу, за који сам, на срећу, тачно претпоставила да је око 1 милион, само да бих олакшала математику. Онда сам рекао да ће свако од њих имати дом, начин превоза и канцеларију или школу - све ће имати прозоре. Зато сам предложила да процену базирамо на просецима тих вредности - причала је она.

- Онда смо урадили математику. Ушли смо у сваки могући сценарио, групу, аномалију и начине да објаснимо ове изузетке. Чинило ми се као да сам то причала сатима док је Безос попуњавао таблу бројевима. Сигуран сам да је заправо требало више од 10 минута. Сећам се да сам била узбуђена када је записао коначну процену. Заокружио га је - истакал је она.

- То изгледа тачно - рекао је.

"Који су ваши циљеви у каријери"

- Рекла сам му да се Амазон показао као компанија пуна амбициозних и страствених људи. Желела сам да будем као они и да научим оно што они знају. Њихове снаге су биле у областима које сам лично желела да развијем, тако да је вредност искуства била очигледна, иако ми је деловало као скретање са мог циља да будем професор. Објаснила сам да немам појма како да будем асистент, али да знам колико је важно бити стално ван зоне удобности. Желео сам да скочим у астрономску криву учења и раста. - истакла је она.

- Познавајући Безоса као и сада, видим зашто су то била његова једина два питања. Мерио је мој потенцијал постављајући питања која би истраживала да ли имам храбрости и мотивације да трчим његовим темпом и будем довољно храбра да доследно скачем са њим и напредујем - додала је Ем.

Како је навела, до краја интервјуа, обоје су знали да ћу Ем учинити све да буде успешна, упркос томе што је била млађи кандидат од осталих.

- Безос ме је на крају запослио на лицу места. Дао ми је отворени сто на само три метра од његовог. То му је био најближи сто у компанији - истакла је она.

Ем је додала да је Безос запошљавао искјучиво људе који су сијали енергијом и потенцијалом, али пре свега и мотивацијом. Он није морао да их "вуче" кроз поосао, већ само да каналише оно што већ имају.

Извор: Србија Данас/Телеграф Бизнис/Дуца Јовановић/М.А.