Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КРЕЋЕ РИГОРОЗНА КОНТРОЛА! Куцање на старој каси или писање у свеску НЕ ДОЛАЗИ У ОБЗИР, ризикујете папрену КАЗНУ

04.05.2022. 22:19
Пише:
Србија данас/Телеграф
Kasa, kupovina, plaćanje
Каса, куповина, плаћање / Извор: Профимедиа/илустрација

Завршио се први радни дан од почетка примене Закона о фискализацији, што значи да сви који су досад пружали услуге или трговали са физичким лицима не издајући им фискалне рачуне то више не могу да раде.

Ускоро креће и контрола порезника како би се проверило на терену да ли се поштује закон који је почео да важи 1. маја. То је оно што би требало да буде најважнији циљ е-фискализације - мања контрола заправо, и превођење из сиве зоне пословања одређених привредника.

Контрола је међутим неопходна јер многи мали трговци и предузетници, упркос периоду транзиције, нису још успели да се ускладе јер их буне процедуре, а има и оних којима нису стигли уређаји.

НАРОДНА БАНКА ОБЈАВИЛА: Долази до промене курса динара

НАРОДНА БАНКА ОБЈАВИЛА: Долази до промене курса динара

СТРУЈА ПОНОВО ПОСКУПЉУЈЕ: Не зна се колико - ево шта кажу стручњаци

СТРУЈА ПОНОВО ПОСКУПЉУЈЕ: Не зна се колико - ево шта кажу стручњаци

СВЕТ УЛАЗИ У ВЕОМА ОПАСНУ ЗОНУ: Цене кукуруза највише у последњих 10 година, 20 милиона тона жита ЗАРОБЉЕНО у Украјини!

СВЕТ УЛАЗИ У ВЕОМА ОПАСНУ ЗОНУ: Цене кукуруза највише у последњих 10 година, 20 милиона тона жита ЗАРОБЉЕНО у Украјини!

Свеједно, они се третирају као да су у прекршају и једина опција за њих је нова каса или катанац на радњу (што изискује нове трошкове). Никакво "писање у свеску", вађење исечака или куцање на старој каси не долази у обзир, напомиње се.

Оно што међутим може да буде олакшавајућа околоност јесу протекли нерадни дани па је могуће да ће им бити прогледано кроз прсте. Свакако, држави је у интересу да спречи нелегално пословање а не да кажњава мале предузетнике. То се пре свега односи на угоститеље који су користили рупе у закону па нису куцали рачуне после 20 х или оне који су користили могућност регистровања на друге шифре делатности.

Саговорник медија који је радио на изради поменутог закона напомиње да ће се права слика заправо знати тек крајем маја када ће се сабрати резулати за један месец. Тада ће бити познато и колико је било кршења закона, али и конкретног прилива у буџет.

Према проценама увођење каса требало би да смањи трошкови за обвезнике, а нови модел фискализације због лакшег праћења промета и директне везе са ПУ омогућиће и лакшу контролу. Модел би, како је најављено, требало да буде и својеврсно оружје у борби са сивом економијом.

За увођење закона предузетници у Србији припремали су се месецима, а сви они који су имали обавезу да евидентирају остварени промет преко фискалне касе до 30. априла морали су да своје пословање ускладе са овим законом.

Транзиција је почела још у новембру прошле године, а Министарство финансија је у два наврата омогућило и субвенције онима који треба да набаве касе - по 100 евра за свако продајно место и 100 евра за фискални уређај.

На пример, ако неко има два продајна места, могао је да се пријави за 200 евра за та два места, плус за још 100 евра за уређај. Први рок за пријаве био је до краја јануара, али је држава накнадно увела и нови рок од 15. марта до 5. априла.

Да ће обвезници који не поштују законске прописе и не почну да издају валидне фискалне рачуне, бити санкционисани, потврђено је из те институције.

Пореска Управа истиче да пуна имплементација Закона о фискализацији подразумева обавезно издавање фискалног рачуна са свим прописаним елементима уз препознатљив QR код, и да су "нетачне информације да се преласком на нови модел фискализације сматра довољним потписивање Уговора о набавци електронског фискалног уређаја са добављачем и преузимање безбедносног елемента".

Пореска управа наводи и да ће се санкције спровести сходно одредбама Закона о фискализацији.

račun
рачун / Извор: Профимедиа

Више пута је писано о томе шта подразумева нови систем, али је и указивано на то да ће доћи до проблема са недостатком нових уређаја и софтвера уколико се буде чекао последњи трен.

Иначе, са овим системом стиже и новина, тј. могућност праћења продајних објеката у реалном времену. Једна од највећих предности коју нови модел е-фискализациије доноси грађанима је то што ће скенирањем QR кода моћи да провере валидност фискалног рачуна.

Ко мора а ко не мора да има касу?

Фискалне касе морају да имају и козметички и фризерски салони, али и други трговци робом и услугама, они који се баве обукама, поправкама, занатима.

Осим пољопривредних произвођача фискалну касу неће морати да уводе они који продају добра или пружају услуге физичким лицима а који рачуне испостављају кроз рачуне за струју, гас, воду.

Касе не морају да уводе ни категорије продаваца попут путујућих продаваца, али и оних који се баве уличном продајом сладоледа, лозова, кокица и штампе - колпортери, као и чистачи ципела и носачи.

Међутим, како се незванично сазнаје једно такси удружење ће тражити да буде у новом систему због нелојалне конкуренције. Наиме, како наводе, мисле да су е-касе једино решење против лажних таксиста.