Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПРОПАСТИ ЛИБЕРАЛНОГ ЕКОНОМСКОГ СИСТЕМА! Плач листа "Економист" над крахом КРАХОМ ЗАПАДНЕ ЕКОНОМИЈЕ!

11.05.2024. 18:23
ekonomska kriza
економска криза / Извор: Shutterstock

На први поглед, светска економија изгледа умирујуће отпорна. Америка је доживела процват чак и када је њен трговински рат са Кином ескалирао. Немачка је издржала губитак руског гаса, а да није претрпела економску катастрофу. Рат на Блиском истоку није донео нафтни шок. Побуњеници Хути који испаљују ракете једва да су дотакли глобални проток робе. Као удео у глобалном БДП-у , трговина се опоравила од пандемије и предвиђа се здрав раст ове године.

Ипак, погледајте дубље и видећете крхкост. Годинама је нарушен поредак који је управљао глобалном економијом од Другог светског рата. Данас је близу колапса. Забрињавајући број покретача могао би покренути пад у анархију, где је моћ исправна, а рат је поново прибежиште великих сила. Чак и ако никада не дође до сукоба, ефекат слома норми на економију могао би бити брз и бруталан.

Свуда је видљив распад старог поретка. Санкције се користе четири пута више него током 1990-их; Америка је недавно увела "секундарне" казне ентитетима који подржавају руску војску. Рат субвенција је у току, док земље покушавају да копирају огромну државну подршку Кине и Америке за зелену производњу. Иако је долар и даље доминантан, а економије у успону отпорније, глобални токови капитала почињу да се фрагментирају.

Институције које су чувале стари систем или су већ угашене или брзо губе кредибилитет. Светска трговинска организација следеће године пуни 30 година, али ће због америчког занемаривања провела више од пет година у застоју. ММФ је захваћен кризом идентитета, ухваћен између зелене агенде и обезбеђивања финансијске стабилности. Савет безбедности УН је парализован. Наднационални судови попут Међународног суда правде су све више оружје у рукама зараћених страна. Прошлог месеца амерички политичари, укључујући Мича Меконела, лидера републиканаца у Сенату, запретили су санкцијама Међународном кривичном суду ако изда налоге за хапшење лидера Израела, који је такође оптужен за геноцид од стране Јужне Африке на Међународном суду правде.

До сада су фрагментација и пропадање наметнули прикривени порез глобалној економији: приметан и велики, али само ако знате где да тражите. 

Нажалост, историја показује да су могући дубљи, хаотичнији колапси и да могу изненада да ударе када пад почне. 

Први светски рат убио је златно доба глобализације за које су многи у то време претпостављали да ће трајати заувек. 

Почетком 1930-их, након почетка депресије и Смут-Хавлеи тарифа, амерички увоз је пао за 40% за само две године. 

У августу 1971. Ричард Никсон је неочекивано суспендовао конвертибилност долара у злато; само 19 месеци касније, Бретонвудски систем фиксних курсева се распао.

Данас се сличан раскид чини превише замисливим. Повратак Доналда Трампа у Белу кућу, са његовим погледом на свет са нултом сумом (увоз мора да буде једнак извозу), наставио би ерозију институција и норми. Страх од другог таласа јефтиног кинеског увоза могао би да га убрза. Отворени рат између Америке и Кине око Тајвана, или између Запада и Русије, могао би да изазове апсолутни колапс.

У многим од ових сценарија, губитак ће бити дубљи него што многи мисле. Модерно је критиковати неспутану глобализацију као узрок неједнакости, глобалне финансијске кризе и занемаривања климе. 

Али достигнућа из 1990-их и 2000-их, врхунац либералног капитализма, немају премца у историји. Стотине милиона људи избегло је сиромаштво у Кини док се интегрисала у глобалну економију. Стопа смртности новорођенчади широм света је мања од половине онога што је била 1990. године. Проценат глобалне популације убијене у државним сукобима достигао је послератни минимум од 0,0002% 2005. године; 1972. био је скоро 40 пута већи. Најновија истраживања показују да је ера "вашингтонског консензуса", ​​за коју се данашњи лидери надају да ће заменити, била она у којој су сиромашне земље почеле да уживају у већем економском расту, затварајући јаз са богатим светом.

Пропадање система прети да успори тај напредак, или чак да га баци у рикверц. Једном покварен, мало је вероватно да ће га заменити нова правила. Уместо тога, светски послови ће се спустити у своје природно стање анархије које фаворизује бандитизам и насиље. Без поверења и институционалног оквира за сарадњу, земљама ће постати теже да се носе са изазовима 21. века, од обуздавања трке у наоружању у вештачкој интелигенцији до сарадње у свемиру. 

Проблемима ће се бавити клубови земаља истомишљеника. То може да функционише, али ће чешће укључивати принуду и огорченост, као што је случај са европским граничним царинама на угљеник или сукобом Кине са ММФ-ом. Када сарадња уступи место снажном наоружавању, земље имају мање разлога да чувају мир.

У очима Комунистичке партије Кине, Владимира Путина или других циника, систем у којем је моћ исправна не би био ништа ново. Они либерални поредак не виде као провођење узвишених идеала, већ као испољавање сирове америчке моћи, моћи која је сада у релативном опадању.

Постепено, па изненада

Истина је да је систем успостављен после Другог светског рата постигао брак између америчких интернационалистичких принципа и њених стратешких интереса. Ипак, либерални поредак је такође донео огромне користи остатку света. 

Многи светски сиромашни већ пате од неспособности ММФ-а да реши кризу сувереног дуга која је уследила након пандемије Covid-19. Земље са средњим приходима, попут Индије и Индонезије, које се надају да ће разменити свој пут до богатства, искоришћавају могућности створене фрагментацијом старог поретка, али ће се на крају ослањати на то да глобална економија остане интегрисана и предвидљива. 

Просперитет већег дела развијеног света, посебно малих, отворених економија као што су Британија и Јужна Кореја, у потпуности зависи од трговине. Подстакнута снажним растом у Америци, може изгледати као да светска економија може да преживи све што јој се баци. Не може.

Србија Данас/The Ецономист