Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕВО ШТА ВАС ОЧЕКУЈЕ У ХРВАТСКОЈ: Сунце пржи, а конобара ни за лек

22.07.2017. 10:26
Пише:
Ал Jazzera
More u Hrvatskoj
Море у Хрватској / Извор: Профимедиа

Тражим собарицу", "Тражи се конобар у кафићу", "Тражи се кувар", "Тражимо продавца у трговини"... Овакви и слични натписи на угоститељским, трговачким и другим објектима везаним за туризам могу се усред сезоне наћи широм хрватске обале.

Разлог - и ове године недостаје радника у туристичком сектору, иако се месецима пре туристичке сезоне упозоравало на сценарио који се понавља, поготово од када је земља ушла у Европску унију.

Сада, када је потражња огромна, нуде се боље плате, смештај и услови рада. У угоститељству, на пример, увек су тражени конобари, натконобари, кувари и посластичари.

СРБИН КОЈИ ЈЕ УСПЕО У АМЕРИЦИ: Гојко је кренуо са једним кофером и 400 долара и постао УСПЕШАН (ФОТО)

БАХАТЕ КАФЕЏИЈЕ У КНЕЗ МИХАИЛОВОЈ УЛИЦИ: Од столова и столица грађани не могу да прођу центром града

konobar
конобар / Извор: Профимедиа/илустрација

Жале се и власници и радници

Угоститељ Весељко Веко Орлић с Вира такођер се нашао у незгодној ситуацији, али је успео да се снађе. Били су му потребни конобари, кувари и друго особље за свој ресторан.

Но, истиче, за квалитетан посао треба квалитетна радна снага, а не може рећи да је дошао до тога - 24 сата дневно учи послу и усмерава раднике. Каже како су се многи млади и квалификовани иселили из земље, тржиште не нуди довољно стручне радне снаге, па је и до њих једва дошао.

"Преко познанства, преко новина и медија, преко Facebooka, интернета... Преко бироа не - да тај радник доиста вреди, сада не би био на бироу у шпицу сезоне".

Демир је један од конобара у Орлићевом ресторану. Радна снага, каже, зависи о томе какву ко има радну дисциплину и колико и каквог искуства има.

"Ја имам искуства од средње школе, био сам у Немачкој, био сам ту на Виру и прошле године и имам дисциплину. Ако си квалификована радна снага, онда се лако нађе, има више посла и компликованије је, али онда то послодавци цене", каже Демир.

Plaža
Плажа / Извор: Профимедиа/илустрација

'Касно су се сетили'

Ипак, Маријану Лукачу, кувару из Загреба, на памет није пало да иде да ради на Јадран ове сезоне. Иако као кувар може зарадити и до 12.000 куна (близу 1.600 евра), каже да су услови лоши - ради се по 400 и више сати месечно, без слободног дана, мало се једе и мало спава.

Када све зброји, не исплати му се за тих пар месеци. Боље је у Загребу, каже, радити за мање новаца, али уз слободне дане, нормално радно време и нормално функционисање.

Plaža
Плажа / Извор: Профимедиа/илустрација

Мишљење није променио иако зна да су због велике потражње плае и услови бољи него пре. Сви су знали, каже, да ће недостајати људи, али су се оглушили на упозорења сезонских радника, који већ годинама упозоравају да су на сезони услови прилично лоши. Касно су се, каже, сетили побољшати услове и плате.      

"Сетили су се кад је већ сезона дебело почела, у седмом месецу, и нудили велике плате, али сада је већ касно."

Хрватска, као земља с уделом туризма у бруто домаћем производу од готово 20 посто, резултате туристичке сезоне увек очекује с нестрпљењем. У туризму је директно или индиректно запослено 150.000 људи.