Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЛЕТЊА ИЛИ КОРОНА СЕЗОНА? Ако се по јутру дан познаје, нема спаса лету: Европа жури да нађе решење, али без успеха за сада

07.03.2021. 07:52
Пише:
Србија Данас/Блиц
Kipar
Кипар / Извор: Профимедиа

Спашавање лета зависи од два европска проблема - вакцинисања људи и договарања правила о томе да ли право на путовање треба да буде повезано са вакциналним статусом.

Европу би могло да чека лето за памћење, са препуним аеродромима и плажама пуним срећних туриста. Или ће се суочити са још једном суморном сезоном због путних рестрикција, карантина и закључане индустрије забаве.

СЛОМ ПРИВРЕДЕ, БЕСПАРИЦА И РЕЦЕСИЈА! КОРОНА НАС ГУРНУЛА КА АМБИСУ - Следи ли сад инфлација? Колико ће потрајати?

СЛОМ ПРИВРЕДЕ, БЕСПАРИЦА И РЕЦЕСИЈА! КОРОНА НАС ГУРНУЛА КА АМБИСУ - Следи ли сад инфлација? Колико ће потрајати?

ВЕЛИКИ ДАН ЗА СРБИЈУ: Вучић на отварању фабрике "Цонтинентал Аутомотив" Србија

ВЕЛИКИ ДАН ЗА СРБИЈУ: Вучић на отварању фабрике "Цонтинентал Аутомотив" Србија

Хоће ли Срби овог лета на море у Грчку? ИЗ ПРВЕ РУКЕ: Власник "Travellanda" открива шта ће бити са аранжманима

Хоће ли Срби овог лета на море у Грчку? ИЗ ПРВЕ РУКЕ: Власник "Travellanda" открива шта ће бити са аранжманима

За неколико недеља ће се знати која од ове две опције је извеснија, али политичке одлуке које ће обликовати исход већ се доносе.

Једно велико питање је да ли ће државе чланице Европске уније препустити доношења одлука Европској комисији, коју сматрају главним кривцем за спору вакцинацију, или ће једноставно узети ствар у своје руке.

Грчка је, на пример, већ постигла договор да без рестрикција дочекује израелске туристе који имају "ковид пасош", односно потврду о вакцинацији. А Кипар је рекао да ће од 1. маја дочекивати све британске туристе који су примили две дозе било које вакцине коју је одобрила Европска агенција за лекове (ЕМА).

- Заиста смо одушевљени овим развојем догађаја. Биће заиста ефикасно и врло добро за авио-компаније. Кипар је традиционално веома популарна дестинација за британски туристе - рекао је за Би-Би-Си генерални директор Асоцијације хотела на Кипру Филокипрос Русонидес.

Угрожен туризам

Овде се не ради само о томе да ли ће богати Европљани моћи да уживају у пиву или сладоледу на плажи. Туризам је велика индустрија, пружа 27 милиона радних места у Европи и генерише око 10 одсто БДП-а ЕУ, ако узмете у обзир остале секторе који од ње зависе. Економије земаља попут Грчке, Шпаније и Италије не могу да се опораве док се туристичка индустрија поново не отвори.

БДП Балеарских острва, која укључују Мајорку, пао је прошле године за 27 одсто. Ако још једна летња сезона пропадне због корона вируса, последице ће бити катастрофалне. Туристички званичник на Мајорци описао је ситуацију као "неодрживу" и рекао да ће, ако туристима не буде дозвољен повратак, нестати многа локална предузећа.

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа

Спашавање лета зависи од два европска проблема - вакцинисања људи и договарања правила о томе да ли право на путовање треба да буде повезано са вакциналним статусом.

- Ако проценат вакцинисаних грађана буде висок у јуну, туристичка сезона ће бити спашена. Али ако се то одложи до краја лета, економија ће испаштати. У та три месеца радикалне неизвесности много тога је под знаком питања - рекао је главни економиста Шпанске банке Оскар Арце.

Спора вакцинација

Предзнаци за сада нису добри. До краја ове недеље само 4,96 одсто Белгијанаца и 5,5 одсто Немаца примило је најмање једну дозу вакцине.

"Политико" је ове недеље извео фасцинантну рачуницу која је показала да ће Белгија, уколико се вакцинација настави тренутним темпом, имунизовати 70 одсто тек јула 2023. године. Немачка би тај праг достигла септембра 2022. године.

Ове рачунице сугеришу да би онда и наредна летња сезона могла да буде под знаком питања. Европске владе и ЕК тврде да ће се вакцинација убрзати како се испорука доза буде побољшавала, а нове вакцине одобравале. Међутим, тренутне бројке показују да је програм вакцинације у ЕУ био катастрофално лош. До сада је у целом блоку вакцинисано мање од 10 одсто становништва. Поређења ради, у Великој Британији је тај проценат 31, а у Израелу 52.

Председница ЕК Урсула фон дер Лајен признала је прошлог месеца да ЕУ "није тамо где је желела“ што се тиче вакцинације. Немачки министар финансија Олаф Шолц описао је целокупну ситуацију мање бираним речима - као "тотално с**ње".

Споро спровођење вакцинације представља политичку срамоту за Брисел, који је одговорност за целокупни програм преузео на себе. Због тога ЕК нови фијаско са "ковид пасошима" не може да приушти, али за сада знакови нису охрабрујући.

Egipat
Египат / Извор: Профимедиа/илустрација

Немачка канцеларка Ангела Меркел сугерисала је да би технички рад на том питању - какве информације пасош треба да показује и како ће се ин издавати - могао бити завршен за три месеца.

Али проблеми са "ковид пасошима" нису само техничке, већ и политичке и етичке природе. Меркелова је рекла да намера ЕУ није да само људи са потврдама о вакцинацији могу да путују, додајући да "о томе још нису донете апсолутно никакве политичке одлуке".

Страх од дискриминације

Неке земље, укључујући Француску у којој би, према анкетама, чак 40 одсто одраслих одбило вакцинацију, оклевају да вакцинисаном становништву омогуће права која немају невакцинисани. Шпанија која очајнички жели да поново покрене туризам већ је рекла да неће ограничити право уласка у земљу на путнике који су инокулирани.

Али ако је Меркелова у праву да слобода кретања неће бити ограничена на оне који имају "ковид пасоше", тада путници могу осећати да нема сврхе да га носе.

Огромне политичке одлуке одлуке чекају Европу, а слобода кретања један је од основних принципа ЕУ. Ако ће те одлуке помоћи да се спаси ово лето, време за њихово доношење већ истиче.