Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕВРОПСКИ ЕКОНОМСКИ "МОТОР" НА ИЗДАХУ СНАГЕ: Немачка у канџама инфлације - слабост се проширила целом привредом

12.08.2022. 15:33
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Nemačka
Немачка / Извор: Фото: Shutterstock

И најјача европска економија је у "канџама" инфлације, док трају проблеми са залихама гаса и растућим ценама хране

Највећа европска привреда пролази кроз серију економских шокова. Досадашњи економски "мотор" Старог континента, чини се да постаје његова најслабија карика. То је ове недеље јавно признао и министар финансија Кристијан Линднер.

САКЛИНГ ПРВИ ПУТ ПРОБАО СРПСКА ВИНА: Велики успех за нашу земљу, отворена врата код најутицајнијег оцењивача вина (ФОТО)

САКЛИНГ ПРВИ ПУТ ПРОБАО СРПСКА ВИНА: Велики успех за нашу земљу, отворена врата код најутицајнијег оцењивача вина (ФОТО)

Усвојена иницијатива ПКС: Извоз сунцокретовог уља без ограничења

Усвојена иницијатива ПКС: Извоз сунцокретовог уља без ограничења

ВЕЋЕ РАТЕ! Још једно поскупљење - односи се на динарске кредите: Ево колико ће сада коштати

ВЕЋЕ РАТЕ! Још једно поскупљење - односи се на динарске кредите: Ево колико ће сада коштати

Како преноси Финанциал Тимес, он је економске перспективе Немачке оценио "крхкима", што и не чуди, јер су прогнозе раста БДП-а срезане наниже, а растуће цене хране и енергената све више ремете живот Немаца, пише Пословни дневник.

Слабост у свим секторима

Уз растућу стопу инфлације, не престају ни проблеми са ланцима снабдевања, што уз слабију светску потражњу снажно утиче и на индустрију, која је стуб немачке привреде.

- Оно што је највише забрињавајуће јесте то како се слабост проширила целом привредом - истиче за ФТ Клеменс Фуст, челник економског института Ифо. "У ранијим економским кризама, сектор услуга био је у проблемима, али се индустрија опорављала, и обратно. Међутим, сада видимо проблеме у свим секторима", појашњава Фуст.

Аналитичари све више говоре како је економски "мотор" еврозоне постао слаба карика. Према подацима тамошње статистичке канцеларије, Дестатиса, између првог и другог квартала привреда је стагнирала, док је група држава које користе евро забележила раст БДП-а од 0,7 посто.

Да много тога "не штима" у немачкој привреди говори и чињеница да је Међународни монетарни фонд (MMF) прошлог месеца смањио процену раста за 2023, за чак 1,9 постотних бодова, на 0,8 посто. Ради се о највећем смањењу ММФ-ових процена од свих држава које прати.

Немачка привреда је сада толико ослабила да се многи прибојавају како ће ускоро и званично "уронити" у рецесију, дефинисану као два узастопна квартала пада вредности привреде.

Песимисти посебно указују на превише низак ниво Рајне, што утиче на промет робе у индустријском срцу Немачке. Додатно, ту су и најновије тензије између Кине и Тајвана, али и могућност слабљења глобалне привреде, што је увек проблем за извозно оријентисана немачка предузећа.

Nemačka
Немачка / Извор: Фото: Shutterstock

Док Италија, Француска и Шпанија уживају у вишем економском расту од очекиваног, захваљујући доброј туристичкој сезони, немачки малопродајни сектор више се ослања на домаћу потражњу; али, малопродаја је у јуну пала 8,8 посто на годишњем нивоу, што је највећи забележени пад од 1994. године.

Професорка економије на универзитету Ludwig Maximilian у Минхену, Моника Шницер, каже да се потрошачи осећају несигурно, те да им је речено да штеде новац за веће рачуне за струју и гас. То је, наводи, довело до пада потрошње.

Водеће немачко удружење послодаваца, БДИ, прошлог месеца је објавило како је рецесија све вероватнија. Моника Шницер истиче како много зависи од тога хоће ли Русија у потпуности прекинути испоруку гаса, те од тога да ли ће Пекинг опет почети да затвара луке и фабрике, због короне.

Има и оптимиста

- Ако успемо да се провучемо кроз то, а ствари се не погоршају у САД и Кини, могли смо да избегнемо рецесију, али не можемо очекивати значајан узлет - оценила је ова професорка.

Већи проблем од поремећених ланаца снабдевања тренутно представља скок цена енергената.

Ханс Јурген Керкхоф, председник немачке федерације произвођача челика, каже да су трошкови тог сектора порасли за 7 милијарди евра у односу на 2021. годину, понајвише због скупог гаса и електричне енергије. Владин план о увођењу пореза за велике потрошаче гаса, тај трошак ће да повећа за још милијарду евра.

bundestag
бундестаг / Извор: Профимедиа

Ипак, један део економиста нешто оптимистичније гледа на садашњу ситуацију и тврди како се види "светло на крају тунела". Иако су индустријске наруџбине у јуну пале за 0,4 посто – пети узастопни месец како се бележи смањење – и мање су за 9 посто него у истом лањском периоду, Нилс Јансен истиче како "пуне књиге наруџбина говоре да рецесије неће бити".

То ће немачким компанијама дати могућност да убрзају производњу, чак и ако број нових наруџбина почне да опада или буде стагнирао, додаје Јансен.

Занимљиво, немачка влада није нарочито забринута због опадајућих економских показатеља. "Многи челници компанија нам говоре да имају посла за идуће две године, чак и ако не добију ниједну нову наруџбину", тврди један званичник немачке владе, који је желео да остане аномиман.

У Берлину оцењују како је могућност рецесије и даље "на столу", али ће вероватно бити "мека".