Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВО СУ ФАКУЛТЕТИ ПОСЛЕ КОЈИХ МОЖЕТЕ ИМАТИ ВЕЛИКУ ЗАРАДУ: Сви их траже, а плате су и по неколико хиљада евра

03.07.2023. 13:42
Пише:
Србија Данас
fakultet
факултет / Извор: Профимедиа

Факултетске дипломе које су ваша улазница до високе плате.

Нека занимања која су раније била на цени, сада су скрајнута, а заменили су их нови пословни профили који настају са развојем нових технологија и модерног устројства света. Ипак, постоје и она класична занимања за којима потражња не јењава, попут машинских инжењера и економиста. Данас они до посла долазе и више него лако, често и мењају фирму због добрих услова, а плата је више него добра - иде и по неколико хиљада евра, а посматрајући просек важе за далеко изнадпросечне.

ЛУКСУЗ ИЛИ ЛУДОСТ? ШОКИРАЋЕ ВАС ЦЕНЕ НА ЈАДРАНУ: Кафа и до 13 евра, а од цена лежаљки неће вам бити добро

ЛУКСУЗ ИЛИ ЛУДОСТ? ШОКИРАЋЕ ВАС ЦЕНЕ НА ЈАДРАНУ: Кафа и до 13 евра, а од цена лежаљки неће вам бити добро

НЕМАЧКА ВРТОГЛАВОМ БРЗИНОМ УШЛА У РЕЦЕСИЈУ: Ево како то објашњавају економисти

НЕМАЧКА ВРТОГЛАВОМ БРЗИНОМ УШЛА У РЕЦЕСИЈУ: Ево како то објашњавају економисти

ОТКРИВЕНО КОЛИКО ИЗНОСИ МИНИМАЛАЦ У ХОЛИВУДУ: Не може више од овога, али појавили се нови проблеми

ОТКРИВЕНО КОЛИКО ИЗНОСИ МИНИМАЛАЦ У ХОЛИВУДУ: Не може више од овога, али појавили се нови проблеми

ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКИ ФАКУЛТЕТ

Студенти Електротехничког факултета имају прилику да већ од треће године студија остваре добру зараду. Након дипломирања, почетничка плата за њих се креће између 58.000 и 134.000 динара. У зависности од стицања искуства и напредовања у каријери, ове плате могу достићи и вредности неколико хиљада евра. На пример, просечна плата програмера сениора у Србији износи око 1.600 евра, док је највећа забележена плата за овај профил била 8.500 евра у 2022. години.

Специфичне области унутар електротехнике такође имају своје просечне зараде. Софтверски инжењери могу очекивати просечну плату од око 1.900 евра, хардверски инжењери око 2.000 евра, док администратори базе података могу зарађивати у просеку 1.400 евра.

Microsoft
Microsoft / Извор: Профимедиа

Електротехнички факултет је један од најтраженијих факултета међу средњошколцима, али је познат и по својој репутацији као један од најтежих. Пружа могућност стицања знања из области електротехнике, рачунарства и софтверског инжењерства.

Студирање на овом факултету омогућава студентима да обављају праксе у водећим рачунарским центрима широм света, попут Microsoft-a, Google-a и ИБМ-а. Многи од њих након праксе проналазе стални посао у овим компанијама. Због тога, многи дипломци ЕТФ-а одлазе из Србије и граде своје пословне каријере у иностранству.

ФОН

Факултет организационих наука (ФОН) такође пружа могућност постизања високих плата након дипломирања. Дипломци овог факултета могу се бавити различитим областима као што су менаџмент, операциони менаџмент, менаџмент квалитета и информациони системи и технологије.

kompjuter
компјутер / Извор: Профимедиа

На пример, просечна плата ИТ менаџера у Србији износи око 163.000 динара, док маркетинг менаџери могу зарадити до 2.100 евра месечно.

Тренутно, због развоја друштвених мрежа, најтраженије позиције су маркетинг менаџери, односи с јавношћу и ХР менаџери. Такође, постоје потребе за менаџерима квалитета и животне средине, управљањем пројектима, пословним процесима и израдом пословних планова. Области логистике и ланаца снабдевања такође пружају бројне пословне могућности, попут позиција менаџера логистике, координатора набавке и логистике, као и планирања производних и услужних система, система зарада и могућности покретања сопственог предузећа.

Такође, у експанзији су и ИТ послови попут менаџера интернет маркетинга и веб платформи, развоја ИТ апликација, ИТ консултаната и менаџера ИТ сектора. 

Плата са дипломом Саобраћајног факултета

Након дипломирања, саобраћајни инжењери могу се усмерити на области друмског, ваздушног, железничког, поштанског и телекомуникационог саобраћаја, као и логистику.

Просечна плата инжењера у копненом саобраћају се креће од око 50.000 динара, с тим да висина плате зависи од специфичне позиције. У ваздушном саобраћају, плате могу ићи и до 180.000 динара. Позиција пилота је једна од најплаћенијих како у Србији, тако и у свету, при чему плате могу достићи неколико хиљада евра.

Саобраћајни инжењери често проналазе запослење у логистичким и транспортним компанијама, аеродромима, саобраћајним секретаријатима и сличним институцијама, како у Србији, тако и у иностранству.

Плата са дипломом Машинског факултета

Машинство је једно од најширих инжењерских подручја, којим се баве пројектовањем различитих производа и уређаја. Дипломирани и мастер инжењери машинства су међу најтраженијим профилима послодаваца, што показују подаци Националне службе за запошљавање.

Просечне плате машинских инжењера крећу се од око 57.000 до 117.790 динара, али могу бити и веће, чак преко 240.000 динара. Важно је напоменути да су ово званични просечни подаци, док стварне плате често буду знатно веће. Инжењери ваздухопловства, на пример, просечно зарађују преко 143.000 динара месечно.

Aerodrom
Аеродром / Извор: Профимедиа

Висина плате зависиће и од година искуства и компаније у којој је инжењер запослен. Након завршетка Машинског факултета, ретко ко има проблема да пронађе посао, а многи добијају понуде од компанија још током студија. Један од разлога је што диплома Машинског факултета има признање и ван земље, на пример акредитацију немачке акредитационе куће, Британске краљевске академије и других.

Машински факултет нуди два основна студијска програма: Машинско инжењерство и Информационе технологије у машинству.

По завршетку факултета, машински инжењери могу се запослити у готово свим секторима, као што су здравство, транспорт, авио-индустрија, итд. Могу радити као инжењери производње, нуклеарни инжењери, инжењери ваздухопловства, грађевински инжењери, аутомобилски инжењери, инжењери одржавања, дата инжењери, нафтни инжењери, инжењери рачунарства и многе друге позиције.

Након факултета, постоји могућност запослења у индустријским и машинским предузећима, где инжењери могу добити почетне позиције. Да би добили лиценцу, инжењери машинства обично морају да раде најмање 4 године као професионални инжењери и да положе два испита о стручности.

Плата са дипломом Правног факултета

Након завршетка Правног факултета, послови се деле на оне који захтевају полагање правосудног испита и оне за које то није потребно.

Просечна плата правника у Србији се креће од око 51.964 до 112.896 динара, док просечна плата адвоката може ићи до 168.956 динара. Судије у просеку месечно зараде до 104.692 динара.

Sudnica
Судница / Извор: Профимедиа

За оне који се одлуче да се баве адвокатуром, правосуђем или јавнобележничким пословима, потребно је полагање правосудног испита. Међутим, за послове у привреди, просвети или административним пословима то није неопходно.

Услов за полагање правосудног испита је две године радног искуства у суду, јавном тужилаштву, јавном правобранилаштву или адвокатури, или одређен број година рада у државним органима, органима територијалне аутономије и локалне самоуправе, или у предузећу, установи или другој организацији.

Након положеног правосудног испита, уколико желите да наставите рад у правосуђу, постоје две могућности. Прва је да се запослите као судски помоћник или тужилачки сарадник, а друга је да завршите почетну обуку на Правосудној академији, након чега можете постати судија или заменик јавног тужиоца.

Ако желите да постанете адвокат, први корак је да пронађете ментора адвоката који ће вас водити кроз приправнички стаж путем волонтирања или радног односа.

Плата са дипломом Економског факултета

Месечна плата за почетника економисту се креће од 52.136 динара до 90.556 динара.

Просечна плата бренд менаџера у Србији варира од око 65.000 до 225.407 динара, док финансијски менаџери имају просечну плату од око 100.000 динара до 238.050 динара. Поље рада дипломираних економиста се претежно односи на финансије, рачуноводство и менаџмент. Најчешће се запошљавају као рачуновође, јер свака фирма захтева рачуноводствене услуге. Такође, могу заузети позиције финансијских, извршних или главних директора.

Srbija
Србија / Извор: Профимедиа

Дипломирани економисти могу радити као менаџери за управљање квалитетом, пружати саветодавне услуге као ПР или бренд менаџери, као и обављати друге разноврсне послове у области финансија, рачуноводства и менаџмента.