Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАКО ИЗГЛЕДА ПУТ ДО ГРЧКЕ: Радно време граничних прелаза, на ком насумице тестирају и где је најјефтинији ПЦР тест

17.06.2021. 08:05
Пише:
Србија Данас/Блиц
Grčka
Грчка / Извор: Профимедиа/илустрација

Срби највише бирају гранични прелаз Евзони али он и даље ради од 6.00 ујутро до 23 часа

Путовања ка Грчкој, омиљеној дестинацији Срба из дана у дана су све чешћа. На граничним прелазима је све више аутобуса и аутомобила с нашим грађанима.

ПОМАМА МЕЂУ СРБИМА ЗА КУПОВИНОМ НЕКРЕТНИНА НА МОРУ: Од Хрватске до Турске - где је најповољније имати оазу на обали?

ПОМАМА МЕЂУ СРБИМА ЗА КУПОВИНОМ НЕКРЕТНИНА НА МОРУ: Од Хрватске до Турске - где је најповољније имати оазу на обали?

ВЕЛИКА ПРОМЕНА НА СВИМ ДИПЛОМАМА И СВЕДОЧАНСТВИМА: Нова школска година мења све за грађане Србије – стиже ЈЕДИНСТВЕНИ ОБРАЗОВНИ БРОЈ

ВЕЛИКА ПРОМЕНА НА СВИМ ДИПЛОМАМА И СВЕДОЧАНСТВИМА: Нова школска година мења све за грађане Србије – стиже ЈЕДИНСТВЕНИ ОБРАЗОВНИ БРОЈ

Дијалог привреда Западног Балкана и ЕУ за бржу интеграцију у јединствено тржиште

Дијалог привреда Западног Балкана и ЕУ за бржу интеграцију у јединствено тржиште

Правила игре, односно, улазак у земљу Хелена, и даље су иста од како се отворила граница: за улазак у Грчку потребан је попуњен ПЛФ формулар, затим потврда о вакцинацији, негативни ПЦР тест не старији од 72 сата, те и потврда да сте прележали корону у периоду од два до девет месеци пре путовања и имате потврду о томе у виду позитивног ПЦР или антигенског теста којима вам је вирус дијагностикован.

Они који су одлучили да се ка Грчкој упуте преко Бугарске и граничног прелаза Промахонас треба да знају да он, за разлику од прелаза Евзони, ради 00-24. Правила за улазак у Грчку су и ту иста - од путника се свуда тражи иста документација, али се на Промаханосу путници насумично тестирају.

Насумично тестирање ствара гужву

Управо то насумично тестирање ствара гужву на граничним прелазима, што возаче и туристе чини мало нервозним. Међутим, када вам климну главом и прођете уцртане линије, све то нестане приликом првог удисаја мириса бора и мора у ваздуху.

Што се тиче Евзонија, ту је прича и даље иста, макар до нове одлуке грчких власти. Гранични прелаз између Северне Македоније и Грчке и даље ради од 7 до 23 сата по грчком времену, односно од шест до 22 сата по нашем. Такво радно време, али и јефтинији ПЦР тест довели су до новог тренда међу туристима из Србије.

Наиме, будући да је у Србији цена ПЦР теста 9.000 динара, што је за једну просечну четворочлану породицу, под условом да су родитељи вакцинисани или су прележали корону, трошак од 18.000 динара ако су деца старија од шест година, многи се одлучују да ПЦР тест ураде у Северној Македонији, где је цена око 25 евра.

Evzoni
Евзони / Извор: Профимедиа

 

ПЦР још увек може у Северној Македонији

Иако ова пракса за сада важи и даље, крајем маја месеца директор Националне асоцијације туристичких агенција Александар Сеничић навео је како ће овакав начин уштеде српских туриста бити могућ све док грчке власти не прогласе зелени сертификат јединим признатим документом за путовање у страну земљу.

- Зелени сертификат се генерише са званичним подацима из Е-Управе и тада нећете моћи да извадите тест у Северној Македонији. У задње две недеље тај тренд је повећан, али ми немамо податке колико наших туриста ради ПЦР тестове у Северној Македонији. То су сертификовани документи легалних лабораторија и легитимни су на уласку у Грчку и признати су, наравно све до момента ако и када се дигитални зелени сертификат уведе као једини валидни документ - потврдио је Сеничић.

Такође, истакао је да се нада да ће држава имати слуха што се тиче цене ПЦР теста, како за кориговање цена, тако и за бесплатно тестирање деце до одређене старосне границе.

- У неколико наврата ми смо писали Кризном штабу да се умањи цена, и имали смо четири иницијативе. Једна је била да се свима умање цене тестирања, како нама из Србије, тако и туристима који долазе. Али, најбитније, имали смо иницијативу да се деци до 12 година обезбеди бесплатно ПЦР тестирање јер за њих нема доступне вакцине, а поред тога тражили смо и то да се нашим грађанима приликом повратка у Србију прихвати и негативни антигенски тест - рекао је Сенчић додајући да ће више информација знати око 1. јула.

Grčka granica
Грчка граница / Извор: Профимедиа

 

Лажни ПЦР тестови

Упоредо са лабораторијама које имају лиценцу и раде по закону, према неким спорадичним причама корисника друштвених мрежа, појавили су се и они који су решили да зараде новац на нелегалан начин, те продају лажне, односно, негативне ПЦР тестове. За сада није познат ниједан пријављени случај злоутребе, те овакве приче ипак треба узети са дозом уздржаности док се не појави макар један случај.

Евзони ипак дражи

У неформалном разговору са водичима који прате путнике ка дестинацијама сазнаје се да и поред тога што Евзони има скраћено радно време, он је и даље омиљени гранични прелаз туристичких агенција који време поласка из Србије темпирају сходно отварању граничног прелаза, те се на територији Северне Македоније задржавају нешто дуже него што је то био случај раније.

Таква одлука агенција налази и на велико одобравање путника који су већ навикли да у Северној Македонији купују цигарете, слаткише, кафу, те им транзитни пролазак увек добро дође да се припреме за море. Ипак, оно што је најбитније у читавој причи око путовања јесте расположење путника, не мањка и може се описати познатом фразом из нашег језика "ко дете кад му дате чоколаду".

За разлику од Евзонија, на Промахонасу, где је саобраћај отворен 00-24, умеју да се створе гужве и то захваљујући насумичном ПЦР тестирању. Незванично, неки водичи практикују да на тестирање пошаљу оне путнике који се сами пријаве. Процентуално гледано, број тестираних по аутобусу износи око 10 одсто од укупног броја путника.