Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХОРОР ПРИЧА: Мирко је хтео да изда стан за 200 евра, а на оглас су му се јавили ПОДСТАНАРИ ИЗ ПАКЛА

02.10.2017. 21:41
Пише:
Србија Данас
zgrada
зграда / Извор: Србија Данас

Ужас

Издати стан у Београду по пристојној цени, сталним подстанарима, данас је можда иста мука, као и рентирати повољан стан од "нормалних" власника.

Од сутра техничке провере за грејну сезону: Ево које општине очекују прве топле пробе

Добре вести: У Поштама Србије од данас могућ пренос новца у ОВУ земљу

Често смо у прилици да чујемо приче о бахатим власницима, који папрено наплаћују своје "подруме" без икаквог уговора, а онда дају рок од пет дана да се иселиш, без објашњења.

haos u stanu
хаос у стану / Извор: Профимедиа/илустрација

Са друге стране, ретко када чујемо причу о подстанарима из пакла којих власници једва чекају да се отарасе.

Мирко Тодоровић из Београда желео је са оцем само да изда стан за 200 евра и да му подстанари плаћају комуналије које износе 10.000 динара. Дошао му је млађи пар, уверавајући га да им стан одговара као и локација, а онда су направили такав проблем, да је Мирко био принуђен да девојку истера из стана, због чега му је касније њен брат претио тужбом.

Шта се све дешавало и како понекад издавање некретнине, није само седење код куће и узимање коверте једном месечно, већ и стална главобоља, сазнаћете у Мирковој исповести:

- Крајем прошле године за стан од неких 60 квадрата са дефинисаном станарином од 200 евра и укупним рачунима од 10.000 динара пријавио ми се један пар у раним тридесетим. На први поглед изгледали су веома пристојно и сталожено. Одмах им се свидео стан, поготово девојци, док је њен партнер понављао "сачекај видећемо".

stan
стан / Извор: Профимедиа/илустрација

Након недељу дана чекања и бирања станара одлучили смо се ипак за њих јер је девојци стало да њима буде издат. Више пута им је било поновљено да обоје морају присуствовати потписивању уговора као и да се станарина плаћа при уласку у стан.

Међутим, у међувремену мој отац је договорио њихово усељење без мог знања и присуства, и тада се појавила само девојка са гомилом ствари на улазним вратима. С обзиром на то да је отац био у журби, само јој је предао кључ, како би се уселила да "не чека испред врата" и рекао да ћемо доћи на потписивање уговора и да обавезно дође њен партнер.

Следећег дана смо отишли до стана, све је било већ намештено, ствари рапоређене по ормарима, слике по витринама, као да ту живи вец две године. Када је дошао тренутак за плаћање добили смо од ње одговор да њен партнер само што није стигао на потписивање, а ја сам вец губио живце јер није испоштовао договор.

stan
стан / Извор: Профимедиа

Чекали смо га два сата и отишли, рекли смо јој да мора да дође у наредна два сата како зна и уме. Наравно, прошло је 6 сати од ње и њега ни трага ни гласа. Када сам је назвао рекла ми је да је морала хитно на посао и да не зна да ли је он стигао, а притом ми немамо његов број.

Сутрадан наравно, иста прича, немам, сада ми партнер није ту, ево прекосутра, и због личних обавеза нисам стигао да је избацим већ истог дана. Рекао сам јој на то да ако нема код себе тренутно новац и ако од њеног партнера нема ни трага ни гласа да се снађе до сутра, на шта се она клела у мајку да сутрадан добијам депозит и усељеничку станарину. Сутрадан када сам отишао са оцем који је крваво зарадио тај стан она нас је дочекала тамо као госте, са све осмехом, располжена и причљива, ја сам одмах извадио уговор и рекао да пређемо на ствар, на ста је она извадила 100 евра, од потребних 400 и рекла "ја имам само оволико".

Ту су пале разне тешке речи са моје стране и желео сам моментално да је избацим напоље. Разумем и да је женско, разумем и тешку материјалну ситуацију, али чињеница је да сам ја тад имао потпуног странца и преваранта у стану, јер ме је трипут преварила за станарину и потросила моје време и живце, а од њеног партнера, који је све то требало и да финансира, није било ни трага ни гласа.

Par u svađi
Пар у свађи / Извор: Профимедиа/илустрација

Почела је да се куне и да моли, да плаче и да хистерише. Тада нисте у могућности да насилно реагујете, чак је рекла и да је трудна што је наравно била лаж. Користила се свим могућим средствима да остане ту.

Отац ме је смирио некако и наговорио да је не избацим исто вече, већ да преспава ту до сутра ујутру. Ја целу ту ноћ нисам спавао, јер сам имао потпуног странца преваранта у стану и већ у 7 ујутру следећег дана отишао сам да је спакујем на први такси са прегршт ствари које је донела.

Након недељу дана добио сам претње од стране њеног брата како ћемо судски бити гоњени јер смо избацили његову трудну сестру напоље на хладноћу. Од те тужбе није било ништа наравно...  - закључује Милан своју причу.

Ово није једини случај власника, који је имао проблем са подстанарима. Прича које све чешће чујемо, тиче се озбиљних превараната, који гледају чак и да зараде од власника стана:

Stan
Стан / Извор: Профимедиа

- Један мој пријатељ, иначе живи у иностранству и у Београду издаје стан на Вождовцу. Издао је стан двојици наизглед нормалних момака и ништа није указивало на то да су преваранти. Када је дошао у Београд, отишао је до тог стана, у коме је затекао потпуно друге особе, од оних којима је издао. Ту су уместо њих двојице, живели момак и девојка, који су му и испричали од кога су рентирали стан и за које паре. Схватио је из приче да је преварен, и да су момци зарадили на њему. Стан је њима издао за 250 евра, а он је другима издао исти стан за 300 евра. То није једини случај, чуо сам више прича о томе, како реиздају станове, а обично лове газде који не живе у истом граду, чак су и најбољи они који су у иностранству и ту долазе једном годишње - наводи  Бојан из Београда.

Драган је имао сасвим треће искуство од претходна два, и тиме заокружује причу да ни подстанари нису баш тако дивни:

- Ја сам имао проблем, што ми је девојка од стана направила салон за улепшавање. Ту су се људи смењивали као на железничкој станици, није се знало ко кад долази. Иначе, не бих ни сазнао, јер иначе и не посећујем тај стан, док ми неколико комшија није јавило телефоном, да ми је у стану дефиле - прича Драган.