Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Објављена дугорочна прогноза за ГРЧКА ЛЕТОВАЛИШТА: Лето ове године стиже раније - МАЈ И ЈУН рај за туристе!

20.04.2021. 13:16
Пише:
Србија Данас
Grčka
Грчка / Извор: Shutterstock

Летња сезона се званично отвара 14. маја када ће се у Грчку улазити и преко Македоније, а дугорочна временска прогноза само иде у прилог жељама туриста



Грађани Србије од 19. априла могу да улазе у Грчку, након скоро 300 дана колико су границе биле затворене и за туристе из наше земље. У Грчку се до својих омиљених летовалишта у предсезони може авионом и преко два прелаза у Бугарској. Летња сезона се званично отвара 14. маја када ће се у Грчку улазити и преко Македоније. Због епидемиолошке ситуације, забрана је трајала од 6. јула 2020. године.

Од 14. маја најављено је да ће бити могуће путовати у Грчку и са негативним брзим антигенским тестом, што ће смањити трошкове, а туристе из Србије ће на грчком приморју дочекати и врело сунце и тропске температуре.

ЛЕТЊА СЕЗОНА У ГРЧКОЈ БЕЗБЕДНА: Очекује се 7 милиона вакцина, до јуна цела земља имунизована, а туристи СИГУРНИ

ЛЕТЊА СЕЗОНА У ГРЧКОЈ БЕЗБЕДНА: Очекује се 7 милиона вакцина, до јуна цела земља имунизована, а туристи СИГУРНИ

ГРЧКА ОТВОРИЛА ГРАНИЦЕ НАКОН 300 ДАНА: Тестирају све, полицијски час још на снази, а какве су цене?

ГРЧКА ОТВОРИЛА ГРАНИЦЕ НАКОН 300 ДАНА: Тестирају све, полицијски час још на снази, а какве су цене?

ГРЧКА ЈУТРОС СРБИМА УКИНУЛА ЈОШ ЈЕДНУ МЕРУ ЗА УЛАЗАК: Да ли су наши туристи данас "навалили" на врата Еладе?

ГРЧКА ЈУТРОС СРБИМА УКИНУЛА ЈОШ ЈЕДНУ МЕРУ ЗА УЛАЗАК: Да ли су наши туристи данас "навалили" на врата Еладе?

Осим држављана земаља ЕУ, тамо ће моћи да путују и људи из САД, Велике Британије, Уједињених Арапских Емирата и Израела. За улазак ће бити обавезни потврда о вакцинацији и негативан ПЦР тест који није старији од 72 сата, а туристи неће ићи ни у карантин. Сваки путник ће морати да попуни и ПЛФ формулар 24 сата пре путовања.

Сви грађани Србије који са собом понесу сву потребну документацију неопходну услед ковид регулација, моћи ће слободно и без икаквих проблема да уживају са вољеним особама или сами у очаравајућој лепоти медитерана Грчке. 

Ипак, на одлуку о летовању највише утиче адекватно време, које је у Грчкој право летње. Да ће ово бити жарко и врело лето и то већ од маја и јуна сведочи и дугорочна временска прогноза за оне најпопуларније туристичке дестинације у Грчкој.

ВРЕМЕ У СОЛУНУ

Током маја месеца на подручју Солунског залива и у истоименом граду у оближњим познатим туристичким дестинацијама прогнозирано је време карактеристично за овај период године. Како се Солун налази у подручју средоземне климе, захваљујући отворености града и околине утицајима из унутрашњости Балкана време ће погодовати баш српским туристима.

Већ сада најављено је да ће лето бити топло и веома пријатно. Што се тиче предсезоне, мај и јун биће као да је лето у пуном јеку. Метеоролози већ сада прогнозирају температуре изнад 30 степени Целзијуса током ова два месеца, а то је нешто што погодује и туристичким комплексима. 

СУНЧАНИ ХАЛКИДИКИ 

Мај месец доноси на Халкидики пријатно и сунчано време унапред прогнозирано. Са минималном вредности темпаратуре од 14 у јутарњим часовима, а максималном и до 30 степени грчко полуострво са својим туристичким лепотама и чистим морем је идеална дестинација за одмор у предсезони. Почетком јуна, Халкидики ће се наћи под утицајем још топлијег временског таласа који је настао као последица адекватних временских услова за овај период године. Време ће бити идеално за купање и сунчање, уз минималну просечну вредност температуре од 18 степени и максималну од 31. Како ће се топли талас задржати на Халкидикију није искључено да ће температура премашити и тај 31 подеок на скали. 

Halkidiki
Халкидики / Извор: Профимедиа

МЕСТО ЗА СВЕ - АТИКА

Идеалне временске прилике прогнозиране су и за централну регију у којој се налази престоница Грчке - Атина. Током маја месеца у грчкој регији Атика прогнозирано је време у складу са годишњим добом, са минималном вредности темпаратуре од чак 19 степени у јутарњим часовима и максималном до 28 степени. Већ и почетком јуна осетиће се знатан пораст температуре услед топлотног таласа који ће се задржати у овој регији током целог летњег периода. Временска скала скакаће, а сунце ће обасјати плаже и туристичка одмаралишта. Временска прогноза отвара своје сунчане дане, баш као што су отворене и границе. 

Повољне временске прилике у мају и јуну погодоваће туристима који желе активан одмор, шетње, уживање на плажи и у баштама ресторана. Такође, временске прилике биће идеалне за одласке на излете, те тако неће мањкати ни сунца, а ни хлада за оне који би да се мало одморе од летњих температура у пролеће. 

ЛЕТЊА СЕЗОНА У ГРЧКОЈ БЕЗБЕДНА

Државни секретар Министарства здравља Грчке Марио Темистокле изјавио је да ће у наредних неколико месеци у ову државу стићи седам милиона анти-ковид вакцина.

Граница са Грчком званично је отворена. До краја маја може да се уђе само преко граничног прелаза из правца Бугарске и за улазак је неопходна потврда о вакцинацији или негативан пи-си-ар тест не старији од 72 сата. Оно што додатно улива наду за топло и тропско лето на грчком приморју јесте то што је Грчка по узору на Израел, али и Србију, кренула са масовном вакцинацијом и убрзаном имунизацијом становништва како би се заштитили људски животи, али и туристичка сезона.