Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИЛУЗИЈА ИЗБОРА: Ових 10 компанија контролише скоро све што купујемо (ИНФОГРАФИК)

22.05.2017. 11:57
Пише:
Душан Олуић

Чак 90% медија у свету контролише ШЕСТ компанија, 37 банака је обједињено у ЧЕТИРИ, ПЕТ нафтних компанија за један дан произведе дупло више нафтних деривата него што их потроши цела Северна Америка, само ЈЕДНА пивара је власник чак 200 различитих брендова пива, а ових 10 предузећа поседује практично све остало. Шта је следеће?

Највеће светске прехрамбене компаније веома су флексибилне у свом пословању што је јасно приказано на инфографику испод. Само ових десет предузећа контролише највећи део производње хране и пића на планети, али им нимало није стран ни уплив у потпуно различите сфере пословања. Све већа корпоративна централизација довела је и до корпоративне контроле невероватног низа производа.
Тако, на пример, компанија „Нестле“ најпознатија по кафи и швајцарској чоколади, производи и храну за бебе, козметику, фармацеутске и офтамолошке производе, али и храну за кућне љубимце . Компанија „ПепсиЦо“ чувена по свом газираном напитку „Пепси-Цола“ у свом власништву има и неке од најпознатијих ланаца брзе хране. 

 

  10. Kellogg's

„Kellogg Co.“ се бави производњом и дистрибуцијом хране. Њихови производи праве се углавном од житарица, па се у понуди могу наћи колачи, крекери, тост пецива, замрзнута пецива, алтернативе месу. Компанија послује глобално на свим континентима, а седиште им је у Мајамију, САД. 

 

  9. Генерал Mills

Мултинационална компанија „Генерал Mills“ је произвођач хране свеприсутан на највећим светским тржиштима. Највећи је светски произвођач здраве хране и грицкалица базираних на преради житарица. Централа фирме је у Минеаполису, а успешно послују још од 1866. године када је ову компанију основао Кедволдер Вошбурн.

 

  8. МАРС Инцорпоратед

Када кажемо „Марс“ свима су одмах на памети најомиљеније чоколадице у којима ужива читава планета. Међутим, у власништву компаније „Марс“ је и најпознатији бренд жвакаћих гума „Wrigley's“. Ова корпорација стоји и иза познатих брендова хране за кућне љубимце. Седиште „Марс Инцорпоратед“ је у Вашингтону, а фирму је основао Франк Марс још давне 1911. године. 

 

  7. Крафт Хеинз

„Крафт Хеинз“ је једна од оних ретких корпорација која се држи онога што им добро иде. Баве се производњом хране, али производе толико врста да то не можете ни да замислите. Поседују различите брендове и практично је немогуће све их набројати. Удруживањем двеју компанија „Крафт“ и „Хеинз“ 2015. године настала је ова корпорација са седиштем у Чикагу.

 

  6. Унилевер

„Унивевер“ је чувена корпорација која поседује широк спектар компанија које производе „апсолутно све“ – од производа за ваш дом, до предмета за личну негу и храну. Поседују и неке од најпрестижнијих брендова из целог света и скоро је сигурно да у кући имате бар један њихов производ. Компанија је основана 1927. године у Ротердаму.

 

  5. ПепсиЦо

Компанија „ПепсиЦо“ позната је по свом истоименом пићу, али ретки људи знају да они производе бројне друге ствари. То је заправо огромна мултинационална корпорација, која у свом поседу има и неколико других водећих брендова. Седиште „ПепсиЦо“ је у Њујорку, а компанију су основали Доналд Кендал и Херман Леј 1965. године. „ПепсиЦо“ је на Западни Балкан ушла на тржиште августа 2008. године кроз куповину компаније „Марбо Продуцт“, водећег произвођача сланог програма у Србији и на западном Балкану.

 

  4. Цоца-Цола

„Цоца-цола Цо.“ је мултинационална компанија која се бави производњом и продајом безалкохолних напитака, газираних и воћних сокова, воде, енергетских пића... Вештом маркетиншком кампањом зацементирали су позицију глобалне иконе. Седиште компаније је у Атланти, САД.

Coca-Cola Хелениц

У оквиру „Цоца-Цоле“ послује и комапанија „Цоца Цола Хелениц“ којој припада српска пунионица „Цоца-Цола ХБЦ Србија“. Ово су неки од брендова који се могу наћи на рафовима српских продавница.

 

  3. Процтер & Гамбле

„Процтер & Гамбле“ је компанија са огромним портфолиом производа. Већина људи у кући сигурно има по неки од производа са потписом „P&G“ poput хране, сапуна, детерџента, батерија, средства за чишћење, одеће, лекова... Седиште „P&G“ је Синсинатији, Охајо. Компанија је настала 1837, а основали су је Вилијам Проктер и Џејмс Гембл.

 

  2. Нестле

Компанија „Нестле“ првобитно је производила млеко и храну за бебе да би врло брзо свом успешном пословању додали и широк спектар прехрамбених производа.  Нестле чоколадице и Нес-кафа, су неки од њихових најпопуларнијих глобалних брендова, а производе још и готова јела, храну за бебе, житарице, козметику, млечне производе, као и храну за кућне љубимце. Компанију је основао Хенри Нестле, 1866. године у Швајцарској.

 

1.  Јохнсон & Јохнсон

На нашој листи, корпорација „Јохнсон & Јохнсон“, чврсто држи прво место по тржишној вредности и оствареном profitu. „J&J“ је холдинг компанија која се бави истраживањем, развојем, производњом и продајом лекова, хирушке опреме и хигијенских производа за личну негу. Сектор за робу широке потрошње нуди својим купцима производе који се користе за негу беба, негу коже, орално здравље, нутритивне и велнес производе, као и фармацеутске производе. Сектор велепродаје  снабдева болнице и клинике фармаколошким производима. Компанију су основали Роберт, Џејмс и Едвард Џонсон 1886. године са седиштем у Њујорку.